Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Barmaństwo na światowym poziomie – Independent Flair League Grand Final w Warszawie


Zakończyły się finałowe rozgrywki Independent Flair League 2011 – międzynarodowe, ligowe zawody barmanów Flair, rozgrywane pod patronatami marek: Captain Morgan, Smirnoff Black, Schweppes, Red Bull, Finest Call i Carlsberg, zaliczane do Grand Slam federacji World Flair Association - światowego cyklu największych imprez barmańskich na świecie.

W technicznych eliminacjach wystartowało ponad 20 zawodników m.in. z Argentyny, Wielkiej Brytanii, Włoch, Hiszpanii, Łotwy, Ukrainy, Austrii, USA i Polski. Wśród Flair Bartenderów nie zabrakło barmanów zajmujących najwyższe miejsca w światowych rankingach barmańskich – Toma Dyera, Gianluigi Bosco, Rodrigo Delpecha czy Tomka Małka.

Po porannych, technicznych eliminacjach, do wieczornego finału awans otrzymała najlepsza jedenastka barmanów – jako pierwsza wystartowała Sabine Posch, która dzielnie reprezentowała barwy Austrii i płeć piękną. Przed licznie zgromadzoną publicznością, zawodnicy mieli za zadanie przygotowanie w ciągu 7 minut dwóch drinków – Moscow Mule z wykorzystaniem wódki Smirnoff Black i Schweppes Ginger Ale oraz kompozycję własną z obowiązkowym wykorzystaniem Captain Morgan i napoju Schweppes. Dodatkowo, zawodnicy musieli zaprezentować Perfect Serve napoju Red Bull i piwa Carlsberg.

Zawodników oceniało międzynarodowe jury w składzie: Michał Kośnik z Evolutionbar (Polska), Cezary Broda z firmy Carlsberg (Polska), Marcin Masakra Osypiński z Flair Academy (Polska) oraz z ramienia Word Flair Association - Tug van den Bergh (RPA) i Andy Collinson.

Sędziowie oceniali zawodników pod kątem ich stylowości, trudności ewolucji, płynności tricków, aktorstwa, rytmiki i opanowania. Przyznawane były także punkty karne, np. za upadku, rozlania i rozbicia oraz punkty bonusowe za ich brak czy efektowane otwarcie piwa.

Drinki oceniane były także pod kątem wyglądu, smaku i zapachu przez gości specjalnych ze świata show biznesu. Wśród publiczności znaleźli się m.in. prezenterzy Paulina Sykut Tomasz Zubilewicz, dziennikarz sportowy Rafał Patyra, aktor Piotr Zelt, piłkarz Tomasz Iwan i producent muzyczny Mark Tysper.


Galę finałową poprowadzili Przemysław JahJah Frankowski z Antyradia i Tyson Davies, MC Roadhouse World Flair. Za muzykę odpowiadał DJ Alexx Vargazzz.
Po brawurowym pokazie pierwsze miejsce i 3000 Euro przypadło Tomowi Dyerowi z Wielkiej Brytanii, zwanemu jako Dangerous, Mistrza Świata 2009r. Kolejny na podium stanął – wracający do startów po dłuższej przerwie i startujący po raz pierwszy w Polsce, Rodrigo Delpech z Argentyny, (1000 Euro) i Marek Posłuszny, reprezentujący Polskę (500 Euro). Kolejne miejsca zajęli: Tomasz Małek (Polska),  Gianluigi Bosco (Włochy), Marcin Cebula (Polska), Alex Searle (Wielka Brytania), Alvaro Pagnanelli (Włochy), Maciej Chojara (Polska), Danny Bakiev (Ukraina) i Sabine Posch (Austria). Za najlepszą prezentację napoju Schweppes wyróżniony został Marek Posłuszny (nagroda 2000 PLN), zaś najlepszy Perfect Serve piwa Carlsberg pokazał Tomek Małek i to on wygrał kontrakt z tą marką o wartości 2000 PLN, który zostanie zrealizowany podczas Euro 2012. Najciekawszą demonstrację produktu Finest Call zaprezentował Marek Posłuszny. Wszyscy uczestnicy otrzymali także zestawy barmańskie ufundowane przez firmę APS Glass & Bar Supply, a trzech najwyżej uplasowanych Polaków otrzymało zaproszenia na konferencję edukacyjno-biznesową organizowaną przez European Financial Group.


Siedem lat temu IFL zaproponował nową jakość i standard zawodów, które obecnie są określane jako najlepsza produkcja Flairowa na świecie. Tak było i podczas tej edycji. Za każdym razem staramy się pokazać światu magię Flair z tej najbardziej niepokornej i niezależnej strony, jaka może być do zaakceptowania w takiej produkcji. Za to dziękujemy partnerom, sponsorom i zawodnikom. W tym roku gościliśmy aż pięciu mistrzów świata – tych prawdziwych mistrzów. To dla nas wyróżnienie, że chcą oni przeżyć, duchowo i fizycznie, naszą imprezę, a o jej niepowtarzalności mówi się na całym świecie. Umożliwiamy start wszystkim zainteresowanym osobom, ale tylko niektórzy z nich potwierdzają, że są prawdziwymi osobowościami – podkreśla Grzegorz Zięba, producent IFL.

Grand Final IFL zakończył tegoroczną edycję Niezależnej Ligi Barmanów – największych w Polsce ligowych zawodów dla barmanów. W 2011 roku w IFL wystartowało łącznie ponad 400 osób. Rozgrywki eliminacyjne rozegrane zostały w placówkach Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów w Warszawie oraz podczas rozgrywek Flair Fight. Grudniowy finał zgromadził najlepszych na świecie zawodników Flair oraz międzynarodowe grono sędziowskie z Polski, RPA i Wielkiej Brytanii.


Producentem i organizatorem Independent Flair League jest Entertainment Group, agencja specjalizująca się w organizacji imprez i wydarzeń specjalnych.

Partnerzy Independent Flair League: Captain Morgan, Smirnoff Black, Schweppes, Red Bull Polska, Carlsberg Polska, Finest Call, World Flair Association, APS Glass & Bar Supply, KAPAP Polska, European Financial Group,



Informacje na temat Independent Flair League

Independent Flair League – Niezależna Liga Flair to jedyne w Polsce międzynarodowe i niezależne zawody dla barmanów o charakterze ligowym. Biorą w nich udział najlepsi barmani czynnie pracujący w zawodzie. Od 2008 Niezależna Liga Barmańska jest obecna w Grand Slam federacji World Flair Association - światowym cyklu największych imprez barmańskich na świecie. Tegoroczne rozgrywki IFL obejmują cztery rozgrywki – trzy eliminacyjne i finał. Dodatkowe informacje są dostępne na stronie internetowej www.ifl.com.pl i fan page wydarzenia www.facebook.com/IndependentFlairLeague

Informacje na temat World Flair Association

World Flair Association to stowarzyszenie barmanów powołane do życia w 2007 r. Założycielom przyświecał cel promowania i wspierania różnych krajów w organizowaniu eventów barmańskich poprzez dzielenie się wiedzą zdobytą dzięki dużemu doświadczeniu w branży Horeca. Obecnie WFA jest reprezentowane przez ambasadorów w 60 krajach. Najważniejszym punktem w kalendarzu World Flair Association jest  WFA Grand Slam World Tour - cykl konkursów barmańskich odbywających się na całym świecie. Szczegółowe informacje na temat WFA znajdują się na stronie www.worldflairassociation.com

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000