Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
30.04.2025
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
IV edycja Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2012



To już czwarta edycja konkursu, za każdym razem pełna emocji, zaangażowania i kulinarnej pasji.

26 października 2012 w Warszawie w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ul. Komorskiej 17/23 odbył się finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2012.

Jak co roku do rywalizacji stanęły dwuosobowe zespoły kucharzy. Z kolei w konkursie kelnersko – sommelierskim uczestnicy rywalizowali indywidualnie.

Oficjalnego otwarcia finału Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego dokonała dyrektor Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych Ewa Lada, odprawę przed konkursem poprowadzili: przewodniczący kapituły konkursu Adam Michalski i przewodniczący poszczególnych składów jury Andrzej Bryk, Grzegorz Górnik i Wojciech Pasikowski.

Tegoroczna odprawa zdominowana została jednak przez zagadnienia sztuki sommelierskiej, wprowadzone jako nowy element rywalizacji w tegorocznym konkursie dla kelnerów. Emocji było wiele, nie tylko przy losowaniu kolejności startu. Padło również wiele pytań dotyczących mięsa zaproponowanego przez organizatorów do rywalizacji konkursowej. Czym jest i jakie jest mięso jakości QAFP?


Bezpośrednio po odprawie w wylosowanej przez siebie kolejności do rywalizacji przystąpili finaliści Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2012, którymi w tegorocznej edycji byli:

  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych ul. Żołnierska 49, Olsztyn,
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych ul. Ogrodnicza 6, Pomiechówek,
  • Zespół Szkół im. Michała Konarskiego ul. Okopowa 55a, Warszawa,
  • Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Sienkiewicza 88, Łódź,
  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich ul. Majdańska 30/36, Warszawa,
  • Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Kamienna 86, Wrocław,
  • Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Poznańska 6/8, Warszawa,
  • Oberstufenzentrum Gastgewerbe, Brillat-Savarin-Schule, Berlin,
  • Zespół Szkół Zawodowych Nr 1 ul. Piłsudskiego 36, Biała Podlaska,
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Biedrzychowicach, Olszyna,
  • Zespół Szkół Nr 1 ul. Żwirki i Wigury 4, Grodzisk Mazowiecki,
  • Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska 17/23, Warszawa,


W finale Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego rywalizowali (zgodnie z numeracją startową):

  1. Igor Sinoracki, Maciej Osiński, Warszawa ul. Poznańska
  2. Mateusz Stępniak, Adam Dudek, Warszawa ul. Okopowa
  3. Katarzyna Kowalewska, Mateusz Siemaszko, Olsztyn
  4. Jakub Szybiński, Eliza Puc, Pomiechówek
  5. Anna Maria Kieliszek, Marta Ryczałek, Grodzisk Mazowiecki
  6. Katarzyna Dołęgowska, Marcin Milczarski, Biała Podlaska
  7. Stefan Heidicke, Robert Richter, Berlin
  8. Dawid Walas, Paweł Wilamowski, Łódź
  9. Magdalena Marczak, Laila Kolb, Biedrzychowice
  10. Michał Gniadek, Jakub Łukasik, Warszawa ul. Komorska
  11. Bartosz Murawski, Mateusz Litwińczuk, Warszawa ul. Majdańska
  12. Martyna Osłowska, Michał Wester, Wrocław


Pełna koncentracja, wielkie zaangażowanie i chęć pokazania własnych umiejętności towarzyszyła kulinarnym zmaganiom. Dodatkowe emocje wywoływała niepewność jak będą zachowywać się w czasie obróbki termicznej żeberka wieprzowe ze specjalnie hodowanych i selekcjonowanych sztuk trzody chlewnej. Mięso, które poprzez odpowiednie, udokumentowane zabiegi hodowlane i ubojowe po przeprowadzeniu potwierdzających badań zostało oznaczone jako mięso bez wad kulinarnych i oznakowane znakiem jakości QAFP. Kapituła Konkursu jako produkt obowiązkowy do użycia wybrała żeberka wieprzowe jakości QAFP, które zostały bezpośrednio dostarczone z Zakładów Mięsnych SALUS Sp. z o. o., będących prekursorem we wdrażaniu systemu wprowadzania na rynek mięsa bez wad kulinarnych jakości QAFP.

