Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
04.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
I Konkurs Małopolski, Niepołomice - część II relacji

W dniu 29 maja 2005 r. na Zamku Królewskim w Niepołomicach, podczas obchodów XIV Dni Niepołomic odbył się I Małopolskiego Konkursu Sztuki Kulinarnej.

Organizatorami konkursu było Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników oraz Gastro-Tour-Serwis, patronat honorowy nad przebiegiem imprezy objął Urzędu Miasta i Gminy Niepołomice, natomiast patronat merytoryczny - Klub Szefów Kuchni. Patronat medialny objął Portal Gastrona.pl, Przy stoliku, Przegląd gastronomiczny, Menu smakosza, Papaja.pl

Przed rozpoczęciem konkursu na Placu Zamkowym odprawiona została uroczysta Msza święta z udziałem organizatorów, jurorów oraz kucharzy.

Konkurs był jednocześnie eliminacjami do finału Pucharu Polski, do którego to zakwalifikował się laureat I miejsca.

Potrawy przyrządzano jednocześnie na czterech stanowiskach konkursowych. Kucharze mieli tylko godzinę, aby przygotować danie którym oczarują jury.

Jury techniczne:

  • Constant-Michel Labarre - Francja
  • Theofilos Vafidis - Grecja
  • Mohamet Nasef - Egipt
  • Bartłomiej Malinowski - Polska
oraz Jury degustacyjne w składzie, którego zasiedli m.in.:
  • Mirosław Drewniak
  • Marek Widomski
  • Zbigniew Kurleto

Imprezę poprowadził Karol Okrasa znany z programu telewizyjnego "Gotuj z Okrasą" - Szef Kuchni w hotelu Le Royal Meridien Bristol w Warszawie.

Laureatami Konkursu zostali:

I miejsceMarcin Polus
Restauracja Paese - Kraków
Kaczka w marynacie makowo-miodowo-anyżowej z flanem paprykowo-szparagowym i sałatą ze świeżych kiełków

II miejsceRobert Kubas
Hotel Amadeus – Kraków
Turnedo a`la Amadeus

III miejsceSzymon Stanek
Hotel Belvedere – Zakopane
Polędwica wędzona w leśnym sosie zdobiona moskolem i szpinakiem

WyróżnienieMarcin Szybiński
Hotel Lajkonik – Zawoja
Polędwica w cieście ziołowo – drożdżowym z tymbalikiem z kaszy gryczanej i wątróbki


Pozostali uczestnicy biorący udział w konkursie:
  1. Marcin Mróz
    Willa Krzyska - Tarnów
    Polędwiczki wieprzowe w marynacie balsamicznej

  2. Konrad Tomczyk
    Hotel Lajkonik – Zawoja
    Przysmak szlachecki z polędwicy wołowej w towarzystwie szynki parmeńskiej i borowików

  3. Wojcisch Wołosowski
    Restauracja Pasaż – Tarnów
    Roladka z polędwicy na placku kapuścianym podana

  4. Jakub Chyc-Gazdeczka
    Hotel Wersal – Zakopane
    Warkocz Józefiny

  5. Paweł Golik
    Hotel – Restauracja Regis – Wieliczka
    Polędwiczka rajców miejskich podana z pielmieniami z kaszą okraszaną sosem żurawinowym

  6. Dariusz Stopka
    Hotel Belvedere – Zakopane
    Filet z karpia w occie balsamicznym podany na oscypku

  7. Łukasz Sotwin
    Restauracja Tetmajerowska – Kraków
    Ser kozi w liściu cukini z ciepłym vinegretem

  8. Krzysztof Mardyła
    Restauracja Wierzynek - Kraków
    Polędwica wołowa w szynce staropolskiej z grzybami leśnymi

  9. Mariusz Glac
    Hotel Pod Rózą - Kraków
    Płatki wołowiny w sosie holenderskim z tartoletką krewetkowo-szparagową

  10. Maciej Kopczyński
    Restauracja Wierzynek
    Cukinia faszerowana polędwicą w aromacie trufli

Sponsorzy: Dorado, Ecolab, Krak - Gastro, McCain, Oerlemans, Sokołów, Impol, Z.M. Dębica S.A., Piekarnia J. Pieprzyk, "HAS" - Hurtownia Mięs i Wędlin
 
Error : SELECT pictures_old.FILENAME, pic_categories.DIR_TITLE AS DIR1, pic_subcategories.DIR_TITLE AS DIR2 FROM pictures_old, pic_categories, pic_subcategories WHERE ID_PICTURE= AND pictures_old.CATEGORY_ID=pic_categories.ID_CATEGORY AND pictures_old.SUBCATEGORY_ID=pic_subcategories.ID_SUBCATEGORY