Warszawa, 10 maja 2002 r.
W piątek, 10 maja 2002 r., w sali balowej warszawskiego hotelu Forum odbyły się IV Mistrzostwa Polski Sommelierów zorganizowane przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. W imprezie wzięło udział 22 zawodników pracujących w restauracjach całej Polski.
Poszczególne konkurencje oceniało Jury, w składzie: Michele Chantome — Champagne Ruinart (Francja), Giuseppe Vaccarini — prezydent Światowego Stowarzyszenia Sommelierów (ASI), Wojciech Gogoliński — prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich (Kraków), Piotr Kamecki — wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich (Warszawa), Zbigniew Porębski, członek zarządu i skarbnik Stowarzyszenia Sommelierów Polskich oraz Jacek Jurek – Akademia Wina w Krakowie.
Poranny test pisemny, obejmujący także degustację 2 win, trwał 1,5 godziny. Po teście jury udało się na obrady. Wyniki porannego testu ogłoszono o godzinie 16. Ten etap konkursu był otwarty dla publiczności. Do finału przeszła trójka zawodników.
Zgodnie z regulaminem, finały Mistrzostw obejmowały szereg testów praktycznych. Oprócz jury, przy stoliku na scenie zasiadły znane osobistości – pani Agnieszka Wojtowicz-Jach (z firmy Tratoria) oraz pan Filip Łobodziński (dziennikarz i prezenter telewizyjny). Ich zadaniem było udawanie gości w restauracji. Konkurencje finałowe polegały na doborze win do podanego zestawu potraw, podanie wina musującego i czerwonego (łącznie z jego dekantacją), korekta zawierającej błędy karty win, wreszcie degustacja dwóch win oraz rozpoznanie pięciu alkoholi. Wszystkie konkurencje odbywały się na czas, a zawodnicy byli kolejno wprowadzani na salę, tak by nie widzieć występu poprzednika.
Po występie finałowym, jury udało się na godzinne obrady. Około godziny 19 ogłoszono werdykt:
I miejsce i tytuł Mistrza Polski Sommelierów - Henryk Mach (Hotel Novotel Bronowice, Kraków).
II miejsce - Grzegorz Marzec (Hotel Silesia, Katowice)
III miejsce - Piotr Więcławski (Fine Wine and Spirits, Warszawa).
 | Szczęśliwa trójka zwycięzców |
Mistrzostwa były – podobnie jak w poprzednich latach – krajową eliminacją do Mistrzostw Europy Sommelierów – Selection pour le Trophée Ruinart du Meilleur Sommelier d'Europe 2002. Zwycięzca Pan Henryk Mach będzie reprezentował Polskę w lipcu 2002 na VIII Mistrzostwach Europy Sommelierów — Trophée Ruinart du Meilleur Sommelier d'Europe, organizowanych co dwa lata przez Champagne Ruinart we współpracy z ze Światowym Stowarzyszeniem Sommelierów (ASI).
Firmy wspierające działalność Stowarzyszenia Sommelierów Polskich:
Austria Weinmarketing
M. Gil Luque, S.A.
Firmy wspierające IV Mistrzostwa Polski Sommelierów:
Champagne Ruinart
Centrum Wina
Dom Wina
Piwnica Wybornych Win
France Vins Company
Grupa Jabłonna S.A., Polmos Lublin
Wódka Wyborowa Polmos Poznań
Firma Schott |