Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
03.05.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Cukiernicze Mistrzostwa Świata w Las Vegas

Cukiernicze Mistrzostwa Świata to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów na świecie. Polska brała w nim udział po raz pierwszy. Mistrzostwa odbywały się w dniach 7-8 lipca w hotelu Rio All Suite w Las Vegas, w stanie Nevada. Jest to jeden z niewielu konkursów, w którym udział mogą brać cukiernicy z tytułem M.O.F. (zazwyczaj nie mogą oni uczestniczyć w żadnych imprezach mistrzowskich).

Polskę na Cukierniczych Mistrzostwach Świata w Las Vegas reprezentował Janusz Profus wraz z wybranymi polskimi cukiernikami.

Od początku swego istnienia firma Wedel przy tworzeniu receptur czekoladowych smakołyków korzystała z talentu, wyobraźni i pomysłowości najlepszych polskich cukierników. Z inspiracji właśnie tych ludzi powstały tak unikatowe słodycze jak Wedlowski Torcik, Mieszanka, czy nieustająco od 68 lat lubiane przez Polaków Ptasie Mleczko. Nawiązując do tej chlubnej tradycji, w kwietniu 2004 roku firma Cadbury Wedel rozpoczęła współpracę z Januszem Profusem, jednym z najzdolniejszych polskich cukierników młodego pokolenia.

Czekoladowy Maestro Wedla jest w firmie odpowiedzialny za tworzenie receptur rozwijającej się nowej kategorii wedlowskich produktów „food service” oraz kreowaniu z nich nowych, oryginalnych deserów. Jego zadaniem jest też budowanie wizerunku Staroświeckiej Pijalni Czekolady i Sklepu Wedlowskiego przy Szpitalnej, jak również tworzenie niebanalnych, czekoladowych wydarzeń. Do takich można z pewnością zaliczyć budowanie Największego Torcika Wedlowskiego na świecie, który Warszawiacy mogli spróbować, a inni oglądać w mediach, zaledwie kilka tygodni temu.

Do konkursu stanęło 12 zespołów: 10 najlepszych drużyn z poprzednich mistrzostw oraz 2 nowe, zaproszone specjalnie przez organizatorów (drużyna składała się z sędziego, trenera (drugi sędzia), kapitana i dwóch członków drużyny). Reprezentacje do wykonania wszystkich zadań miały zaledwie 13 godzin. Pierwszy dzień konkursu to pięciogodzinne przygotowania, drugi (rozpoczął się o 6 rano) trwał 8 godzin.

W tym czasie powstawało 7 różnych kreacji:

  • eksponat z czekolady
  • eksponat z cukru – karmelu dekoracyjnego
  • deser lodowy dla 8 osób
  • torcik deserowy dla 8 osób
  • trzy rodzaje pralinek (po 16 szt.):
    • pralinka z nadzieniem czekoladowym
    • pralinka z nadzieniem owocowo-czekoladowym
    • pralinka z nadzieniem nie-czekoladowym
  • trzy rodzaje ciastek bankietowych (po 16szt.)
  • deser na talerzu (14 szt.)

Wszystkie kreacje powstawały na określony temat. W tym roku inspiracją dla cukierników były żywioły: woda, powietrze, ziemia i ogień.

Cukiernicze eksponaty przygotowywane podczas tego typu konkursów to niemalże dzieła sztuki. Zaskakują nie tylko inwencją, formą czy kolorystką, ale również rozmiarami. Czekoladowe i cukrowe eksponaty mają zwykle 1,2 - 1,5 metra wysokości. Zdarzają się nawet figury dwumetrowe!

Polska reprezentacja przygotowała na tegoroczny konkurs eksponaty zatytułowane „Narodziny nadziei”.

Czekoladowy eksponat:

Jest to figura kobiety symbolizująca życie wywodzące się z wszystkich czterech żywiołów. Jest ona odzwierciedleniem tego, co nowe i nieznane. Dążeniem do lepszej przyszłości. Jej włosy płoną tak, jak sprzeczne uczucia targają jej duszą. Symbol Ziemi, który wznosi się nad kobietą jest przesłaniem nadziei i zwycięstwa. Ogień, mimo że kojarzy się ze zniszczeniem, tu jest symbolem ognia walki; wiatr – powiewem historii, który wspiera ją w dążeniu do spełnienia marzeń, woda nie gasi, ale wzmaga w niej pragnienie stworzenia nowego świata, opartego na przesłaniu nadziei. Marzenia i dążenia kobiety dodają jej siły by stała na straży lepszego jutra.

Eksponat z cukru:

Jego elementem przewodnim jest figura ptaka. To symbol opiekuńczości– pod jego skrzydłami odnajdzie ochronę przed żywiołami Ziemi, Powietrza, Ognia i Wody każde potrzebujące wsparcia istnienie. Ptak to symbol przemienienia niebezpiecznych sił natury w moce wspierające życie. To również symbol piękna, wolności i ciągłego dążenia do wolności i wyzwolenia. Jego ognisty ogon symbolizuje ciepło, skrzydła chęć wzlatywania nad codziennością, a kolumna, na której na chwilę spoczął symbolizuje wodę, bez której nie istniałoby życie. Ziemia u jego stóp jest energią, której powala nam z nową siłą i nadzieją wkraczać w każdy dzień.

