Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Konkursy na Tur-Gastro-Hotel w Kołobrzegu

Zobaczcie Państwo

Relacja z targów

Targowe konkursy

Tradycyjnie już w czasie trwania targów XXXIX Tur-Gastro-Hotel - Kołobrzeg 23-25 lutego odbywało się wiele atrakcyjnych konkursów dla gastronomów, hotelarzy, barmanów.

Drugi dzień targów - czwartek był dniem konkursów dla profesjonalistów.
Najpopularniejszym konkursem targów Tur-Gastro-Hotel jest Prezentacja Jednego Talerza. Konkurs ten, którego wyłącznym sponsorem jest firma Nestle FoodServices z Warszawy, organizowany jest wspólnie z firmą konsultingową WISD & Partners i pod patronatem Klubu Szefów Kuchni i Komisji Gastronomicznej PZH. Przedstawiciele restauracji z regionu prezentowali przygotowane przez siebie potrawy, które poddawane były wnikliwej ocenie jury.

Do konkursu przedstawiono 9 dań.

  1. Rafał Zawadzki – Kakaowe pierogi z białym serem i śliwkami

  2. Urszula Górniak – Kartacze z dziczyzną

  3. Sławomir GibałaWilla Alexander z Mielna – Miniaturowy torcik

  4. Sławomir GibałaWilla Alexander z Mielna – Banan w cieście piwno-naleśnikowym.

  5. Agnieszka Szostek – Pensjonat Górnik z Kołobrzegu – Polędwica „Łódź Wikinga”

  6. Agnieszka Szostek – Pensjonat Górnik z Kołobrzegu – Dorsz w jarzynach na puree ziemniaczano-buraczanym

  7. Teresa Szymańska – Bar Włóczęga z Gąsek – Kolorowe pierogi

  8. Adam Dmyterko – Restauracja Pergola z Kołobrzegu – Polędwica wieprzowa z kozim serem

  9. Jacek Kudelski – Restauracja Buongiorno z Koszalina – Pizza Calzone

Poziom prezentowany przez uczestników był bardzo wyrównany – wszystkie dania prezentowały się wspaniale. Ostatecznie pierwsze miejsce zdobył Rafał Zawadzki ze Świnoujścia, który przygotował „Kakaowe pierogi z białym serem i śliwkami”. Adam Dmyterko z Restauracji Pergola z Kołobrzegu, który przygotował „Polędwicę wieprzową z kozim serem” zajął drugie miejsce. Trzecie miejsce wywalczył Sławomir Gibała z Willi Alexander z Mielna za „Banan cieście piwno-naleśnikowym”.

Tego dnia odbył się także konkurs barmański w kategorii flair tending "Barmańska Gala Tur-Gastro-Hotel". Konkurs ten, przeznaczony dla młodych barmanów, organizowany jest pod patronatem Stowarzyszenia Polskich Barmanów i przy współpracy z firmą Bar i Promocja. Zawodnicy przygotowują cocktaile według opracowanych przez siebie receptur, z wykorzystaniem produktów dostarczonych przez organizatora i sponsorów. Na konkurs w Kołobrzegu produktu dostarczyły firmy Bols, Victoria Cymes, Tymbark.

  1. Jacek Warsicki - Hotel New Skanpol, Kołobrzeg – Aventura Bols
  2. Jacek Lach – Restauracja, Pub Sekstans, Szczecin – Truskawkowa rozkosz
  3. Zbyszek Rózga – Tiger Pub, Szczecin - Marzenia
  4. Marcin Piekarczyk – Baila Club, Szczecin - Isabell
  5. Paweł Wójtowicz – Rocker Pub, Szczecin - Coco
  6. Adam Paczkowski – Havana Club, Szczecin - Stres
  7. Daniel Koguciuk – Hotel Jan, Darłowo – Małe Alkatras
  8. Rafał Turas – Milton, Piwnice Browary, Koszalin – Orange mix
  9. Jakub Górzewski – Milton, Piwnice Browaru, Koszalin – Zielone Wzgórze

Przygotowanie cocktaili połączone z widowiskowymi ewolucjami wzbudziło ogromny aplauz i zainteresowanie publiczności. Jednak o tym, kto zasługuje na miano mistrza decydowało profesjonalne jury. Pierwsze miejsce wywalczył Daniel Koguciuk z cocktailem „Małe Alkatras”. Na drugim miejscu uplasował się Adam Baczkowski, z cocktailem „Stres”. Paweł Wójtowicz, który przygotował cocktail o nazwie „Coco” zajął ostatecznie trzecie miejsce.

