Tradycyjnie już w czasie trwania targów XXXIX Tur-Gastro-Hotel - Kołobrzeg 23-25 lutego odbywało się wiele atrakcyjnych konkursów dla gastronomów, hotelarzy, barmanów.
Drugi dzień targów - czwartek był dniem konkursów dla profesjonalistów.
Najpopularniejszym konkursem targów Tur-Gastro-Hotel jest Prezentacja Jednego Talerza. Konkurs ten, którego wyłącznym sponsorem jest firma Nestle FoodServices z Warszawy, organizowany jest wspólnie z firmą konsultingową WISD & Partners i pod patronatem Klubu Szefów Kuchni i Komisji Gastronomicznej PZH. Przedstawiciele restauracji z regionu prezentowali przygotowane przez siebie potrawy, które poddawane były wnikliwej ocenie jury.
Do konkursu przedstawiono 9 dań.
Rafał Zawadzki – Kakaowe pierogi z białym serem i śliwkami
Urszula Górniak – Kartacze z dziczyzną
Sławomir Gibała – Willa Alexander z Mielna – Miniaturowy torcik
Sławomir Gibała – Willa Alexander z Mielna – Banan w cieście piwno-naleśnikowym.
Agnieszka Szostek – Pensjonat Górnik z Kołobrzegu – Polędwica „Łódź Wikinga”
Agnieszka Szostek – Pensjonat Górnik z Kołobrzegu – Dorsz w jarzynach na puree ziemniaczano-buraczanym
Teresa Szymańska – Bar Włóczęga z Gąsek – Kolorowe pierogi
Adam Dmyterko – Restauracja Pergola z Kołobrzegu – Polędwica wieprzowa z kozim serem
Jacek Kudelski – Restauracja Buongiorno z Koszalina – Pizza Calzone
Poziom prezentowany przez uczestników był bardzo wyrównany – wszystkie dania prezentowały się wspaniale. Ostatecznie pierwsze miejsce zdobył Rafał Zawadzki ze Świnoujścia, który przygotował „Kakaowe pierogi z białym serem i śliwkami”. Adam Dmyterko z Restauracji Pergola z Kołobrzegu, który przygotował „Polędwicę wieprzową z kozim serem” zajął drugie miejsce. Trzecie miejsce wywalczył Sławomir Gibała z Willi Alexander z Mielna za „Banan cieście piwno-naleśnikowym”.
Tego dnia odbył się także konkurs barmański w kategorii flair tending "Barmańska Gala Tur-Gastro-Hotel". Konkurs ten, przeznaczony dla młodych barmanów, organizowany jest pod patronatem Stowarzyszenia Polskich Barmanów i przy współpracy z firmą Bar i Promocja. Zawodnicy przygotowują cocktaile według opracowanych przez siebie receptur, z wykorzystaniem produktów dostarczonych przez organizatora i sponsorów. Na konkurs w Kołobrzegu produktu dostarczyły firmy Bols, Victoria Cymes, Tymbark.
- Jacek Warsicki - Hotel New Skanpol, Kołobrzeg – Aventura Bols
- Jacek Lach – Restauracja, Pub Sekstans, Szczecin – Truskawkowa rozkosz
- Zbyszek Rózga – Tiger Pub, Szczecin - Marzenia
- Marcin Piekarczyk – Baila Club, Szczecin - Isabell
- Paweł Wójtowicz – Rocker Pub, Szczecin - Coco
- Adam Paczkowski – Havana Club, Szczecin - Stres
- Daniel Koguciuk – Hotel Jan, Darłowo – Małe Alkatras
- Rafał Turas – Milton, Piwnice Browary, Koszalin – Orange mix
- Jakub Górzewski – Milton, Piwnice Browaru, Koszalin – Zielone Wzgórze
Przygotowanie cocktaili połączone z widowiskowymi ewolucjami wzbudziło ogromny aplauz i zainteresowanie publiczności. Jednak o tym, kto zasługuje na miano mistrza decydowało profesjonalne jury. Pierwsze miejsce wywalczył Daniel Koguciuk z cocktailem „Małe Alkatras”. Na drugim miejscu uplasował się Adam Baczkowski, z cocktailem „Stres”. Paweł Wójtowicz, który przygotował cocktail o nazwie „Coco” zajął ostatecznie trzecie miejsce.