Deser na talerzu:

Ogień - mus gruszkowy z ostrymi papryczkami, ciekawe połączenie smaku słodyczy i pikantności to wszystko w sosie czekoladowym.

Wiatr - delikatny mus jogurtowy, lekki jak poranny wiatr, połączony z musem malinowym w dekoracyjnym wirze z karmelu.

Ziemia - mus czekoladowy w mocnym towarzystwie musu z suszonych śliwek kalifornijskich; oba w sosie z likierem pomarańczowym.

- płynący mus anyżowo-kawowy skąpany w delikatnym sosie kawowym.

Pralinki:

Północny wiatr – pralinka z nadzieniem z pistacji i orzechów laskowych
w złocistym karmelu.

Wielkie góry - żelka malinowa z nadzieniem czekoladowo-miodowym w mlecznej czekoladzie.

Czerwony kamień – pralinka z nadzieniem kawowym, likworem i likierem anyżowym.

Torcik deserowy:

Feniks - delikatny mus czekoladowo–limonkowy z dakłasami z orzechów włoskich i laskowych oraz delikatną pianką cytrynową - to wszystko w świecącej czekoladzie, udekorowane artystycznymi piórami z karmelu.

Deser lodowy:

Piramida – lody waniliowe z syropem klonowym i chrupiącymi orzechami włoskimi w złocistym karmelu; do tego sorbet z czarnej porzeczki i lody domowe o smaku miodowym.

Ciastka bankietowe:

Ciastko 1 – mus czekoladowy z imbirem w towarzystwie musu pomarańczowego

Ciastko 2 - puszysty mus z serka Philadelfia o smaku słodko-słonym, z nadzieniem śliwkowym oraz szczyptą aromatycznych przypraw.

Ciastko 3 - mus malinowy z musem karmelowym ułożone na chrupiącym, czekoladowym spodzie


Na Cukierniczych Mistrzostwach Świata w Las Vegas Polskę reprezentowali:

JANUSZ PROFUS – sędzia, kierownik ekipy. Obecnie Mistrz Smaku i Stylista Cadbury Wedel.

- wybrane osiągnięcia -
  • 3 miejsce na Mistrzostwach Świata Cukierników w Lyonie (Francja 1998)
  • 1 i 4 miejsce w Mistrzostwach świata Cukierników w Wiesbaden (Niemcy 2001)
BOŻENNA SIKOŃ – trener; drugi sędzia. Stylista - cukiernik hotelu „Jan III Sobieski” w Warszawie.

- wybrane osiągnięcia
  • 3 miejsce na Mistrzostwach świata Cukierników w Lyonie (Francja, 1998)
  • Srebrny medal w cukiernictwie w Kulinarnym Pucharze Świata w Luxemburgu (2003)
  • 1 i 4 miejsce w Mistrzostwach Świata Cukierników w Wiesbaden (Niemcy, 2001)
RAFAŁ WŁADYKA – kapitan - Szef kuchni restauracji „Wierzynek” w Krakowie.

- wybrane osiągnięcia
  • 3 miejsce w konkursie kulinarnym Art. De la Cusine Martel Contest (Francja, 2003)
  • 3 miejsce w konkursie o Złota Patelnię i 3 miejsce w konkursie o Złoty Wałek – Tour Gastro Hotel (Poznań, 2003)
MACIEJ PIĘTA – Cukiernia Jana i Aliny Kachlickich w Grodzisku Wielkopolskim.

- wybrane osiągnięcia -
  • 3 miejsce na Mistrzostwach Polski Cukierników – „Podagra” (Poznań, 2002)
  • 1 miejsce na Mistrzostwach Młodych Cukierników (Bydgoszcz, 2003)
  • Reprezentant Polski na Mistrzostwach Świata Cukierników w Rimini (Włochy, 2004)
PAWEŁ MAŁECKI – Chef de Partie w Cukierni Adama Sowy w Poznaniu.

- wybrane osiągnięcia
  • 2003 rok - rekord Polski w ilości róż z czekolady na jednym eksponacie – 2700 sztuk
  • rekord Polski - największy eksponat z czekolady (410 cm wysokości i 320kg)
  • rekord Guinessa – największy tort w stylu weselnym


Pula nagród Mistrzostw w Las Vegas wynosiła łącznie 100 000 $.
Zwycięzcy otrzymali 50 000 $.

Sponsorem Polskiej Reprezentacji Cukierników na Mistrzostwach Świata w Las Vegas była firma Patisfrance reprezentowana w Polsce przez firmę Bayard.

Partnerzy:
  • Cadbury Wedel
  • Cukiernia Adam Sowa z Bydgoszczy
  • Dr.Oetker
  • Kitchenaid
  • Primulator
  • Stalgast
  • Inżynieria i Technika Polska
  • Tedmar
  • Fagor
  • P.AN Centrum Słodkiej Dekoracji
  • Kwartet
 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000