17 lutego 2013 r. w hotelu Hanza Pałac w Rulewie odbyły się pierwsze Rulewskie Potyczki Kulinarne. W zmaganiach wystartowało sześć drużyn, składających się z osób ze świata kultury, sportu i polityki, walczących pod wodzą najlepszych szefów kuchni z regionu.
Impreza była poświęcona promocji reedycji książki Wiktora Kulerskiego Nauka gotowania do użytku ludu polskiego z 1915 roku. Była to książka kucharska złożona z przepisów nadesłanych przez gospodynie z Ziemi Chełmińskiej i Pomorza. Przepisy te były efektem ogłoszonego przez Gazetę Grudziądzką konkursu kulinarnego.
W imprezie wzięli udział, między innymi, członkowie Euro-Toques Polska: Jean Bos, Wojciech Harapkiewicz i Jakub Micianiec. Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie potrawy sprzed blisko stu lat. Królowały potrawy z polskiej wieprzowiny: kotlety, klopsy czy też wereszczaka.
Zmagania obserwowało Jury w składzie:
- Jean Bos – wielokrotny zdobywca nagród na międzynarodowych konkursach kulinarnych, prezes Euro-Toques Polska, przewodniczący Jury
- Robert Pudlewski – Szef Kuchni Hanza Pałac Rulewo – V-ce przewodniczący Jury
- Jan Krzysztof Ardanowski – V-ce przewodniczący Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Bogusz Leszczyc-Grabianka – Ambasador Regionalny Województwa Kujawsko-Pomorskiego projektu Smaki Polskie – Wieprzowina – Polska Tradycja
- Marek Szczygielski – przedstawiciel organizatora Festiwalu Smaku w Grucznie.
Jury oceniało poszczególne potrawy na podstawie następujących kryteriów:
- smak potrawy,
- estetyka sposobu podania,
- krótki ustny opis (prezentacja) potrawy przedstawiona przez wykonawców,
- wierność z tradycją i recepturą podaną w książce Wiktora Kulerskiego.
Po obradach za zamkniętymi drzwiami, jury jednogłośnie wybrało zwycięską drużynę. Zwyciężyła ekipa nr 5 pod przewodnictwem Jakuba Miciańca. Przygotowali oni wereszczakę podaną z kaszą gryczaną, konfiturą z buraków oraz grzanką z chleba razowego z puree cebulowym. Nagrodę ufundował Hotel Hanza.
Zaproszeni goście, którzy bardzo licznie stawili się w niedzielne popołudnie, podczas potyczek mogli skosztować potraw kuchni staropolskiej, przygotowanych przez Szefa Kuchni Pałacu w Rulewie. W Sali kominkowej odbywały się także warsztaty dla dzieci, które z zadowoleniem i wielką radością uczyły się podstaw gotowania.
Wielkie podziękowania należą się organizatorom imprezy czyli Hotelowi Hanza Pałac w Rulewie, Krojowej Radzie Izb Rolniczych i Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, Towarzystwu Przyjaciół Dolnej Wisły oraz Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.