Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
01.05.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
I Festiwal Kuchni Kresowej i Regionalnej

25 czerwca 2005 r. w Białymstoku odbył się I Festiwal Kuchni Kresowej i Regionalnej. Organizatorem konkursu była Restauracja „Arsenał”, Klub Szefów Kuchni, Polskie Zrzeszenie Hoteli oraz Sudety - IT Status.

Celem konkursów była popularyzacja regionalnych dań kuchni kresowej i szeroka ich prezentacja na niwie kulinarnej mapy Polski.

W konkursie wzięło udział 12 ekip przedstawicieli restauracji i hoteli:

  1. Kompleks Pałacowy Baranów Sandomierski
    Dariusz Malinowski, Marek Łukasiewicz - „Wieprzowina z kiszką i pomidorem faszerowanym”

  2. Restauracja „Kresowianka” z Gniezna
    Łukasz Markowski, Huber Traszyński, Sylwia Lewicka – „Medalion cielęcy na łożu z grilowanych warzyw z blinami żmudzkimi w sosie kurkowym”

  3. Agroturystyka z Kruszewa
    Genowefa Sokół, Teresa Dziejma – „Zawijaniec faszerowany z pieczarkami”

  4. Agroturystyka z Kruszewa
    Teresa i Walenty Sokołów – „Kartacze z mięsem wieprzowym”

  5. Restauracjia „Tatarska Jurta” z Kruszynian
    Dzenneta Bogdanowicz, Tamara Bogdanowicz – „Kołduny”

  6. Restauracja Orient Express
    Mariusz Olechn, Robert Ostrowski – „Schab z dzika z kurkami podany z racuchami i sosem jałowcowo - żubrówkowym

  7. Klub „Alkierz” z Supraśla
    Michał Arciszewski, Joanna Jakubiuk, Jarosław Dzielnis – „Pierogi cztery smaki”

  8. Hotel „Branicki” z Białegostoku
    Paweł Krasiński, Janusz Wojtaścik – „Comber jagnięcy w cieście chlebowym z ziemniakami i borowikami i warzywami z początku lata”

  9. Dwór Soplicowo z Białowieży
    Krzysztof Lebiedź, Paweł Czeremczuk – „Patelnia Sedziego Soplicy”

  10. Dom Gościnny „Lech” z Białegostoku
    Emilia Pietruczuk, Agnieszka Glimecka – „Udźiec z indyka z borowikami z sosem jałowcowym’

  11. Zakład Gastronomiczny „Łukaszówka” z Supraśla
    Maria i Ewa Łukasiewicz – „Babka ziemniaczana z żeberkami”

  12. Restauracjia „Carska” z Białowieży Towarowej
    Marek Daniluk, Andrzej Kazberuk – „Comber z sarny z sosem jagodowo – żubrówkowym z kluseczkami domowymi”

Każda ekipa miała do wykonania dwa dania z kuchni Podlasia: pierwsze to dowolna przekąska związana z kuchnią kresową i druga to danie główne związane z tym regionem.

Wszystkie zespoły były oceniane przez jury w składzie:
  • Jerzy Pasikowski
  • Krzysztof Wojtal
  • Dyr. Joanna Pacuszko
  • Dyr. Dorota Łapiak
  • Kurt Scheller
  • Grzegorz Russak
  • Karol Okrasa
  • Dariusz Struciński
  • Adam Chrząstowski
  • Tomasz Halama-Lis
  • Jarosław Walczyk
  • Waldemar Hołówka
  • Giancarlo Russo

Wszystkie zespoły były oceniane według następujacych kategorii:

  • aranżacja stanowiska
  • przystawka
  • danie główne

Laureatami Konkursu zostali:

I miejsce

„Tatarska Jurta” - Kruszyniany
Dzenneta Bogdanowicz, Tamara Bogdanowicz za przystawkę „pierekaczewnik” czyli ciasto makaronowe wielowarstwowe z farszem mięsnym, pieczone i podawane na gorąco (jest to danie bajramowe czyli świąteczne Tatarów Polskich). Natomiast na danie główne podano kołduny tatarskie czyli półokrągłe pierożki faszerowane mięsem i gotowane na rosole.



II miejsceKompleks Pałacowy - Baranów Sandomierski
Dariusz Malinowski, Marek Łukasiewicz za „Wieprzowinę z kiszką i pomidorem faszerowanym”


III miejsceHotel „Branicki” - Białegostok
Paweł Krasiński, Janusz Wojtaścik za „Comber jagnięcy w cieście chlebowym z ziemniakami i borowikami i warzywami z początku lata"

Nagroda za aranżacje stoiska:

I miejsceDwór Soplicowo – Białowieża
Krzysztof Lebiedź, Paweł Czeremczuk
II miejsceKompleks Pałacowy – Baranów Sandomierski
Dariusz Malinowski, Marek Łukasiewicz
III miejsceRestauracja „Carska” – Białowieża Towarowa
Marek Daniluk, Andrzej Kazberuk

Swoja obecnością zaszczycili również inne sławy kucharskiego świata: Giancarlo Russo, Wiesław Ambros, Marek Widomski, Teofilos Vafidis, Bożena Sikoń, Carlos Gonzales Teyera, Constant-Michel Labarre.

W czasie zmagań konkursowych zawodnikom oraz zgromadzonej publiczności czas umilały występy taneczne zespołów młodzieżowych min. Atomic a po oficjalnej części ogłoszenia laureatów gościnnie wystąpił Kabaret Otto.

Całą impreze zakończyła uroczysta Gala w plenerze w malowniczej miejscowości Lipowy Most zorganizowana przez Arletę Żynel i Andrzeja Jasiuka. Wszyscy goście bawili się do białego rana.

Sponsorami Festiwalu były:

Adrovita, Nestle, Ecolab, Piekarnia Szwajcarska Inter Europol, Oerlemans, Havo - Wojciech Kuryłek, Akademia Medyczna, Makro Białystok, Sanechem, Sudety-IT Status, Jelfa s.a., Żywiec s.a., Kasol - Leśne Skarby, Cheman, Stalgast, Golf Park - Lipowy Most - P. Zdrojkowscy, Janex - Sławomir i Elżbieta Wiesiak, Partner Center, Hurtownia Ryb „Rekin”, Alda, Morspol, Dom Książki z Białegostoku, hotel Branicki, Wyborowa s.a.

Patroni medialni:

Przegląd Gastronomiczny, Moje gotowanie Tygodnik o Dobrym Smaku, Polskie Radio Białystok, Kurier Poranny Białystok, Telewizja Polska TVP, Papaja.pl, Portal Internetowy Gastrona.pl

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000