18. listopada 2006 roku Centrum Handlowe „Tulipan” gościło najlepszych łódzkich restauratorów, którzy wzięli udział w organizowanym co roku Festiwalu Dobrego Smaku. Główną ideą konkursu jest promowanie kuchni regionalnej.
Zwycięskim daniem IV edycji konkursu okazały się
policzki wołowe duszone w czerwonym winie z purre ziemniaczanym z cynamonem, przygotowane przez Restaurację Piotrkowska Klub 97. Będzie ona reprezentowała Łódź na międzynarodowych targach ITB w Berlinie.
Autorką najlepszego przepisu okazała się Urszula Czyżak. W nagrodę otrzymała możliwość uczestniczenia w pięciodniowym kursie kulinarnym organizowanym przez Akademię Kurta Schellera. Prestiż pierwszego miejsca podkreśla również wręczona laureatce statuetka Łódzkiej Ławeczki Tuwima ufundowana przez Regionalną Organizację Turystyczną.
Drugie miejsce zostało przyznane Restauracji Polskiej za polędwiczki wieprzowe faszerowane kiszoną kapustą w asyście kurek w śmietanie.
Trzecie miejsce zdobyła gęś nadziewana wątróbką w sosie z borówek i miodu pitnego z dodatkiem carpaccio z buraczków przygotowana przez restaurację Savoy.
Po raz pierwszy jurorzy nagrodzili prezentowane w czasie konkursu stoły. Najbardziej efektowny okazał się udekorowany przez restaurację Art Deco. Ponadto w tej kategotii wyróżnione zostały Restauracja Polska i Cafe Lulu.
Przewodniczącym jury był - Kurt Scheller. W wyborze festiwalowego dania wzięli udział także Zbigniew Frączyk, Carlos Gonzalez Tejera, Marek Kuzaka, Katarzyna Najdzik, Małgorzata Potocka, oraz Piotr Wesołowski.
Oceniane były walory smakowe i estetyczne prezentowanych dań, a także pomysłowość ich nazw. Potrawy można było nie tylko podziwiać, ale również degustować. Wystarczającym zaproszeniem był wyborny zapach unoszący się po centrum handlowym.
W imprezie uczestniczyło siedemnaście najlepszych łódzkich restauracji.
Lista finalistów:
- Art Deco – Schab cielęcy z sosem rozmarynowym, z risotto z kaszy i warzywami z patelni;
- Cafe Lulu – Leśna polędwica w sosie muślinowo-malinowym podana z rożkami z ciasta francuskiego;
- Cafe Wolność – Specjał faszerowany borowikami, w sosie serowym, z zieloną fasolką i kluskami półfrancuskimi;
- Dworek – Comber jagnięcy przekładany oscypkiem, z sosem ze smardzów, buraczkami w sosie vinegret;
- Gospoda Starówka – Wołowina w chmielowej zalewie z prażoczkami i witaminową rozkoszą;
- Hola Amigo – Stek Rib – Eye, podawany z ziemniakami w zielonym sosie, z sałatką z zielonej fasoli i sera fety;
- Irish Pub – Jagnięcina z pomidorami i suszonymi śliwkami, z kuskusem i świeżym szpinakiem;
- Karczma Polska – Kacze nóżki;
- Ovobar – Sakwy Montalbano;
- Piotrkowska Klub 97 - Policzki wołowe duszone w czerwonym winie, z purre ziemniaczanym z cynamonem;
- Portobello – Delizie d'Italia;
- Restauracja Krokodyl - Pieczeń jagnięca z sosem czosnkowym, podana z zapiekanką z kaszy gryczanej, sałatką z kiszonego ogórka i czerwonej cebulki;
- Restauracja Politechnika – Sola atlantycka z fasolą, ryżem from Rio i marchewką paryską;
- Restauracja Polska – Polędwiczka wieprzowa faszerowana kiszoną kapustą w asyście kurek w śmietanie;
- Restauracja Złota – Kaczka z owocami na karmelowym chruście z żurawiną , ziemniakami pieczonymi w otoczeniu rajskich jabłuszek;
- Savoy – Gęś nadziewana wątróbką na sosie z borówek i miodu pitnego, z dodatkiem carpaccio z buraczków;
- U Chochoła – Gęsie wątróbki duszone w białym winie, z gruszką i winogronem.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|