Ukoronowaniem barmańskich wrażeń był występ jednego z czołowych polskich barmanów, Mistrza Polski 2003 w kategorii free style Damiana Sobczaka z Zielonej Góry. Pokazy Mistrza jak zwykle cieszyły się ogromnym zainteresowaniem publiczności, która witała kolejne widowiskowe akrobacje niezwykłym aplauzem.

Także w czwartek odbył się drugi, prestiżowy konkurs kulinarny – Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel organizowany wspólnie z firmą konsultingową WISD & Partners i pod patronatem Klubu Szefów Kuchni i Komisji Gastronomicznej PZH. Na dwóch specjalnie przygotowanych stanowiskach konkursowych kucharze walczyli o miano mistrza kucharskiego w regionie przygotowując wybraną przez siebie potrawę. Tematem konkursu była "Tradycyjna kuchnia polska”

W konkursie udział wzięło siedem drużyn kucharskich

  1. Adam Dmyterko i Maweł Murawski – Restauracja Pergola z Kołobrzegu – Węgorz na kaszy gryczanej w akompaniamencie dwóch sosów.

  2. Radosław Raguń i Damian Miszczyński – Hotel Pro-Vita z Kołobrzegu – Polędwiczka wieprzowa marynowana w żubrówce z dwoma farszami z sosem buraczanym na krupniku

  3. Arkadiusz Szulc i Zbigniew Kulesza – Restauracja Nico z Koszalina – Polędwica chłopska nadziewana cielęcina podawana z kaszą.

  4. Rafał Zawadzki i Urszula Górniak ze Świnoujścia – Polędwiczki wieprzowe z grzybami i ziemniakami

  5. Tomasz Szumski - Domek Kata Kołobrzeg – Skoki królicze faszerowane na melonie i sosie wiśniowym

  6. Agnieszka Szostek – Pensjonat Górnik z Kołobrzegu – Polędwica Szmaragdowe oczko

  7. Teresa Szymańska – Bar Włóczęga z Gąsek – Pieróg drożdżowy z bukietem surówek

Wobec bardzo wyrównanego poziomu prezentowanego przez wszystkich uczestników, jury w składzie Marek Widomski, Zdzisław Senwicki, Jacek Świerk i Grzegorz Łajkosz nie miało łatwego zadania. Po dość burzliwych obradach jury uznało, że na pierwsze miejsce zasługują Adam Dmyterko i Paweł Murawski z restauracji Pergola z Kołobrzegu. Drugie miejsce zajęli Radosław Raguń i Damian Miszczyński z Hotelu Zdrojowego Pro Vita z Kołobrzegu. Duet Arkadiusz Szulc i Zbigniew Kulesza z restauracji Nico z Koszalina zajął trzecie miejsce.

Zwycięzcy otrzymali pamiątkowe puchary, dyplomy, nagrody pieniężne oraz upominki od sponsorów. Sponsorem konkursu była firma Fagor z Warszawy, Reinex ze Szczytnej, RM Lotus z Rep. Czeskiej.

W piątek odbył się konkurs Prezentacja Jednego Talerza w kategorii szkoły. Młodzież wykazała się naprawdę dużą pomysłowością i niezwykłymi umiejętnościami, przygotowując konkursowe dania. Do konkursu stanęli:

  1. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Drawsku Pom – Krystian Skrzynecki – Rolada z dorsza w galarecie

  2. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłaninie – Wiesława Klein – Naleśniki Rybackie

  3. Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego w Przodkowie – Kamila Andryskowska – Pasztet z królika w kruchym cieście

