W dniu 29 maja 2005 r. na Zamku Królewskim w Niepołomicach, podczas obchodów XIV Dni Niepołomic odbył się I Małopolskiego Konkursu Sztuki Kulinarnej.
Organizatorami konkursu było Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników oraz Gastro-Tour-Serwis, patronat honorowy nad przebiegiem imprezy objął Urzędu Miasta i Gminy Niepołomice, natomiast patronat merytoryczny - Klub Szefów Kuchni. Patronat medialny objął Portal Gastrona.pl, Przy stoliku, Przegląd gastronomiczny, Menu smakosza, Papaja.pl
Przed rozpoczęciem konkursu na Placu Zamkowym odprawiona została uroczysta Msza święta z udziałem organizatorów, jurorów oraz kucharzy.
Konkurs był jednocześnie eliminacjami do finału Pucharu Polski, do którego to zakwalifikował się laureat I miejsca.
Potrawy przyrządzano jednocześnie na czterech stanowiskach konkursowych. Kucharze mieli tylko godzinę, aby przygotować danie którym oczarują jury.
Jury techniczne: - Constant-Michel Labarre - Francja
- Theofilos Vafidis - Grecja
- Mohamet Nasef - Egipt
- Bartłomiej Malinowski - Polska
oraz Jury degustacyjne w składzie, którego zasiedli m.in.:- Mirosław Drewniak
- Marek Widomski
- Zbigniew Kurleto
Imprezę poprowadził Karol Okrasa znany z programu telewizyjnego "Gotuj z Okrasą" - Szef Kuchni w hotelu Le Royal Meridien Bristol w Warszawie. Laureatami Konkursu zostali: I miejsce | Marcin Polus
Restauracja Paese - Kraków
Kaczka w marynacie makowo-miodowo-anyżowej z flanem paprykowo-szparagowym i sałatą ze świeżych kiełków |
II miejsce | Robert Kubas
Hotel Amadeus – Kraków
Turnedo a`la Amadeus |
III miejsce | Szymon Stanek
Hotel Belvedere – Zakopane
Polędwica wędzona w leśnym sosie zdobiona moskolem i szpinakiem |
Wyróżnienie | Marcin Szybiński
Hotel Lajkonik – Zawoja
Polędwica w cieście ziołowo – drożdżowym z tymbalikiem z kaszy gryczanej i wątróbki |
Pozostali uczestnicy biorący udział w konkursie:Marcin Mróz
Willa Krzyska - Tarnów
Polędwiczki wieprzowe w marynacie balsamicznej
Konrad Tomczyk
Hotel Lajkonik – Zawoja
Przysmak szlachecki z polędwicy wołowej w towarzystwie szynki parmeńskiej i borowików
Wojcisch Wołosowski
Restauracja Pasaż – Tarnów
Roladka z polędwicy na placku kapuścianym podana
Jakub Chyc-Gazdeczka
Hotel Wersal – Zakopane
Warkocz Józefiny
Paweł Golik
Hotel – Restauracja Regis – Wieliczka
Polędwiczka rajców miejskich podana z pielmieniami z kaszą okraszaną sosem żurawinowym
Dariusz Stopka
Hotel Belvedere – Zakopane
Filet z karpia w occie balsamicznym podany na oscypku
Łukasz Sotwin
Restauracja Tetmajerowska – Kraków
Ser kozi w liściu cukini z ciepłym vinegretem
Krzysztof Mardyła
Restauracja Wierzynek - Kraków
Polędwica wołowa w szynce staropolskiej z grzybami leśnymi
Mariusz Glac
Hotel Pod Rózą - Kraków
Płatki wołowiny w sosie holenderskim z tartoletką krewetkowo-szparagową
Maciej Kopczyński
Restauracja Wierzynek
Cukinia faszerowana polędwicą w aromacie trufli Sponsorzy: Dorado, Ecolab, Krak - Gastro, McCain, Oerlemans, Sokołów, Impol, Z.M. Dębica S.A., Piekarnia J. Pieprzyk, "HAS" - Hurtownia Mięs i Wędlin |