Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
20.05.2024
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Festiwal Smaku w Grucznie


 Na tym polega sens życia, aby nam i innym życie najlepiej smakowało. Niech Festiwal ułatwia nam smakowanie wszelkich produktów żywnościowych i nalewek, niech uprzyjemnia smakowanie bliźniego swego.
- Aleksandra Kleśta-Nawrocka
 
Rzesze miłośników tradycyjnych i dobrych smaków przybyły 20-21 sierpnia br. do Gruczna, gdzie odbywał się VI Festiwal Smaku. Festiwal jest imprezą promującą kulinarne bogactwo oraz kulturę stołu, a także rękodzieło i inne formy tradycyjnej aktywności kulturalnej regionów województwa kujawsko-pomorskiego, w tym Doliny Dolnej Wisły, Kocienia, Pojezierza Chełmińskiego, Krajny oraz Kujaw.
 
Do udziału w Festiwalu co roku zapraszani są goście z innych regionów naszego kraju, a także lokalni producenci. W tym roku na stoiskach można było posmakować specjałów takich jak: Borowik marynowany w kwasie mlekowym, brukwianki na gęsinie, dojrzewający ser kozi, lin wędzony, pierogi pieczone z mięsem gęsim, smażone ogórki cioci Kazi i wiele innych przysmaków. Prawdziwym hitem okazał się Podpiwek pani Agnieszki Zamojskiej.

Jedną z głównych atrakcji pierwszego dnia Festiwalu był Turniej Kucharzy, konkurs odbywa się tu już od trzech lat, a jego pomysłodawcą i organizatorem jest Akademia Molekularna Jeana Bos i Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły. Patronat nad konkursem objęło stowarzyszenie Euro-Toques Polska i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Główną ideą konkursu jest promocja kuchni polskiej. Zawodnicy muszą przygotować dania, w których wykorzystywane są dobra polskiej ziemi, zachowując tradycję i pierwotną formę potrawy. W tym roku zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu przekąski z ryby słodkowodnej i dania głównego z udźca jagnięcego, pozostałe dodatki oraz forma podania miały tworzyć harmonijną całość.
Konkurs oceniali zawodowcy i sympatycy kuchni regionalnej, w skład sędziowski weszli:
 
Koordynator Konkursu:
Wiesław Wróblewski
Euro-Toques Polska

Gość Honorowy:
Jacek Dutka
Beskidzki Klub Kulinarny

W skład Jury technicznego, którego zadaniem było baczne obserwowanie pracy na stanowiskach i wykorzystywanie produktów w procesie tworzenia i  techniki kulinarne stosowane w procesie tworzenia, weszli:
  • Leszek Gryka – Expert Kulinarny – Przewodniczący
  • Piotr Szczegielski – Euro-Toques Polska
  • Zbigniew Łęgowski – Euro-Toques Polska

W Jury degustacyjnym, oceniającym wygląd i aranżacje dania, odpowiedni wygląd składników, smak i oryginalność receptur, zasiedli:
  • Wiesław Ambros – Euro-Toques Polska - dział Promocji Produktu Polskiego – Przewodniczący
  • Carlos Gonzales Tejera – ekspert kulinarny – firma Stalgast
  • Wolfgang P. Menge – Prezydent Euro-Toques Niemcy
  • Jean Castadot – Prezydent  Euro-Toques Belgia
  • Stefan Unterkircher – Prezydent S K V, Sud Tyrol, Włochy
  • Krzysztof Szulborski – Prezes SPKiC, Region Pomorski
  • Adam Dmyterko – Prezes SPKiC, Region Zachodniopomorski

Wyborny smak oceniało Jury VIP:
  • Paweł Malewski – Prezes Stalgast – Przewodniczący
  • Christian Collard – Skarbnik Euro-Toques Belgia
  • Ks. Wojciech Przybyła – Dyrektor Caritas Diecezji Bydgoskiej
  • Rafał Rykowski – TVP Bydgoszcz
  • Stanisław Wroński – Konsul Honorowy Belgii
  • Anna Weckwerth – Jabil Global Services Poland
  • Agnieszka Ochniak – Redaktor Naczelna
  • Łukasz Watowski
  • Moreno Janda – Szef Kuchni Restauracji Quarrata znajdującą się pomiędzy Florencją, a Pistoią.
Zawodnicy nie mieli łatwego zadania – tradycyjna polska kuchnia wbrew powszechnej opinii nie należy do najłatwiejszych, w tej konkurencji oprócz talentu i wytężonej pracy trzeba było wykazać się znajomością podstaw, które przez wieki wypracowywały nasze babki i prababki. Zawodnikom zdarzały się drobne potknięcia, ale Jury potrafiło docenić ciężką pracę i wysublimowany smak potraw.

