Unoszące się w powietrzu niesamowite zapachy, niepowtarzalne smaki, moc atrakcji i przyjazna atmosfera. Tak w skrócie można opisać to, co działo się 23 września podczas I Food & Drink Festival`u, zorganizowanego przez Centrum Konferencyjno-Wystawiennicze Etiuda w Lublinie.
Food & Drink Festival choć w tym roku odbył się po raz pierwszy, od razu wzbudził spore zainteresowanie w środowisku gastronomicznym. Nie powinno to dziwić, gdyż liczba imprez składających się na festiwal była imponująca – w ramach przeglądu odbyły się:
- II Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Nowoczesna”
- I Wojewódzkie Mistrzostwa Baristów
- Degustacja win z włoskich winnic
- Wystawa nowych technologii, technik kulinarnych i produktów dla branży HoReCa
Bez wątpienia najwięcej obserwatorów zgromadził konkurs kulinarny Kuchnia Polska Nowoczesna, w którym udział wzięło aż 14 zawodników z całej Polski. W tym roku konkursowe zadanie polegało na przygotowaniu dania głównego dla sześciu osób z wykorzystaniem produktów postrzeganych jako rdzennie polskie. Zawodnicy musieli wykorzystać wołowinę kulinarną (antrykot lub rostbef) firmy Sokołów oraz produkty firmy Mlekovita. Żeby każdy ze startujących miał równe szanse, wszystkie stanowiska pracy były wyposażone w te same urządzenia: stół roboczy, płytę indukcyjną, piec konwekcyjno-parowy i urządzenie do pakowania próżniowego Multivac. Wyposażenie stanowisk roboczych dla kucharzy zapewniła firma Festa-tech.
Zmagania uczestników czujnym okiem obserwowało jury w składzie:
- Jerzy Pasikowski - Przewodniczący jury
Jury techniczne:
- Przemysław Wieloch – zwycięzca poprzedniej edycji konkursu
Jury degustacyjne:
- Herbert Breckel – gość specjalny, niezwykle charyzmatyczny Szef Kucharzy Bawarskich, gotujący dla Kanclerzy Niemiec oraz niemieckiej kadry piłkarskiej,
Warto wspomnieć, że poziom konkursu był naprawdę wysoki i do samego końca nie było wiadomo kto zdobędzie zwycięski laur. Młodzi kucharze sięgali po najróżniejsze metody przyrządzania dań, stosowali najnowsze techniki kulinarne i wkładali wiele wysiłku w to, by zaskoczyć jurorów. Choć zdarzały się drobne potknięcia, jury przyznało, że serwowane dania mile ich zaskoczyły i byli pod wrażeniem umiejętności zawodników.
Równolegle do tego konkursu odbywały się I Wojewódzkie Mistrzostwa Baristów. W szranki stanęło tu 5 zawodników z Lublina i okolic. Młodzi bariści musieli wykazać się kunsztem i precyzją w przygotowaniu kawy. Rywalizowali ze sobą w 4 dyscyplinach:
- Latte i macchiato art - przygotowanie i zaserwowanie 2 identycznych latte i macchiato w ciągu maksymalnie 6 minut.
- Coffee in good spirits - przygotowanie i zaserwowanie w ciągu maksymalnie 8 minut dwóch Irish coffee i dwóch signature napojów na bazie espresso i alkoholu.
- Espresso na czas - przygotowanie i zaserwowanie jak największej ilości espresso w ciągu 6 minut.
Poza konkursami w czasie festiwalu można było obejrzeć wystawy i pokazy poświęcone
nowoczesnym technikom kulinarnym. Na stoisku firmy
Multivac przeprowadzony został pokaz techniki kulinarnej
Sous Vide – cenionej i wykorzystywanej przez najlepszych szefów kuchni na świecie. Dwaj eksperci –
Jacek Szczepański i
Michał Godyń w wyjątkowo ciekawy sposób wytłumaczyli i pokazali na czym ta technika polega. Trzeba przyznać, że panowie przygotowali niezwykłe show, które poza cenną wiedzą dostarczyło również mnóstwo rozrywki. Warto również dodać, że dzięki urządzeniom
firmy Multivac nie tylko doświadczeni, ale i ci mniej profesjonalni kucharze będą mogli stosować
metodę Sous Vide.
