Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
15.05.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
I edycja konkursu kulinarnego RATIONAL – Spotkanie z SelfCookingCenter®


7 kwietnia 2016 roku, podczas jubileuszowych targów EuroGastro w Warszawie, odbyła się I edycja konkursu kulinarnego RATIONAL pod hasłem Spotkanie z SelfCookingCenter®. Tematem przewodnim konkursu była polska kuchnia regionalna.

W gronie tegorocznych wystawców, którzy przedstawili swoją ofertę na targach, jak co roku, znalazła się firma RATIONAL – światowy lider technologiczno-rynkowy w zakresie termicznego przyrządzania potraw w kuchniach profesjonalnych. W tym roku zespół RATIONAL z myślą również o swoich użytkownikach, oprócz bogatej oferty produktowej, przygotował pierwszy taki konkurs kulinarny w Polsce – Spotkanie z SelfCookingCenter®.
 
 
O pomyśle zorganizowania całego konkursu opowiada Daniel Sielicki – Regionalny Manager Sprzedaży – Warunkiem uczestnictwa w konkursie było przesłanie przez kucharza swojego przepisu do nas na Club Rational, na którym posiadacze urządzeń oraz planujący ich zakup mogą znaleźć przydatne rzeczy (np. nowe przepisy, instrukcje, aktualizacje oprogramowania i wiele innych) . Dodatkowym czynnikiem decydującym o udziale w konkursie była jak największa liczba różnych obróbek termicznych wykorzystanych w SelfCookingCenter®. Począwszy od sous-vide, grillowania, robienia sosów i ich redukowania., ale także wykorzystania do tego oryginalnych akcesoriów RATIONAL. Początkowo zgłoszeń było bardzo mało, ale w miarę zbliżających się targów EuroGastro ich liczba się zwiększała. W finale wzięło udział pięć najciekawszych przepisów.
 

Konkurs miał na celu pokazać kreatywność kucharzy w przygotowaniu najlepszego dania polskiej kuchni regionalnej w SelfCookingCenter®. Urządzenie to miało m.in. pomóc uczestnikom w przygotowaniu dania od A-Z łącznie z wykończeniu sosu, grillowaniu czy też gotowaniu na parze. Każdy zawodnik miał 40 minut na przygotowanie swojego dania, w którym musiał również zastosować produkty regionalne.
 

Ostatecznie z nadesłanych zgłoszeń zostało wyłonionych pięciu uczestników, którzy rywazowali w finalne o miano najlepszego, a byli to:
  •     Paweł Błaszczyk – Restauracja Alyki Wrocław
  •     Michał Izydorczyk – La Vineria Bistro Wine & Cafe
  •     Bartłomiej Kornacki – Restauracja Warszawska Hotel Centrum Sosnowiec
  •     Przemysław Bogucki – Boutique Brajt Hotel Wrocław
  •     Marek Starzyński – Best Western Hotel Opole Centrum Restauracja Kredens.
Zawodników oceniało jury w składzie:
  •     Alexander Jelitto – Corporate Chef RATIONAL AG
  •     Maciej Wroński – Managing Director RATIONAL Sp. z o.o.
  •     Jakub Korczak – Akademia kulinarna FUMENTI
  •     Grzegorz Sendor – Koordynator EuroGastro 2016 MT Targi Polska S.A.
 
Po długiej dyskusji, jury wyłoniło zwycięzcę I edycji konkursu kulinarnego RATIONAL, którym został Przemysław Bogucki z Wrocławia. Za pierwsze miejsce otrzymał dyplom, akcesoria o wartości 2.000 zł oraz zestaw noży firmy RATIONAL. Zwycięskie danie to Filet z pstrąga gotowany z szyjkami rakowymi z okolic Wrocławia warzywami confit oraz musem z marchwi i anyżu.
 

Drugie miejsce zajął Bartłomiej Kornacki z Sosnowca, który przygotował Comber z sarny, młodą kapustę, kugel, jarzębinę i jarmuż. Kucharz ten otrzymał dyplom, akcesoria o wartości 1.500 zł oraz zestaw noży firmy RATIONAL.
 

Ostatnie miejsce na podium przypadło Markowi Starzyńskiemu z Opola. Za trzecie miejsce dostał dyplom, akcesoria o wartości 1.000 zł oraz zestaw noży firmy RATIONAL. Pan Marek jako danie konkursowe przygotował Opolską polędwiczkę wieprzową. Pozostałym uczestnikom konkursu wręczono dyplomy i upominki od firmy RATIONAL.
 

Rywalizację kucharzy na stoisku marki RATIONAL podziwiała licznie zgromadzona publiczność, która na żywo mogła przekonać się o korzyściach wynikających z użytkowania SelfCookingCenter®. Jak mówi Daniel SielickiKolejna edycja będzie bardziej emocjonująca, ponieważ nie ma jeszcze w Polsce takiego konkursu, gdzie zawodnicy skupiają się tylko na jednym urządzeniu. Moim marzeniem jest, żeby za 3 lata było to największe, najlepsze i najbardziej prestiżowe wydarzenie kulinarne.
 

Serdecznie gratulujemy wszystkim zwycięzcom i uczestnikom konkursu!
 
Więcej informacji w Prezentacji Firmy Rational oraz na stronie: www.rational-online.com

RATIONAL Sp. z o.o.
Bokserska 66
02-690 Warszawa
tel.: 22 864 93 26
fax: 22 864 93 28
e-mail:info@rational-online.com
www.rational-online.com

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000