Rywalizacja konkursowa odbywała się w bardzo dobrze wyposażonej sali technologii gastronomicznej Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych - organizatora konkursu, oczywiście pod bacznym okiem jurorów technicznych, zwracających uwagę również na profesjonalizm pracy, zużycie produktów spożywczych, czystość na stanowisku pracy w trakcie rywalizacji jak i po jej zakończeniu.


Konkurs kulinarny oceniany był przez dwa składy profesjonalnego jury.
Jury degustacyjne w składzie:

  • Andrzej Bryk – przewodniczący jury
  • Grażyna Uścińska  – restauracja Moonsfera
  • Paweł Malewski – Prezes Stalgast Sp. z o.o.
  • Krzysztof Szulborski – Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
  • Wiesława Puławska – nauczyciel zawodu
  • Małgorzata Konarzewska – nauczyciel zawodu

Jury techniczne w składzie:

  • Wojciech Pasikowski – przewodniczący jury
  • Zbigniew Łęgowski 
  • Tomasz Gawarzyński
  • Anna Kmiołek – nauczyciel zawodu
  • Agnieszka Chacińska – nauczyciel zawodu


Równie wiele emocji towarzyszyło rywalizacji w konkursie kelnerskim. Test wiedzy zawodowej, nakrycia stołu do wylosowanego menu oraz dwa zadania sommelierskie okazały się nie lada wyzwaniem. Tak jak można było się spodziewać, najwięcej trudności sprawiły zadania sommelierskie, czyli odpowiednia prezentacja, otwarcie i serwowanie wina musującego oraz jeszcze trudniejsze zadanie, czyli odpowiednia prezentacja, otwarcie, dekantacja i serwowanie wina czerwonego.
 

W finale Ogólnopolskiego Konkursu Kelnerskiego rywalizowali (zgodnie z numeracją startową):

  1. Weronika Remiszewska, Warszawa ul. Poznańska,
  2. Dominika Ślińska, Warszawa ul. Okopowa,
  3. Katarzyna Jasińska, Olsztyn,
  4. Rafał Cichocki, Pomiechówek,
  5. Patryk Odolczyk, Grodzisk Mazowiecki,
  6. Marta Lubowicka, Biała Podlaska,
  7. Szkoła z Berlina nie wystawiła uczestnika
  8. Joanna Zawicka, Łódź,
  9. Agata Wickel, Biedrzychowice,
  10. Michał Dudziński, Warszawa ul. Komorska,
  11. Beata Gołębiewska, Warszawa ul. Majdańska,
  12. Paweł Grzywacz, Wrocław


Konkurs kelnerski oceniało jury profesjonalne w składzie:

  • Grzegorz Górnik – przewodniczący jury – Prezes Akademii Kelnerskiej
  • Jan Stawarz – mistrz kelnerski
  • Krzysztof Jurek – mistrz kelnerski
  • Cezary Skalski – nauczyciel zawodu
  • Marzena Niedośpiał – nauczyciel zawodu


Gdy uczestnicy Konkursów rywalizowali w pocie czoła, pozostali uczniowie,  nauczyciele i zaproszeni goście przybyli do szkoły na Komorską, uczestniczyli w pokazowych szkoleniach i prezentacjach sponsorskich. Tam też można było dowiedzieć się czym właściwie jest, skąd je wziąć i dlaczego używać mięsa bez wad kulinarnych oznaczonego jakością QAFP.  Szkolenie na ten temat poprowadziła pani Barbara Wilczek z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego - UPEMI.

Poza tym zaprezentowano różne sposoby mechanicznego rozdrabniania warzyw i owoców w urządzeniach marki Robot Coupe. Przedstawione zostały tajniki sztuki carvingu, podczas całodniowego szkolenia prowadzonego przez szefów kuchni z GastroArt i Carving Team Poland.

Prowadzony przez Szefa Kuchni Stefana Birka panel szkoleniowy mógł zadowolić praktycznie wszystkich przybyłych. W programie również znalazły się szkolenia, pokazy i prezentacje np.: przygotowania soków z koncentratów, pokazowe aktywne gotowanie na bazie produktów firm: ALOSA, SAGA, OERLEMANS, GRONEX a wszystko na sprzęcie STALGAST. Odbyły się również pokazy wypieków PIEKARNI SZWAJCARSKIEJ INTEREUROPOL, a szef kuchni Mariusz Gachewicz dzielił się z uczestnikami swoim doświadczeniem z przygotowań i udziału członków Stowarzyszenie Kucharzy Polskich w Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie 2012.