Na odwiedzających czekały liczne konkursy z atrakcyjnymi nagrodami oraz wiele niespodzianek. Można było uczestniczyć w degustacji win z włoskich winnic oraz spróbować specjałów przygotowanych przez kucharzy z Centrum Konferencyjno-Wystawienniczego Etiuda w Lublinie. Jednym słowem - każdy mógł znaleźć tu coś dla siebie.
Zwieńczeniem całodziennych wysiłków była wieczorna gala Diner, na którą szczególnie czekali zawodnicy startujący w obydwu konkursach. To właśnie na niej odczytano wyniki i wręczono nagrody.
Jury, pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego, niemal jednogłośnie orzekło, że zwycięzcą II edycji Konkursu kulinarnego Kuchnia Polska Nowoczesna został Krzysztof Nawrocki z Hotelu Best Western Symfonia z Wielunia, który przygotował pieczony rostbef wołowy aromatyzowany żubrówką podany na soczewicy z kurkami w ciemnym sosie, puree pietruszkowym, warzywami duszonymi z masłem, galaretką winno-miodową i pudrem o smaku smażonego bekonu.
Za zwycięstwo Pan Krzysztof mógł otrzymać nagrodę pieniężną w wysokości 4000 zł, bądź tygodniowy staż u jednego z najlepszych polskich kucharzy – Adama Chrząstowskiego. Bez wahania zwycięzca zdecydował się na gotówkę i wciąż nie wierząc w swoją wygraną dostał przepustkę do najważniejszego konkursu w Polsce – nominację do Kulinarnego Pucharu Polski.
Drugie miejsce, a co za tym idzie czek w wysokości 2000 zł., otrzymał Mateusz Skonka z Restauracji Jak Pragnę Wina z Łódzi. Zachwycił on jury swoim rostbefem gotowanym w niskiej temperaturze z dodatkiem tłuszczu gęsiego, podanym z torcikiem ziemniaczanym, pianką z kiszonej kapusty, konfiturą z czerwonej cebuli i gęsią wątróbką.
Trzecie miejsce i czek na 1000 zł. otrzymał Arkadiusz Korzeń z Hotelu Hebenda z Chodzieży, który przygotował stek z rostbefu wołowego w aromacie dymu olchowo-bukowego i choinki podawany z puree zmieniaczano-bobowym z duszonym selerem w sosie z czarnego bzu.
Po ogłoszeniu wyników konkursu kulinarnego przyszedł czas na poznanie laureatów I Wojewódzkich Mistrzostw Baristów:
- III Miejsce – Marcin Polaszek
Po zakończeniu części oficjalnej, przyszedł czas na dobrą zabawę do białego rana.
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów, a wszystkich już teraz zapraszamy na kolejną edycję festiwalu.
Lista zawodników startujących w konkursie Kuchnia Polska Nowoczesna:
- Arkadiusz Korzeń – Hotel Hebenda Budzyń
- Maciej Kobylański – Restauracja Dwór Stary Chotów
- Mariusz Banaśkiewicz – Hotel'le Meridien Bristol
- Łukasz Stalęga – Hotel Dana&SPA Zielona Góra
- Krzysztof Nawrocki – Hotel Best Western Symfonia Wieluń
- Paweł Szorek – Dwór Anna Jakubowice Konińskie
- Przemysław Popow – Tiffany Flowers&Cafe Szczecin
- Sebastian Demakin – Hotel Europa Lublin
- Daniel Twardo – Hotel Trzy Korony *** Puławy
- Tobiasz Herman – Setka Polska Wrocław
- Paweł Pyra – Hotel Verde Montana Kudowa Zdrój
- Przemysław Kuśnierek – Restauracja Spichlerz Raszowa
- Mateusz Skonka – Restauracja „Jak Pragnę Wina” Łódź
- Kamil Raczyński – Pensjonat Vincent Puławy
Lista uczestników I Wojewódzkiego Konkursu Baristów:
- Robert Solis
- Iga Czekaj
- Marcin Polaszek
- Mateusz Szulc
- Jan Roguz
- Paweł Wojtysiak
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.