25 czerwca 2005 r. w Białymstoku odbył się I Festiwal Kuchni Kresowej i Regionalnej. Organizatorem konkursu była Restauracja „Arsenał”, Klub Szefów Kuchni, Polskie Zrzeszenie Hoteli oraz Sudety - IT Status.
Celem konkursów była popularyzacja regionalnych dań kuchni kresowej i szeroka ich prezentacja na niwie kulinarnej mapy Polski.
W konkursie wzięło udział 12 ekip przedstawicieli restauracji i hoteli:
Kompleks Pałacowy Baranów Sandomierski
Dariusz Malinowski, Marek Łukasiewicz - „Wieprzowina z kiszką i pomidorem faszerowanym”
Restauracja „Kresowianka” z Gniezna
Łukasz Markowski, Huber Traszyński, Sylwia Lewicka – „Medalion cielęcy na łożu z grilowanych warzyw z blinami żmudzkimi w sosie kurkowym”
Agroturystyka z Kruszewa
Genowefa Sokół, Teresa Dziejma – „Zawijaniec faszerowany z pieczarkami”
Agroturystyka z Kruszewa
Teresa i Walenty Sokołów – „Kartacze z mięsem wieprzowym”
Restauracjia „Tatarska Jurta” z Kruszynian
Dzenneta Bogdanowicz, Tamara Bogdanowicz – „Kołduny”
Restauracja Orient Express
Mariusz Olechn, Robert Ostrowski – „Schab z dzika z kurkami podany z racuchami i sosem jałowcowo - żubrówkowym
Klub „Alkierz” z Supraśla
Michał Arciszewski, Joanna Jakubiuk, Jarosław Dzielnis – „Pierogi cztery smaki”
Hotel „Branicki” z Białegostoku
Paweł Krasiński, Janusz Wojtaścik – „Comber jagnięcy w cieście chlebowym z ziemniakami i borowikami i warzywami z początku lata”
Dwór Soplicowo z Białowieży
Krzysztof Lebiedź, Paweł Czeremczuk – „Patelnia Sedziego Soplicy”
Dom Gościnny „Lech” z Białegostoku
Emilia Pietruczuk, Agnieszka Glimecka – „Udźiec z indyka z borowikami z sosem jałowcowym’
Zakład Gastronomiczny „Łukaszówka” z Supraśla
Maria i Ewa Łukasiewicz – „Babka ziemniaczana z żeberkami”
Restauracjia „Carska” z Białowieży Towarowej
Marek Daniluk, Andrzej Kazberuk – „Comber z sarny z sosem jagodowo – żubrówkowym z kluseczkami domowymi” Każda ekipa miała do wykonania dwa dania z kuchni Podlasia: pierwsze to dowolna przekąska związana z kuchnią kresową i druga to danie główne związane z tym regionem.
Wszystkie zespoły były oceniane przez jury w składzie:
- Jerzy Pasikowski
- Krzysztof Wojtal
- Dyr. Joanna Pacuszko
- Dyr. Dorota Łapiak
- Kurt Scheller
- Grzegorz Russak
- Karol Okrasa
- Dariusz Struciński
- Adam Chrząstowski
- Tomasz Halama-Lis
- Jarosław Walczyk
- Waldemar Hołówka
- Giancarlo Russo
Wszystkie zespoły były oceniane według następujacych kategorii:
- aranżacja stanowiska
- przystawka
- danie główne
Laureatami Konkursu zostali: I miejsce | „Tatarska Jurta” - Kruszyniany
Dzenneta Bogdanowicz, Tamara Bogdanowicz za przystawkę „pierekaczewnik” czyli ciasto makaronowe wielowarstwowe z farszem mięsnym, pieczone i podawane na gorąco (jest to danie bajramowe czyli świąteczne Tatarów Polskich). Natomiast na danie główne podano kołduny tatarskie czyli półokrągłe pierożki faszerowane mięsem i gotowane na rosole.
|
II miejsce | Kompleks Pałacowy - Baranów Sandomierski
Dariusz Malinowski, Marek Łukasiewicz za „Wieprzowinę z kiszką i pomidorem faszerowanym” |
III miejsce | Hotel „Branicki” - Białegostok
Paweł Krasiński, Janusz Wojtaścik za „Comber jagnięcy w cieście chlebowym z ziemniakami i borowikami i warzywami z początku lata" |
 Nagroda za aranżacje stoiska: I miejsce | Dwór Soplicowo – Białowieża
Krzysztof Lebiedź, Paweł Czeremczuk |
II miejsce | Kompleks Pałacowy – Baranów Sandomierski
Dariusz Malinowski, Marek Łukasiewicz |
III miejsce | Restauracja „Carska” – Białowieża Towarowa
Marek Daniluk, Andrzej Kazberuk |
Swoja obecnością zaszczycili również inne sławy kucharskiego świata: Giancarlo Russo, Wiesław Ambros, Marek Widomski, Teofilos Vafidis, Bożena Sikoń, Carlos Gonzales Teyera, Constant-Michel Labarre.
W czasie zmagań konkursowych zawodnikom oraz zgromadzonej publiczności czas umilały występy taneczne zespołów młodzieżowych min. Atomic a po oficjalnej części ogłoszenia laureatów gościnnie wystąpił Kabaret Otto.
Całą impreze zakończyła uroczysta Gala w plenerze w malowniczej miejscowości Lipowy Most zorganizowana przez Arletę Żynel i Andrzeja Jasiuka. Wszyscy goście bawili się do białego rana.
Sponsorami Festiwalu były:
Adrovita, Nestle, Ecolab, Piekarnia Szwajcarska Inter Europol, Oerlemans, Havo - Wojciech Kuryłek, Akademia Medyczna, Makro Białystok, Sanechem, Sudety-IT Status, Jelfa s.a., Żywiec s.a., Kasol - Leśne Skarby, Cheman, Stalgast, Golf Park - Lipowy Most - P. Zdrojkowscy, Janex - Sławomir i Elżbieta Wiesiak, Partner Center, Hurtownia Ryb „Rekin”, Alda, Morspol, Dom Książki z Białegostoku, hotel Branicki, Wyborowa s.a.
Patroni medialni:
Przegląd Gastronomiczny, Moje gotowanie Tygodnik o Dobrym Smaku, Polskie Radio Białystok, Kurier Poranny Białystok, Telewizja Polska TVP, Papaja.pl, Portal Internetowy Gastrona.pl
|