Oczywiście to nie koniec atrakcji jakie miały miejsce tego dnia w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych. Wszyscy zaproszeni goście, uczestnicy konkursu, nauczyciele oraz sponsorzy mieli możliwość spróbowania potraw przygotowanych przez uczniów szkoły pod opieką szefów kuchni z produktów dostarczonych przez sponsorów.

Uczestnicy konkursu stworzyli bufet lunch-owy oraz wspaniały bufet VIP-owski, którego nie powstydziłby się żaden hotel. Była to dla uczniów wspaniała lekcja praktycznej nauki zawodu ze świetnymi szefami kuchni z warszawskich hoteli.      

 

Firmami, które wsparły swoimi produktami przygotowanie bufetów są: ALOSA, FARUTEX, PURATOS, Zakłady Przetwórstwa Mięsnego HENRYK KANIA S. A., KONSPOL BIS SP. Z O.O, KONSPOL HOLDING SP. Z O.O. ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA KURCZAKA, Zakłady Mięsne SALUS Sp. z o.o., Zakłady Mięsne VIANDO Sp. z o.o., INDYKPOL S.A, INTEREUROPOL, KAMIS, JANEX, GRONEX, MERIDON, SWEDE PONIC, OERLEMANS oraz GASTRO MAGIC SERVICE.

Szefowie pod opieką których odbywała się specjalna lekcja to:

  • Sebastian Kornacki i Michał Turkawka, Hotel Westin Warszawa (kuchnia zimna)
  • Robert Kowalewski, Hotel Puławska Residence Warszawa (kuchnia gorąca)
  • Paweł Figura i Tomasz Purzyński, Firma Puratos (desery) 

Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2012 to zawsze święto dla uczniów szkół gastronomicznych i uczniów, możliwość spotkania się z szefami kuchni i zdobycia nowych ciekawych doświadczeń zawodowych. Konkursowe zmagania to wspaniała zabawa, lekcja i doświadczenie na przyszłość. Współpracę środowisk branżowych zauważają i doceniają również  władze nie tylko regionalne. Tegoroczny finał Konkursu patronatem honorowym obieli:

  • Pan Jacek Kozłowski Wojewoda Mazowiecki,
  • Pan Adam Struzik Marszałek Województwa Mazowieckiego,
  • Pan Tomasz Kucharski Burmistrz Dzielnicy Praga Południe Miasta Stołecznego Warszawy,
  • Pan Karol Semik Mazowiecki Kurator Oświaty,
  • Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego – UPEMI,
  • Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni,
  • Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika,
  • Carving Team Poland,
  • Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.

Poziom rywalizacji w konkursach kulinarnym i kelnerskim jury oceniło jako bardzo wysoki i wyrównany, o czy świadczą minimalne różnice w punktacji uzyskane przez rywalizujących uczniów. Dlatego też postanowiono przyznać w obydwu konkursach: 1 pierwsze miejsce, 2 drugie miejsca oraz 3 trzecie miejsca. I tak:
 

I miejsce
  • w konkursie kelnerskim – Michał Dudziński, ZSSG Warszawa ul. Komorska
  • w konkursie kulinarnym – Dawid Walas, Paweł Wilamowski, ZSG Łódź ul. Sienkiewicza

II miejsce
  • w konkursie kelnerskim
    Weronika Remiszewska, ZSG Warszawa ul. Poznańska
    Katarzyna Jasińska, ZSGS Olsztyn ul. Żołnierska
  • w konkursie kulinarnym
    Bartosz Murawski i Mateusz Litwińczuk, ZSGH Warszawa ul. Majdańska
    Stefan Heidicke i Robert Richter, OSZ Gastgewerbe, Berlin

III miejsce
  • w konkursie kelnerskim
    Joanna Zawicka, ZSG Łódź
    Paweł Grzywacz, ZSG Wrocław
    Patryk Odolczyk, ZS nr 1 Grodzisk Mazowiecki
  • w konkursie kulinarnym
    Katarzyna Kowalewska i Mateusz Siemaszko, ZSGS Olsztyn
    Michał Gniadek i Jakub Łukasik, ZSSG Warszawa
    Igor Sinoracki i Maciej Osiński, ZSG Warszawa
                 
W Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym Kuchnia Polska na Mazowszu 2012 został przyznany również Puchar GRAND PRIX dla szkoły, której uczniowie uzyskali największą łączną sumę punktów w obydwu konkursach.
 