Wśród odważnych, którzy postanowili sprawdzić się w tej niełatwej konkurencji znaleźli się :
  • Hotel Angelo Katowice – Adam Szajner i Mirosław Skrzypczak
  • Hotel Neptun Międzychód – Rafał Kaczmarek i Ryszard Libelt
  • Gastro Art Team Garwolin – Marek Rybacki i Mariusz Gachewicz
  • Jak Pragnę Wina Łódź – Szymon Stach i Mateusz Skomka
  • Unifreeze Culinary Team – Michał Gorecki i Artur Waver
  • Team Herman & Partyka Wrocław – Tobiasz Herman i Łukasz Partyka
  • Restauracja Sowa Bydgoszcz – Dariusz Przybyła i Przemysław Siuda
  • Hotel Słoneczny Młyn – Krzysztof Paprocki i Przemysław Morgut
  • Deutschland Team – Oliver Kramp i Oliver Skoluda
W czasie trwania kulinarnych zmagań, tłumy zwiedzających mogły skosztować smakołyków przygotowanych przez lokalnych przedsiębiorców, czas umilała również muzyka zespołów: Sąsiedzi, We play blues, Stokrotka, Własny Port. Dla dzieci i dorosłych przygotowano również moc dodatkowych atrakcji m.in. pokaz psów pasterskich, musztrę Szwadronu Ułanów Nadwiślańskich, pokaz koni pociągowych.

W tym samym czasie, w zabytkowym młynie odbywał się Turniej Nalewek, który cieszy się dużym zainteresowaniem wśród amatorów mocnych trunków. Jak twierdzi Mistrz Hieronim Błażejak dobra nalewka powinna tworzyć harmonijne współistnienie, nie powinna mieć za dużo alkoholu, słodyczy, ani za dużo wytrawności.To musi być kompozycja, z początkiem i końcem, lekkimi zmianami intensywności.

Komisja Konkursowa Turnieju Nalewek przyznała następujące nagrody:
  • I miejsce i tytuł Nalewki Roku – nalewce z MIRABELKI autorstwa pani Anny Wiśniewskiej z Kiszewa 
  • II miejsce – nalewce WIŚNIOWEJ autorstwa pani Małgorzaty Fik z Bydgoszczy 
  • III miejsce – nalewce z CZARNEJ PORZECZKI autorstwa pana Janusza Łakomca z Poznania

Wyróżnienia:
 - nalewce z KWIATU CZARNEGO BZU, pana Mariusza Fik z Bydgoszczy
 - nalewce DERENIÓWCE, pani Justyny Maćkowskiej z Gryżlin

W kategorii inne (piwa, wina, miody pitne, likiery):

  • I miejsce – za WHISKY CREM pani Halinie Górnej-Bartel z Gdańska    

 

Komisja Konkursowa Jury dziennikarzy i artystów przyznała następujące nagrody :

  • I miejsce – nalewka z PIGWOWCA JAPOŃSKIEGO autorstwa pani  Ewy Szafarczyk z Głogówka

Wyróżnienia:
- nalewce z PIGWOWCA, pana Rafała Dzielińskiego z Ciechanowa
- nalewce LETNIA SYMFONIA, pani Ewy Szafarczyk z Głogówka
 
oraz  w kategorii inne (piwa, wina, miody pitne, likiery):

  • I miejsce – za WHISKY CREM pani Halinie Górnej-Bartel z Gdańska
Wieczorem ze sceny ogłoszono wyniki konkursu i podziękowano wszystkim, którzy czynnie brali udział w Konkursie. W dowód sympatii wręczono pamiątkowe dyplomy i drobne upominki ufundowane przez Sponsorów.
 
  • I miejsce zdobył Krzysztof Paprocki i Przemysław Morgut – Hotel Słoneczny Młyn

Zwycięzcy otrzymali również nominacje do Kulinarnego Pucharu Polski, którą wręczyła Pani Donata Paszkiewicz z MTP.

