W ramach "II Jesiennych Spotkań Ze Stowarzyszeniem Kucharzy" Klub Dobrej Kuchni, zrzeszającym kucharzy z regionu kujawsko – pomorskiego, odbyły się II Kujawsko – Pomorskie Potyczki Kulinarne Glezman 2004. Na kilka godzin kuchnia Hotelu City stała się miejscem zmagań mistrzów kuchni, którzy przyjechali do Bydgoszczy zaprezentować swój zawodowy kunszt i zmierzyć się z innymi. Konkurs, którego pomysłodawcą i organizatorem jest firma Glezman, pomyślany początkowo jako impreza o zasięgu regionalnym, gościł w tym roku również zawodników spoza regionu - z Gorzowa Wielkopolskiego i z Gdańska.
Wysoki poziom umiejętności prezentowany przez startujących, wpisanie konkursu do grafiku imprez będących eliminacjami do Kulinarnego Pucharu Polski, wsparcie i pomoc ze strony środowiska kucharzy, zwłaszcza Hotelu City w Bydgoszczy z jego szefem kuchni Dariuszem Gwiazdą, zainteresowanie ze strony mediów - wszystko to pozwala przypuszczać, że impreza stanie się stałym elementem corocznych spotkań kucharzy w Regionie.
Lista uczestników konkursu „II Kujawsko - Pomorskie Potyczki Kulinarne GLEZMAN 2004”: Jakub Cyranowicz - kucharz - Hotel – Restauracja „Petite Fleur” w Toruniu
Tomasz Łuczak - kucharz - Hotel „Pod Orłem” w Bydgoszczy
Tomasz Kosiński - szef kuchni - Restauracja „Karczma Rzym” w Pawłówku k/Bydgoszczy
Łukasz Gościniak - kucharz - Restauracja „Chata Myśliwska” w Osielsku k/Bydgoszczy
Michał Skrzypczak - szef kuchni - Restauracja „Aleksander” we Włocławku
Paweł Salamon - kucharz - Restauracja „Don Vittorio” w Gorzowie Wlkp.
Marcin Szukaj - szef kuchni - Restauracja „Dolce Vita” w Bydgoszczy
Liwiusz Kęsicki - Z-ca szefa kuchni - Hotel „Gotyk” w Toruniu
Grzegorz Malinowski - kucharz - Hotel „Villa Park” w Ciechocinku
Wojciech Harapkiewicz - szef kuchni - Hotel „Królewski” w Gdańsku
Piotr Winiarski - kucharz
Salvatore Tiberi - szef kuchni - Restauracja „Albo rybka, albo ...” w Osielsku k/Bydgoszczy
Marcin Dembski - kucharz - Restauracja „ Sowa” w Bydgoszczy
Laureatami konkursu zostali:
I miejsce - Paweł Salamon
II miejsce - Łukasz Gościniak
III miejsce - Michał Skrzypczak
Skład jury Regulamin Kujawsko - Pomorskich Potyczek KulinarnychOrganizatorem konkursu było PPHU GLEZMAN przy współudziale Stowarzyszenia Kucharzy „Klub Dobrej Kuchni” w Bydgoszczy
Konkurs odbył się w Hotelu City w dniu 05.11.2004 w ramach Jesiennych Spotkań z Klubem Dobrej Kuchni
Tematem konkursu było przygotowanie dania głównego z owoców morza
Celem konkursu było pokazanie zawodowego profesjonalizmu i kreatywności uczestników oraz promowanie zdrowej kuchni
W konkursie mogli brać udział kucharze czynni zawodowo
W konkursie brały udział ekipy jednoosobowe
Strój uczestników dowolny.
Warunkiem uczestnictwa było dokonanie zgłoszenia na formularzu do organizatora PPHU GLEZMAN Bydgoszcz, ul. Saperów 260 A do dnia 30 października 2004
Ilość ekip była ograniczona i określona kolejnością zgłoszeń
Organizator zapewniał dostarczenie produktów wg zapotrzebowania
Firma Bonduelle zapewniła dostarczenie warzyw wg zapotrzebowania
Organizator nie pokrywał kosztów podróży
Drobny sprzęt potrzebny do wykonania dań konkursowych oraz naczynia, deski i zastawę niezbędną do podania dań konkursowych każda ekipa przywoziła ze sobą
Stanowiska pracy były wyposażone w stoły produkcyjne i stanowisko grzewcze, elektryczne oraz piec konwekcyjno-parowy
Czas na technologiczne przygotowanie potraw przez uczestników nie mógł przekroczyć 60 min od rozpoczęcia pracy
Każde 5 minut spóźnienia było równe 15 pkt. karnym odjętych od ogólnej punktacji
Czas na rozłożenie drobnego sprzętu, który nie był liczony przez jurorów do przygotowania potraw wynosił 10 minut
Losowanie stanowisk odbyło się w dniu konkursu o godzinie 8:30 w Hotelu City
Menu składało się z dania głównego wykonanego z produktów wyszczególnionych w załączniku do zgłoszenia
Każda ekipa przygotowuwała 6 talerzy z daniem głównym
Organizator dopuszczał stosowanie w czasie konkursu własnych owoców, świeżych ziół, elementów dekoracyjnych
Kryteria oceny ekip i punktacja wyglądała następująco:
przygotowanie stanowiska pracy - 10 punktów
czystość pracy - 5 punktów
profesjonalizm pracy - 10 punktów
zamówiony i zużyty surowiec - 5 punktów
wygląd kuchni po skończonej pracy - 5 punktów
wygląd i aranżacja - 15 punktów
dobór składników - 10 punktów
smak - 40 punktów
Dziękujemy wszystkim uczestnikom i zapraszamy w przyszłym roku!
|