Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
03.05.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
IV Mistrzostwa Polski Sommelierów
Warszawa, 10 maja 2002 r.




W piątek, 10 maja 2002 r., w sali balowej warszawskiego hotelu Forum odbyły się IV Mistrzostwa Polski Sommelierów zorganizowane przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. W imprezie wzięło udział 22 zawodników pracujących w restauracjach całej Polski.

Poszczególne konkurencje oceniało Jury, w składzie: Michele Chantome — Champagne Ruinart (Francja), Giuseppe Vaccarini — prezydent Światowego Stowarzyszenia Sommelierów (ASI), Wojciech Gogoliński — prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich (Kraków), Piotr Kamecki — wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich (Warszawa), Zbigniew Porębski, członek zarządu i skarbnik Stowarzyszenia Sommelierów Polskich oraz Jacek Jurek – Akademia Wina w Krakowie.

Poranny test pisemny, obejmujący także degustację 2 win, trwał 1,5 godziny. Po teście jury udało się na obrady. Wyniki porannego testu ogłoszono o godzinie 16. Ten etap konkursu był otwarty dla publiczności. Do finału przeszła trójka zawodników.

Zgodnie z regulaminem, finały Mistrzostw obejmowały szereg testów praktycznych. Oprócz jury, przy stoliku na scenie zasiadły znane osobistości – pani Agnieszka Wojtowicz-Jach (z firmy Tratoria) oraz pan Filip Łobodziński (dziennikarz i prezenter telewizyjny). Ich zadaniem było udawanie gości w restauracji. Konkurencje finałowe polegały na doborze win do podanego zestawu potraw, podanie wina musującego i czerwonego (łącznie z jego dekantacją), korekta zawierającej błędy karty win, wreszcie degustacja dwóch win oraz rozpoznanie pięciu alkoholi. Wszystkie konkurencje odbywały się na czas, a zawodnicy byli kolejno wprowadzani na salę, tak by nie widzieć występu poprzednika.

Po występie finałowym, jury udało się na godzinne obrady. Około godziny 19 ogłoszono werdykt:
I miejsce i tytuł Mistrza Polski Sommelierów - Henryk Mach (Hotel Novotel Bronowice, Kraków).
II miejsce - Grzegorz Marzec (Hotel Silesia, Katowice)
III miejsce - Piotr Więcławski (Fine Wine and Spirits, Warszawa).

Szczęśliwa trójka zwycięzców

Mistrzostwa były – podobnie jak w poprzednich latach – krajową eliminacją do Mistrzostw Europy Sommelierów – Selection pour le Trophée Ruinart du Meilleur Sommelier d'Europe 2002. Zwycięzca Pan Henryk Mach będzie reprezentował Polskę w lipcu 2002 na VIII Mistrzostwach Europy Sommelierów — Trophée Ruinart du Meilleur Sommelier d'Europe, organizowanych co dwa lata przez Champagne Ruinart we współpracy z ze Światowym Stowarzyszeniem Sommelierów (ASI).


Firmy wspierające działalność Stowarzyszenia Sommelierów Polskich:
Austria Weinmarketing
M. Gil Luque, S.A.

Firmy wspierające IV Mistrzostwa Polski Sommelierów:
Champagne Ruinart
Centrum Wina
Dom Wina
Piwnica Wybornych Win
France Vins Company
Grupa Jabłonna S.A., Polmos Lublin
Wódka Wyborowa Polmos Poznań
Firma Schott

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000