 
Puchar GRAND PRIX i nagrody od sponsorów konkursu zdobył
Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Sienkiewicza 88, Łódź w składzie:
  • Dawid Walas (kucharz)
  • Paweł Wilamowski (kucharz)
  • Joanna Zawicka (kelner)
  • Krystyna Brzezicka (opiekun zespołu)
Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2012 wspierali:
 
Kapituła Konkursu, organizatorzy i uczestnicy Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2012 składają serdeczne podziękowania  patronom honorowym, sponsorom, współorganizatorom, opiekunom merytorycznym, patronom medialnym, gronu pedagogicznemu, uczniom szkoły i osobom biorącym czynny udział w przygotowaniach i przeprowadzeniu konkursu.

Oficjalne wyniki
Finału Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2012

 Konkurs Kelnerski
 Szkoła/uczestnik  Nr startowy Liczba punktów Miejsce
Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych
ul. Komorska 17/23, 04-161 Warszawa

Michał Dudziński
10 475 I
Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego
ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa

Weronika Remiszewska
1 467 II
Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie
ul. Żołnierska 49, 10-560 Olsztyn

Katarzyna Jasińska
3 460 II
Zespół Szkół Gastronomicznych
ul. Sienkiewicza 88, 90-357 Łódź

Joanna Zawicka
8 455 III
Zespół Szkół Nr 1 ul. Żwirki i Wigury 4,
05-825 Grodzisk Mazowiecki

Patryk Odolczyk
5 420 III
Zespół Szkół Gastronomicznych
ul. Kamienna 86, 50-547 Wrocław

Paweł Grzywacz
12 410 III
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Pomiechówku
ul. Ogrodnicza 6, 05-180 Piechówek

Rafał Cichocki
4 385 IV
Zespół Szkół im. Michała Konarskiego
ul. Okopowa 55a, 01-043 Warszawa

Dominika Ślińska
2 385 IV

 

Konkurs Kulinarny
 Szkoła/uczestnik  Nr startowy Liczba punktów Miejsce
Zespół Szkół Gastronomicznych
ul. Sienkiewicza 88, 90-357 Łódź

Dawid Walas, Paweł Wilamowski
8 743 I
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
ul. Majdańska 30/36, 04-110 Warszawa
Bartosz Murawski, Mateusz Litwińczuk
11 741 II
OSZ Gastgewerbe Berlin
Buschallee 23A, 13088 Berlin
Stefan Heidicke, Robert Richter
7 716 II
Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie
ul. Żołnierska 49, 10-560 Olsztyn
Katarzyna Kowalewska, Mateusz Siemaszko
3 694 III
Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego
ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa
Igor Sinoracki, Maciej Osiński
1 686 III
Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych
ul. Komorska 17/23, 04-161 Warszawa
Michał Gniadek, Jakub Łukasik
10 673 III
Zespół Szkół Gastronomicznych
ul. Kamienna 86, 50-547 Wrocław
Martyna Osłowska, Michał Wester
12 672 IV
Zespół Szkół Zawodowych Nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej
ul. Marszałka Józefa Piłsudskiego 36, 21-500 Biała Podlaska
Katarzyna Dołęgowska, Marcin Milczarski
6 669 IV

 

 GRAND PRIX
 Szkoła/uczestnik  Nr startowy Liczba punktów Miejsce
Zespół Szkół Gastronomicznych,
ul. Sienkiewicza 88 Łódź
Dawid Walas, Paweł Wilamowski, Joanna Zawicka
Opiekun Krystyna Brzezicka
10 475 I
Zespół Szkół Gastronomicznych, im. prof. E. Pijanowskiego
ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa
Igor Sinoracki, Maciej Osiński, Weronika Remiszewska

Opiekun Aleksandra Krawczykicka
1 467 II
Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych
ul. Komorska 17/23, 04-161 Warszawa
Michał Gniadek, Jakub Łukasik, Michał Dudziński

Opiekun Irena Brzozowa
3 460 III
Zespół Szkół Gastronomicznych
ul. Kamienna 86, 50-547 Wrocław
Martyna Osłowska, Michał Wester, Paweł Grzywacz

Opiekun Teresa Szewczak
8 455 IV

 Przewodniczący Kapituły Konkursu
Kuchnia Polska na Mazowszu 2012


Adam Michalski


  Stalgast sp. z o.o.
Staniewicka 5
03-310 Warszawa
tel.: 22 51 71 575
fax: 22 51 71 577
e-mail: stalgast@stalgast.com

 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000