Ukoronowaniem barmańskich wrażeń był występ jednego z czołowych polskich barmanów, Mistrza Polski 2003 w kategorii free style Damiana Sobczaka z Zielonej Góry. Pokazy Mistrza jak zwykle cieszyły się ogromnym zainteresowaniem publiczności, która witała kolejne widowiskowe akrobacje niezwykłym aplauzem.
Także w czwartek odbył się drugi, prestiżowy konkurs kulinarny – Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel organizowany wspólnie z firmą konsultingową WISD & Partners i pod patronatem Klubu Szefów Kuchni i Komisji Gastronomicznej PZH. Na dwóch specjalnie przygotowanych stanowiskach konkursowych kucharze walczyli o miano mistrza kucharskiego w regionie przygotowując wybraną przez siebie potrawę. Tematem konkursu była "Tradycyjna kuchnia polska”
W konkursie udział wzięło siedem drużyn kucharskich
Adam Dmyterko i Maweł Murawski – Restauracja Pergola z Kołobrzegu – Węgorz na kaszy gryczanej w akompaniamencie dwóch sosów.
Radosław Raguń i Damian Miszczyński – Hotel Pro-Vita z Kołobrzegu – Polędwiczka wieprzowa marynowana w żubrówce z dwoma farszami z sosem buraczanym na krupniku
Arkadiusz Szulc i Zbigniew Kulesza – Restauracja Nico z Koszalina – Polędwica chłopska nadziewana cielęcina podawana z kaszą.
Rafał Zawadzki i Urszula Górniak ze Świnoujścia – Polędwiczki wieprzowe z grzybami i ziemniakami
Tomasz Szumski - Domek Kata Kołobrzeg – Skoki królicze faszerowane na melonie i sosie wiśniowym
Agnieszka Szostek – Pensjonat Górnik z Kołobrzegu – Polędwica Szmaragdowe oczko
Teresa Szymańska – Bar Włóczęga z Gąsek – Pieróg drożdżowy z bukietem surówek
Wobec bardzo wyrównanego poziomu prezentowanego przez wszystkich uczestników, jury w składzie Marek Widomski, Zdzisław Senwicki, Jacek Świerk i Grzegorz Łajkosz nie miało łatwego zadania. Po dość burzliwych obradach jury uznało, że na pierwsze miejsce zasługują Adam Dmyterko i Paweł Murawski z restauracji Pergola z Kołobrzegu. Drugie miejsce zajęli Radosław Raguń i Damian Miszczyński z Hotelu Zdrojowego Pro Vita z Kołobrzegu. Duet Arkadiusz Szulc i Zbigniew Kulesza z restauracji Nico z Koszalina zajął trzecie miejsce.
Zwycięzcy otrzymali pamiątkowe puchary, dyplomy, nagrody pieniężne oraz upominki od sponsorów. Sponsorem konkursu była firma Fagor z Warszawy, Reinex ze Szczytnej, RM Lotus z Rep. Czeskiej.