Zwycięskie dania to przekąska ze szczupaka w tymianku, w połączeniu z limonką, kremem z rabarbaru, aloesem, pianką kokosową o smaku marakui i  kawiorem.
Danie główne składało się z udźca jagnięcego, marynowanego w tymianku z młodą bazylią i miętą, demi glas z jagnięciny z dodatkiem anyżu, buraczki marynowane z czosnkiem i ziemniaczkiem.
  • II miejsce wywalczył Oliver Kramp i Jari Dochart – Team Deutchland
  • III miejsceMarek Rybacki i Mariusz Gachewicz – Gastro Art Team Garwolin
Nagrodę za najlepszy Smak Roku, zdaniem Jurorów VIP otrzymali: Szymon Stach i Mateusz Skomka z restauracji Jak Pragnę Wina z Łódzi , którzy otrzymali puchary od Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły.


Puchar za wierność Tradycji kuchni polskiej i staropolskiej od Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej otrzymali Adam Szajner i Mirosław Skrzypczak z Hotelu Angelo Katowice.


Puchary za kreatywność, od Konsulatu Belgii w Bydgoszczy otrzymali Michał Górecki i Artur Waver – Unifreeze Culinary Team.

Na koniec przy blasku księżyca wszyscy stanęli do wspólnego zdjęcia, a poźniej rozpoczęła się uroczysta Gala Diner.

Drugiego dnia Festiwalu odbył się I Turniej Carvingowców o Puchar Dolnej Wisły, w tym roku postanowiono podnieść poprzeczkę. Aby nawiązać do idei Festiwalu, po raz pierwszy w Polsce wprowadzono do konkursu rzeźbienie w żółtym serze. Zadanie okazało się nie łatwe, ponieważ tego dnia panowała bardzo słoneczna aura i główny produkt roztapiał się w dłoniach artystów. Drugim etapem konkursu było wyrzeźbienie w arbuzie motywu związanego z florą i fauną oraz zabytkiem Doliny Dolnej Wisły. W rzeźbach dominował motyw ryby. Jury przyznało następujące miejsca:
  • Miejsce I – Paweł Sztenderski – Rumia
  • Miejsce II – Tomasz Szpalek – Warszawa
  • Miejsce III – Piotr Kwiatek – Kościan

 

Na zakończenie oficjalnej ceremonii wręczenia nagród, zorganizowano wśród publiczności licytację rzeźb.
 
Organizatorzy gratulują zwycięzcom i dziękują wszystkim, za przybycie na IV edycję Turnieju Kucharzy: ekipom, zaproszonym gościom, sponsorom. Jean Bos składa również serdeczne podziękowania Członkom Euro-Toques, za pomoc, wsparcie, a szczególnie za to że byli: Wojtek Harapkiewicz, Jacek Trytko, Zbigniew Siwak, Paweł Malewski, Muzolf Leszek, Wiesław Ambros, Wiesław Wróblewski, Tomasz Zajkowski, Marek Rybacki, Józef Sadkiewicz, Marcin Szukaj, Bartosz Kurczewski, Mariusz Gachewicz, Przemysław Błaszczyk, Witold Cyranowicz, Zbigniew Łęgowski, Piotr Szczygielski, Rafał Kaczmarek, Jacek Maksymowicz, Szymon Stach, Tomasz Kosiński, Piotr Konkolewski, Alicja Malewska, Renata Rybacka, Marzenna Konkolewska, Robert Witkowski, Unterkircher Stefan, Wlfgang P. Menge, Jean Castadot, Christian Collard, Oliver Kramp, Jari Dochart.
Agnieszce Ochniak Red. Naczelnej portalu Papaja.pl dziękuje za to że obserwowała i udokumentowała zmagania kucharzy i przebieg całego Festiwalu Smaku w Grucznie.

Zwycięzcy konkursu kulinarnego, za sprawą Euro-Toques Polska, nominowani są do Kulinarnego Pucharu Polski - najbardziej prestiżowej imprezy kulinarnej w Polsce, która odbywa się podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich. Tutaj dziękujemy za przybycie pani Donacie Paszkiewicz, Organizatora Kulinarnego Pucharu Polski.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 [1]  2 następnanastępna strona (2 z 2)


"brak Janka"
(07.09.2011 - 21:03)  (feldo)
"to nie tak"
(10.09.2011 - 20:30)  (madzia)
"jan"
(21.09.2011 - 13:44)  (feldo)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000