  4. Zespół Szkół Gosp. Żywnościowej i Agrobiznesu w Lęborku – Paulina Lis i Barbara Wojciechowska – Pomuchel w kołderce

  5. Zespół Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu - Dariusz Wasilewski - Naleśniki piwne z farszem łososiowym podane z łebkami szparagów i sosem cytrynowym

  6. Zespół Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu - Dariusz Wasilewski - Kiszka kaszubska ze śledziem podana z rumianą cebulką i buraczkami

  7. Centrum Kształcenia Praktycznego w Kołobrzegu - Grzegorz Buliński - Pomorskie kotleciki z płatków owsianych nadziewane wołowiną, podane z pieczonym ziemniakiem, marchewką i gąszczem dyniowym

  8. Centrum Kształcenia Praktycznego w Kołobrzegu - Grzegorz Buliński - Kulebiak drożdżowy nadziewany płastugą podany z ziołami oraz sosami pomidorowym i pietruszkowym

W tej kategorii pierwsze miejsce zajął Grzegorz Buliński z Centrum Kształcenia Praktycznego w Kołobrzegu. Drugie miejsce wywalczył Dariusz Wasilewski z Zespół Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu. Na trzecie miejsce, wg opinii jury, zasłużyły – Paulina Lis i Barbara Wojciechowska z Zespołu Szkół Gosp. Żywnościowej i Agrobiznesu w Lęborku.

Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy, upominki od firmy Nestle Ford Services a laureaci dodatkowo pamiątkowe puchary.

Trzeciego dnia targów odbywał się konkurs Aranżacja Stołu Okolicznościowego. Przedstawiciele restauracji, hoteli oraz uczniowie prezentowali swój kunszt i umiejętności w zakresie twórczego nakrywania stołów na różne okoliczności. Zaprezentowanych zostało 10 stołów.

  1. Zespół Szkół Rolniczych C.K.P w Świdwinie „Ślub w ogrodzie”

  2. Zespół Szkół Gosp. Żywnościowej i Agrobiznesu w Lęborku „Podwieczorek w Szkocji”

  3. Zespół Szkół Gosp. Żywnościowej i Agrobiznesu w Lęborku „Stół walentynkowy”

  4. Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego w Przodkowie „Wiosenne spotkanie we dwoje”

  5. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłaninie „Hiszpańskie klimaty”

  6. Zespół Szkół Agrotechnicznych w Sławnie „Chrzciny”

  7. Hotel Centrum (uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich) z Kołobrzegu „Muzyka w powietrzu”

  8. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Drawsku Pom. „Śniadanie wielkanocne”

  9. Hotel Zdrojowy Pro-Vita z Kołobrzegu „Stół staropolski”

  10. Hotel Zdrojowy Pro-Vita z Kołobrzegu „Stół zaręczynowy”

Jury przyznało dwa miejsca pierwsze: w kategorii szkoły zwyciężyli uczniowie Zespołu Szkół Rolniczych C.K.P w Świdwinie za „Ślub w ogrodzie” , w kategorii profesjonaliści - Hotel Zdrojowy Pro-Vita z Kołobrzegu za „Stół zaręczynowy”. Także miejsce drugie było podwójne: w kategorii szkoły srebrny laur przypadł uczniom Zespołu Szkół Gosp. Żywnościowej i Agrobiznesu w Lęborku, którzy przygotowali „Stół walentynkowy” a w kategorii profesjonaliści praktykantom Hotelu Centrum (uczniom Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich) z Kołobrzegu za stół „Muzyka w powietrzu”. Trzecie miejsce zdobyli uczniowie Zespołu Szkół Agrotechnicznych w Sławnie za stół „Chrzciny”.

W piątek o godzinie 15.00 odbyło się losowanie upominków w konkursie dla gości odwiedzających. Sponsorem tego konkursu była firma Gastromer z Lasowic Małych a nagrodą główną - frytownica. Drugim sponsorem tego konkursu były Lipskie Targi Gaste, które ufundowały dla targowych gości liczne miłe nagrody. Los okazał się łaskawy dla właściciela kwater prywatnych z Helu, który wyszedł z targów bogatszy o frytownicę. Ponadto wiele drobnych upominków powędrowało do innych gości targowych.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000