Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
03.05.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
II Kujawsko – Pomorskie Potyczki Kulinarne Glezman 2004

W ramach "II Jesiennych Spotkań Ze Stowarzyszeniem Kucharzy" Klub Dobrej Kuchni, zrzeszającym kucharzy z regionu kujawsko – pomorskiego, odbyły się II Kujawsko – Pomorskie Potyczki Kulinarne Glezman 2004. Na kilka godzin kuchnia Hotelu City stała się miejscem zmagań mistrzów kuchni, którzy przyjechali do Bydgoszczy zaprezentować swój zawodowy kunszt i zmierzyć się z innymi. Konkurs, którego pomysłodawcą i organizatorem jest firma Glezman, pomyślany początkowo jako impreza o zasięgu regionalnym, gościł w tym roku również zawodników spoza regionu - z Gorzowa Wielkopolskiego i z Gdańska.

Wysoki poziom umiejętności prezentowany przez startujących, wpisanie konkursu do grafiku imprez będących eliminacjami do Kulinarnego Pucharu Polski, wsparcie i pomoc ze strony środowiska kucharzy, zwłaszcza Hotelu City w Bydgoszczy z jego szefem kuchni Dariuszem Gwiazdą, zainteresowanie ze strony mediów - wszystko to pozwala przypuszczać, że impreza stanie się stałym elementem corocznych spotkań kucharzy w Regionie.

Lista uczestników konkursu „II Kujawsko - Pomorskie Potyczki Kulinarne GLEZMAN 2004”:

  1. Jakub Cyranowicz - kucharz - Hotel – Restauracja „Petite Fleur” w Toruniu

  2. Tomasz Łuczak - kucharz - Hotel „Pod Orłem” w Bydgoszczy

  3. Tomasz Kosiński - szef kuchni - Restauracja „Karczma Rzym” w Pawłówku k/Bydgoszczy

  4. Łukasz Gościniak - kucharz - Restauracja „Chata Myśliwska” w Osielsku k/Bydgoszczy

  5. Michał Skrzypczak - szef kuchni - Restauracja „Aleksander” we Włocławku

  6. Paweł Salamon - kucharz - Restauracja „Don Vittorio” w Gorzowie Wlkp.

  7. Marcin Szukaj - szef kuchni - Restauracja „Dolce Vita” w Bydgoszczy

  8. Liwiusz Kęsicki - Z-ca szefa kuchni - Hotel „Gotyk” w Toruniu

  9. Grzegorz Malinowski - kucharz - Hotel „Villa Park” w Ciechocinku

  10. Wojciech Harapkiewicz - szef kuchni - Hotel „Królewski” w Gdańsku

  11. Piotr Winiarski - kucharz

  12. Salvatore Tiberi - szef kuchni - Restauracja „Albo rybka, albo ...” w Osielsku k/Bydgoszczy

  13. Marcin Dembski - kucharz - Restauracja „ Sowa” w Bydgoszczy

Laureatami konkursu zostali:

I miejsce - Paweł Salamon
II miejsce - Łukasz Gościniak
III miejsce - Michał Skrzypczak

Skład jury

  • Jean Bos - Przewodniczący - Szef kuchni w Pałacu Wiejce we Wiejcach koło Gorzowa Wielkopolskiego

  • Michel Labarre - doradca kulinarny
  • Zdzisław Senwicki - doradca kulinarny
  • Anna Aleksandrowicz - z firmy Glezman
Regulamin Kujawsko - Pomorskich Potyczek Kulinarnych
  • Organizatorem konkursu było PPHU GLEZMAN przy współudziale Stowarzyszenia Kucharzy „Klub Dobrej Kuchni” w Bydgoszczy

  • Konkurs odbył się w Hotelu City w dniu 05.11.2004 w ramach Jesiennych Spotkań z Klubem Dobrej Kuchni

  • Tematem konkursu było przygotowanie dania głównego z owoców morza

  • Celem konkursu było pokazanie zawodowego profesjonalizmu i kreatywności uczestników oraz promowanie zdrowej kuchni

  • W konkursie mogli brać udział kucharze czynni zawodowo

  • W konkursie brały udział ekipy jednoosobowe

  • Strój uczestników dowolny.

  • Warunkiem uczestnictwa było dokonanie zgłoszenia na formularzu do organizatora PPHU GLEZMAN Bydgoszcz, ul. Saperów 260 A do dnia 30 października 2004

  • Ilość ekip była ograniczona i określona kolejnością zgłoszeń

  • Organizator zapewniał dostarczenie produktów wg zapotrzebowania

  • Firma Bonduelle zapewniła dostarczenie warzyw wg zapotrzebowania

  • Organizator nie pokrywał kosztów podróży

  • Drobny sprzęt potrzebny do wykonania dań konkursowych oraz naczynia, deski i zastawę niezbędną do podania dań konkursowych każda ekipa przywoziła ze sobą

  • Stanowiska pracy były wyposażone w stoły produkcyjne i stanowisko grzewcze, elektryczne oraz piec konwekcyjno-parowy

  • Czas na technologiczne przygotowanie potraw przez uczestników nie mógł przekroczyć 60 min od rozpoczęcia pracy

  • Każde 5 minut spóźnienia było równe 15 pkt. karnym odjętych od ogólnej punktacji

  • Czas na rozłożenie drobnego sprzętu, który nie był liczony przez jurorów do przygotowania potraw wynosił 10 minut

  • Losowanie stanowisk odbyło się w dniu konkursu o godzinie 8:30 w Hotelu City

  • Menu składało się z dania głównego wykonanego z produktów wyszczególnionych w załączniku do zgłoszenia

  • Każda ekipa przygotowuwała 6 talerzy z daniem głównym

  • Organizator dopuszczał stosowanie w czasie konkursu własnych owoców, świeżych ziół, elementów dekoracyjnych

  • Kryteria oceny ekip i punktacja wyglądała następująco:

    przygotowanie stanowiska pracy - 10 punktów
    czystość pracy - 5 punktów
    profesjonalizm pracy - 10 punktów
    zamówiony i zużyty surowiec - 5 punktów
    wygląd kuchni po skończonej pracy - 5 punktów
    wygląd i aranżacja - 15 punktów
    dobór składników - 10 punktów
    smak - 40 punktów


    Dziękujemy wszystkim uczestnikom i zapraszamy w przyszłym roku!

 
Error : SELECT pictures_old.FILENAME, pic_categories.DIR_TITLE AS DIR1, pic_subcategories.DIR_TITLE AS DIR2 FROM pictures_old, pic_categories, pic_subcategories WHERE ID_PICTURE= AND pictures_old.CATEGORY_ID=pic_categories.ID_CATEGORY AND pictures_old.SUBCATEGORY_ID=pic_subcategories.ID_SUBCATEGORY