W piątek odbył się konkurs Prezentacja Jednego Talerza w kategorii szkoły. Młodzież wykazała się naprawdę dużą pomysłowością i niezwykłymi umiejętnościami, przygotowując konkursowe dania. Do konkursu stanęli:
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Drawsku Pom – Krystian Skrzynecki – Rolada z dorsza w galarecie
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłaninie – Wiesława Klein – Naleśniki Rybackie
Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego w Przodkowie – Kamila Andryskowska – Pasztet z królika w kruchym cieście
Zespół Szkół Gosp. Żywnościowej i Agrobiznesu w Lęborku – Paulina Lis i Barbara Wojciechowska – Pomuchel w kołderce
Zespół Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu - Dariusz Wasilewski - Naleśniki piwne z farszem łososiowym podane z łebkami szparagów i sosem cytrynowym
Zespół Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu - Dariusz Wasilewski - Kiszka kaszubska ze śledziem podana z rumianą cebulką i buraczkami
Centrum Kształcenia Praktycznego w Kołobrzegu - Grzegorz Buliński - Pomorskie kotleciki z płatków owsianych nadziewane wołowiną, podane z pieczonym ziemniakiem, marchewką i gąszczem dyniowym
Centrum Kształcenia Praktycznego w Kołobrzegu - Grzegorz Buliński - Kulebiak drożdżowy nadziewany płastugą podany z ziołami oraz sosami pomidorowym i pietruszkowym
W tej kategorii pierwsze miejsce zajął Grzegorz Buliński z Centrum Kształcenia Praktycznego w Kołobrzegu. Drugie miejsce wywalczył Dariusz Wasilewski z Zespół Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu. Na trzecie miejsce, wg opinii jury, zasłużyły – Paulina Lis i Barbara Wojciechowska z Zespołu Szkół Gosp. Żywnościowej i Agrobiznesu w Lęborku.
Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy, upominki od firmy Nestle Ford Services a laureaci dodatkowo pamiątkowe puchary.
Trzeciego dnia targów odbywał się konkurs Aranżacja Stołu Okolicznościowego. Przedstawiciele restauracji, hoteli oraz uczniowie prezentowali swój kunszt i umiejętności w zakresie twórczego nakrywania stołów na różne okoliczności. Zaprezentowanych zostało 10 stołów.
Zespół Szkół Rolniczych C.K.P w Świdwinie „Ślub w ogrodzie”
Zespół Szkół Gosp. Żywnościowej i Agrobiznesu w Lęborku „Podwieczorek w Szkocji”
Zespół Szkół Gosp. Żywnościowej i Agrobiznesu w Lęborku „Stół walentynkowy”
Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego w Przodkowie „Wiosenne spotkanie we dwoje”
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłaninie „Hiszpańskie klimaty”
Zespół Szkół Agrotechnicznych w Sławnie „Chrzciny”
Hotel Centrum (uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich) z Kołobrzegu „Muzyka w powietrzu”
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Drawsku Pom. „Śniadanie wielkanocne”
Hotel Zdrojowy Pro-Vita z Kołobrzegu „Stół staropolski”
Hotel Zdrojowy Pro-Vita z Kołobrzegu „Stół zaręczynowy”
Jury przyznało dwa miejsca pierwsze: w kategorii szkoły zwyciężyli uczniowie Zespołu Szkół Rolniczych C.K.P w Świdwinie za „Ślub w ogrodzie” , w kategorii profesjonaliści - Hotel Zdrojowy Pro-Vita z Kołobrzegu za „Stół zaręczynowy”. Także miejsce drugie było podwójne: w kategorii szkoły srebrny laur przypadł uczniom Zespołu Szkół Gosp. Żywnościowej i Agrobiznesu w Lęborku, którzy przygotowali „Stół walentynkowy” a w kategorii profesjonaliści praktykantom Hotelu Centrum (uczniom Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich) z Kołobrzegu za stół „Muzyka w powietrzu”. Trzecie miejsce zdobyli uczniowie Zespołu Szkół Agrotechnicznych w Sławnie za stół „Chrzciny”.
W piątek o godzinie 15.00 odbyło się losowanie upominków w konkursie dla gości odwiedzających. Sponsorem tego konkursu była firma Gastromer z Lasowic Małych a nagrodą główną - frytownica. Drugim sponsorem tego konkursu były Lipskie Targi Gaste, które ufundowały dla targowych gości liczne miłe nagrody. Los okazał się łaskawy dla właściciela kwater prywatnych z Helu, który wyszedł z targów bogatszy o frytownicę. Ponadto wiele drobnych upominków powędrowało do innych gości targowych.
|