Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
I Rulewskie Potyczki Kulinarne


17 lutego 2013 r. w hotelu Hanza Pałac w Rulewie odbyły się pierwsze Rulewskie Potyczki Kulinarne. W zmaganiach wystartowało sześć drużyn, składających się z osób ze świata kultury, sportu i polityki, walczących pod wodzą najlepszych szefów kuchni z regionu.

Impreza była poświęcona promocji reedycji książki Wiktora Kulerskiego Nauka gotowania do użytku ludu polskiego z 1915 roku. Była to książka kucharska złożona z przepisów nadesłanych przez gospodynie z Ziemi Chełmińskiej i Pomorza. Przepisy te były efektem ogłoszonego przez Gazetę Grudziądzką konkursu kulinarnego.

 
W imprezie wzięli udział, między innymi, członkowie Euro-Toques Polska: Jean Bos, Wojciech Harapkiewicz i Jakub Micianiec. Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie potrawy sprzed blisko stu lat. Królowały potrawy z polskiej wieprzowiny: kotlety, klopsy czy też wereszczaka.

Zmagania obserwowało Jury w składzie:

  • Jean Bos – wielokrotny zdobywca nagród na międzynarodowych konkursach kulinarnych, prezes Euro-Toques Polska, przewodniczący Jury
  • Robert Pudlewski – Szef Kuchni Hanza Pałac Rulewo – V-ce przewodniczący Jury
  • Jan Krzysztof Ardanowski – V-ce przewodniczący Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • Bogusz Leszczyc-Grabianka – Ambasador Regionalny Województwa Kujawsko-Pomorskiego projektu Smaki Polskie – Wieprzowina – Polska Tradycja
  • Marek Szczygielski – przedstawiciel organizatora Festiwalu Smaku w Grucznie.

 
Jury oceniało poszczególne potrawy na podstawie następujących kryteriów:

  • smak potrawy,
  • estetyka sposobu podania,
  • krótki ustny opis (prezentacja) potrawy  przedstawiona przez wykonawców,
  • wierność z tradycją i recepturą podaną w książce Wiktora Kulerskiego.

Po obradach za zamkniętymi drzwiami, jury jednogłośnie wybrało zwycięską drużynę. Zwyciężyła ekipa nr 5 pod przewodnictwem Jakuba Miciańca.  Przygotowali oni wereszczakę podaną z kaszą gryczaną, konfiturą z buraków oraz grzanką z chleba razowego z puree cebulowym. Nagrodę ufundował Hotel Hanza.


Zaproszeni goście, którzy bardzo licznie stawili się w niedzielne popołudnie, podczas potyczek mogli skosztować potraw kuchni staropolskiej, przygotowanych przez Szefa Kuchni Pałacu w Rulewie. W Sali kominkowej odbywały się także warsztaty dla dzieci, które z zadowoleniem i wielką radością uczyły się podstaw gotowania.

Wielkie podziękowania należą się organizatorom imprezy czyli Hotelowi Hanza Pałac w Rulewie, Krojowej Radzie Izb Rolniczych i Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, Towarzystwu Przyjaciół Dolnej Wisły oraz Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000