Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
01.05.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
IV edycja Łódzkiego Festiwalu Dobrego  Smaku

18. listopada 2006 roku Centrum Handlowe „Tulipan” gościło najlepszych łódzkich restauratorów, którzy wzięli udział w organizowanym co roku Festiwalu Dobrego Smaku. Główną ideą konkursu jest promowanie kuchni regionalnej.

Zwycięskim daniem IV edycji konkursu okazały się policzki wołowe duszone w czerwonym winie z purre ziemniaczanym z cynamonem, przygotowane przez Restaurację Piotrkowska Klub 97. Będzie ona reprezentowała Łódź na międzynarodowych targach ITB w Berlinie.

Autorką najlepszego przepisu okazała się Urszula Czyżak. W nagrodę otrzymała możliwość uczestniczenia w pięciodniowym kursie kulinarnym organizowanym przez Akademię Kurta Schellera. Prestiż pierwszego miejsca podkreśla również wręczona laureatce statuetka Łódzkiej Ławeczki Tuwima ufundowana przez Regionalną Organizację Turystyczną.

Drugie miejsce zostało przyznane Restauracji Polskiej za polędwiczki wieprzowe faszerowane kiszoną kapustą w asyście kurek w śmietanie.

Trzecie miejsce zdobyła gęś nadziewana wątróbką w sosie z borówek i miodu pitnego z dodatkiem carpaccio z buraczków przygotowana przez restaurację Savoy.

Po raz pierwszy jurorzy nagrodzili prezentowane w czasie konkursu stoły. Najbardziej efektowny okazał się udekorowany przez restaurację Art Deco. Ponadto w tej kategotii wyróżnione zostały Restauracja Polska i Cafe Lulu.

Przewodniczącym jury był - Kurt Scheller. W wyborze festiwalowego dania wzięli udział także Zbigniew Frączyk, Carlos Gonzalez Tejera, Marek Kuzaka, Katarzyna Najdzik, Małgorzata Potocka, oraz Piotr Wesołowski.

Oceniane były walory smakowe i estetyczne prezentowanych dań, a także pomysłowość ich nazw. Potrawy można było nie tylko podziwiać, ale również degustować. Wystarczającym zaproszeniem był wyborny zapach unoszący się po centrum handlowym.

W imprezie uczestniczyło siedemnaście najlepszych łódzkich restauracji.

Lista finalistów:

  • Art Deco Schab cielęcy z sosem rozmarynowym, z risotto z kaszy i warzywami z patelni;
  • Cafe LuluLeśna polędwica w sosie muślinowo-malinowym podana z rożkami z ciasta francuskiego;
  • Cafe WolnośćSpecjał faszerowany borowikami, w sosie serowym, z zieloną fasolką i kluskami półfrancuskimi;
  • Dworek Comber jagnięcy przekładany oscypkiem, z sosem ze smardzów, buraczkami w sosie vinegret;
  • Gospoda StarówkaWołowina w chmielowej zalewie z prażoczkami i witaminową rozkoszą;
  • Hola AmigoStek Rib – Eye, podawany z ziemniakami w zielonym sosie, z sałatką z zielonej fasoli i sera fety;
  • Irish PubJagnięcina z pomidorami i suszonymi śliwkami, z kuskusem i świeżym szpinakiem;
  • Karczma PolskaKacze nóżki;
  • OvobarSakwy Montalbano;
  • Piotrkowska Klub 97 - Policzki wołowe duszone w czerwonym winie, z purre ziemniaczanym z cynamonem;
  • PortobelloDelizie d'Italia;
  • Restauracja Krokodyl - Pieczeń jagnięca z sosem czosnkowym, podana z zapiekanką z kaszy gryczanej, sałatką z kiszonego ogórka i czerwonej cebulki;
  • Restauracja PolitechnikaSola atlantycka z fasolą, ryżem from Rio i marchewką paryską;
  • Restauracja PolskaPolędwiczka wieprzowa faszerowana kiszoną kapustą w asyście kurek w śmietanie;
  • Restauracja Złota Kaczka z owocami na karmelowym chruście z żurawiną , ziemniakami pieczonymi w otoczeniu rajskich jabłuszek;
  • SavoyGęś nadziewana wątróbką na sosie z borówek i miodu pitnego, z dodatkiem carpaccio z buraczków;
  • U ChochołaGęsie wątróbki duszone w białym winie, z gruszką i winogronem.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000