Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
11.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
I Eliminacje Konkursu rozstrzygnięte

Zobaczcie Państwo

Warunki uczestnictwa

Regulamin konkursu

Zgłoszenie

14 lipca 2004 roku, w katowickiej zielonej enklawie – Dolinie Trzech Stawów w Restauracji Śródziemnomorskiej La Cantina odbyły się I eliminacje ogólnopolskiego konkursu kulinarnego – Spotkania ze ślimakiem. Do konkursu przystąpiły drużyny z najlepszych śląskich restauracji i hoteli. Patronat honorowy objął Prezydent Miasta Katowice, patronat kulinarny Klub Szefów Kuchni, a patronaty medialne – „Przy Stoliku”, Papaja i Gastrona.

Organizatorem całego konkursu jest firma Ślimaki PL – wyłączny dystrybutor ślimaków burgundzkich Grandjean w Polsce, a współorganizatorem pierwszych eliminacji – Restauracja Śródziemnomorska La Cantina.

Zmagania uczestników rozpoczęły się losowaniem kolejności i sprawdzeniem przez przewodniczącego jury C-Michela Labarre poprawności przygotowania składników.

Jako pierwsze do stanowisk przygotowanych przez firmę Stalgast podeszły drużyny:
Stanowisko 1 – Restauracja Prowansalska C’est si bon z Katowic w składzie: Katarzyna Pszczoła i Ireneusz Skrzat.
Stanowisko 2 – Hotel Noma Residence Promnice w składzie: Krzysztof Peć i Szymon Mądry.
Stanowisko 3 – Restauracja Chopin z Katowic w składzie: Dawid Pietrasz i Dariusz Barański.

W drugiej fazie zmagań stanowiska zajęły:
Stanowisko 1 – Trattorria Da Enzo z Opola w składzie: Vincenzo Viola i Łukasz Żak.
Stanowisko 3 – Hotel Monopol Katowice w składzie: Bogdan Kulij i Ryszard Warnke.

Każda z drużyn miała 60 minut na przygotowanie potraw i rozłożenie ich na 12 talerzach – po 6 zakąsek i 6 dań głównych. Członkowie jury profesjonalnego od samego początku przystąpili do punktowania. Zmagania zawodników I eliminacji Konkursu oceniali Constant Michel Labarre, Giancarlo Russo i Grzegorz Lelek. W specjalnie wyznaczonej i oddzielonej sali Restauracji La Cantina – współorganizatora eliminacji – jurorzy dokładnie przyglądali się daniom. Kroili, zaglądali i smakowali wszystkie zakąski i dania główne, w których królował ślimak burgundzki Grandjean. Po imprezie jurorów gościł Hotel Novotel Katowice Rondo.

Podczas gdy na sali głównej odbywał się pokaz i degustacje przygotowane przez NorthCoast i Piwnicę Wybornych Win, jury degustacyjne w składzie: Pani Anna Łuczak – Naczelnik Wydziału Działalności Gospodarczej UM Katowice, Pani Wioleta Niziołek – dziennikarka Gazety Wyborczej, Pan Mieczysław Juda – doktor filozofii i wykładowca Akademii Sztuk Pięknych w Katowicach oraz Pan Jarosław Maślisz – Prezes Zarządu Zakładów Metalowych Polmetal, oceniało dania pod względem wyglądu i smaku. Bezapelacyjnie wszystkich zachwyciła podana na fantazyjnym szklanym talerzu letnia zakąska – ślimaki skropione sokiem z limonki przygotowana przez drużynę Hotelu Monopol.

Pierwsze Spotkania ze ślimakiem przebiegały ze względu na swą datę pod hasłem „Ślimak a rewolucja”, impreza obfitowała więc w liczne akcenty francuskie. Zaproszeni goście, wśród których znalazł się gość specjalny Mariusz Czerkawski zajadali się ślimakami specjalnie przygotowanymi na tę okazję przez Szefa Kuchni Restauracji Śródziemnomorskiej La Cantina Panią Marię Roś. Somelier z Piwnicy Wybornych Win opowiadał o serwowanych winach, a całość zakończyła niespodzianka przygotowana przez organizatorów – kankan w wykonaniu tancerek z Teatru Muzycznego z Gliwic. Całą oprawę muzyczną i nagłośnienie przygotowała firma Forton.

Po burzliwych obradach jury profesjonalne ogłosiło werdykt.

I miejsce i udział w finale 24 maja 2005 roku przypadł drużynie Restauracji Prowansalskej C’est si bon (w składzie: Katarzyna Pszczoła i Ireneusz Skrzat) za potrawy:
Przystawka – Ślimaki w cieście francuskim z aksamitnym sosem serowym.
Danie zasadnicze – Ślimaki zapiekane w makaronowych muszelkach ułożone na grillowanej cukini.
Zwycięzcy otrzymali również atrakcyjne nagrody – 10-cio dniowy pobyt w apartamencie prezydenckim w Hotelu Millenium w Bochni ufundowany przez firmę Caffe Service z Siemianowic Śląskich. Po butelce wspaniałego hiszpańskiego szampana ufundowanego przez Piwnicę Wybornych Win. Upominki od firmy BOROŃ dealera BMW I MINI.

II miejsce i udział w finale 24 maja 2005 roku przypadł drużynie Hotelu Monopol Katowice (w składzie: Bogdan Kulij i Ryszard Warnke) za potrawy:
Przystawka – Letnia zakąska – ślimaki skropione sokiem z limonki
Danie zasadnicze – Ślimaki smażone skąpane w szafranowym sosie z nutką czerwonego wina. Drużyna otrzymała również nagrody rzeczowe – porcelanowe serwisy do kawy razem z zapasem aromatycznej kawy ufundowane przez firmę Caffe Service, komplety eleganckich porcelanowych talerzy ufundowanych przez firmę Ślimaki PL. Upominki od firmy BOROŃ dealera BMW i MINI.

Dania przygotowane przez pozostałe restauracje to m.in.: Polędwiczki wieprzowe ze ślimakami na szpinakowym tagliatelle w towarzystwie sosu kurkowo - anyżowego (Noma Residence), Gorąca sałatka ze ślimaków, orzechów i szpinaku zapieczona z ziołowym zabajone ułożona na włoskich sałatach z limonkowym winegretem (Restauracja Chopin Katowice), Lumache alla Genovese (Da Enzo Opole).

Wszyscy uczestnicy otrzymali upominki od firmy BOROŃ - dealera BMW i MINI, a także pamiątkowe dyplomy uczestnictwa w konkursie.

Specjalne wyróżnienie przyznane przez jury degustacyjne przypadło w udziale drużynie Hotelu Monopol z Katowic, za co nagrodzona została kompletami eleganckich kieliszków do białego i czerwonego wina ufundowanych przez Restaurację La Cantina oraz koszami upominków od firmy Northcoast.

Po ogłoszeniu werdyktu i rozdaniu nagród zwycięzcy zostali zaproszeni do kuchni, gdzie przygotowywali swoje danie „Champion” dla zaproszonych gości. Wszyscy świetnie się bawili do późnych godzin nocnych.

Kolejne eliminacje – dla województw pomorskiego i zachodnio-pomorskiego - już 28 sierpnia 2004 w Hotelu Atlantic w Biesiekerzu k. Koszalina. Zapraszamy do udziału!

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000