7 kwietnia 2016 roku, podczas jubileuszowych targów EuroGastro w Warszawie, odbyła się I edycja konkursu kulinarnego RATIONAL pod hasłem Spotkanie z SelfCookingCenter®. Tematem przewodnim konkursu była polska kuchnia regionalna.
W gronie tegorocznych wystawców, którzy przedstawili swoją ofertę na targach, jak co roku, znalazła się firma RATIONAL – światowy lider technologiczno-rynkowy w zakresie termicznego przyrządzania potraw w kuchniach profesjonalnych. W tym roku zespół RATIONAL z myślą również o swoich użytkownikach, oprócz bogatej oferty produktowej, przygotował pierwszy taki konkurs kulinarny w Polsce – Spotkanie z SelfCookingCenter®.
O pomyśle zorganizowania całego konkursu opowiada Daniel Sielicki – Regionalny Manager Sprzedaży – Warunkiem uczestnictwa w konkursie było przesłanie przez kucharza swojego przepisu do nas na Club Rational, na którym posiadacze urządzeń oraz planujący ich zakup mogą znaleźć przydatne rzeczy (np. nowe przepisy, instrukcje, aktualizacje oprogramowania i wiele innych) . Dodatkowym czynnikiem decydującym o udziale w konkursie była jak największa liczba różnych obróbek termicznych wykorzystanych w SelfCookingCenter®. Począwszy od sous-vide, grillowania, robienia sosów i ich redukowania., ale także wykorzystania do tego oryginalnych akcesoriów RATIONAL. Początkowo zgłoszeń było bardzo mało, ale w miarę zbliżających się targów EuroGastro ich liczba się zwiększała. W finale wzięło udział pięć najciekawszych przepisów.
Konkurs miał na celu pokazać kreatywność kucharzy w przygotowaniu najlepszego dania polskiej kuchni regionalnej w SelfCookingCenter®. Urządzenie to miało m.in. pomóc uczestnikom w przygotowaniu dania od A-Z łącznie z wykończeniu sosu, grillowaniu czy też gotowaniu na parze. Każdy zawodnik miał 40 minut na przygotowanie swojego dania, w którym musiał również zastosować produkty regionalne.
Ostatecznie z nadesłanych zgłoszeń zostało wyłonionych pięciu uczestników, którzy rywazowali w finalne o miano najlepszego, a byli to:
- Paweł Błaszczyk – Restauracja Alyki Wrocław
- Michał Izydorczyk – La Vineria Bistro Wine & Cafe
- Bartłomiej Kornacki – Restauracja Warszawska Hotel Centrum Sosnowiec
- Przemysław Bogucki – Boutique Brajt Hotel Wrocław
- Marek Starzyński – Best Western Hotel Opole Centrum Restauracja Kredens.
Zawodników oceniało jury w składzie:
- Alexander Jelitto – Corporate Chef RATIONAL AG
- Maciej Wroński – Managing Director RATIONAL Sp. z o.o.
- Jakub Korczak – Akademia kulinarna FUMENTI
- Grzegorz Sendor – Koordynator EuroGastro 2016 MT Targi Polska S.A.
Po długiej dyskusji, jury wyłoniło zwycięzcę I edycji konkursu kulinarnego RATIONAL, którym został Przemysław Bogucki z Wrocławia. Za pierwsze miejsce otrzymał dyplom, akcesoria o wartości 2.000 zł oraz zestaw noży firmy RATIONAL. Zwycięskie danie to Filet z pstrąga gotowany z szyjkami rakowymi z okolic Wrocławia warzywami confit oraz musem z marchwi i anyżu.
Drugie miejsce zajął
Bartłomiej Kornacki z Sosnowca, który przygotował Comber z sarny, młodą kapustę, kugel, jarzębinę i jarmuż. Kucharz ten otrzymał dyplom, akcesoria o wartości 1.500 zł oraz zestaw noży firmy RATIONAL.
Ostatnie miejsce na podium przypadło
Markowi Starzyńskiemu z Opola. Za trzecie miejsce dostał dyplom, akcesoria o wartości 1.000 zł oraz zestaw noży firmy RATIONAL. Pan Marek jako danie konkursowe przygotował Opolską polędwiczkę wieprzową. Pozostałym uczestnikom konkursu wręczono dyplomy i upominki od firmy RATIONAL.
Rywalizację kucharzy na stoisku marki
RATIONAL podziwiała licznie zgromadzona publiczność, która na żywo mogła przekonać się o korzyściach wynikających z użytkowania
SelfCookingCenter®. Jak mówi
Daniel Sielicki –
Kolejna edycja będzie bardziej emocjonująca, ponieważ nie ma jeszcze w Polsce takiego konkursu, gdzie zawodnicy skupiają się tylko na jednym urządzeniu. Moim marzeniem jest, żeby za 3 lata było to największe, najlepsze i najbardziej prestiżowe wydarzenie kulinarne.
Serdecznie gratulujemy wszystkim zwycięzcom i uczestnikom konkursu!
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.