29 listopada 2012 roku w Karpaczu odbył się kolejny konkurs z cyklu Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim. Tym razem kucharze z regionalnych restauracji musieli zmierzyć się z daniami kuchni sudeckiej.
Sudecka Kuchnia Regionalna to prawdziwy kulinarny tygiel. Z polskimi daniami mieszają się tu smaki potraw dawnych mniejszości, które po wojnie osiedliły się w tym rejonie. Nie brakuje więc akcentów czeskich, niemieckich, kresowych, żydowskich oraz dolnośląskich.
Kucharze biorący udział w zmaganiach musieli wykazać się dużą kreatywnością i znajomością tematu, by przygotować dania, które zachwyciłyby jurorów.

W Karpaczu w kulinarne szranki stanęło 5 zespołów. Zgodnie z regulaminem, każda ekipa musiała przygotować przystawkę zimną/gorącą lub zupę oraz danie główne.
Przygotowane dania były serwowane na małych naczyniach lub typu „finger-food”, a swą gramaturą nie przekraczały 250g.
Zmagania zawodników oceniało jury, w skład którego weszli znani szefowie kuchni:
- Krzysztof Gawlik – przewodniczący jury, doradca kulinarny RM Gastro, zastępujący nieobecnego w Karpaczu Marka Widomskiego
- Marek Galica – członek Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
- Constant Michel Labarre – Prezes Akademii Bocuse d'Or Poland

Jak podkreślało jury, poziom zmagań był naprawdę wysoki. Choć nie brakowało drobnych podknięć, uczestnicy zaskoczyli wszystkich niezwykłym profesjonalizmem, a serwowane dania zadziwiały swoją różnorodnością. Były potrawy, których nie powstydziłyby się luksusowe restauracje, były także dania ściśle regionalne.
Po kilku godzinach zmagań, przyszedł czas na ogłoszenie wyników.
Pierwsze miejsce zajęli Piotr Ciemny i Maciej Legut z Restauracji 100-tka z Wrocławia. Panowie przygotowali:
- Placuszek z kaszy gryczanej z farszem z szalotki z szyjką rakową, puder z oliwy z pestek dyni i pianka z pomarańczy
- Polędwiczka z dzika, ziemniaki barwione buraczkami, carpaccio z gruszki, sos żurawinowy z imbirem oraz marchewka ze szparagami.

Drugie miejsce wywalczyli Anna Niedziałkowska i Marcin Bednarczyk z Hotelu Fryderyk w Dusznikach Zdroju, którzy zaserwowali:
- Wędzony pstrąg tęczowy z musem jogurtowo-chrzanowym i ogórkiem konserwowym, podany z grzanką ziołową
- Małe steki z combra jelenia z tymiankowym akcentem, w towarzystwie zasmażanych buraków z nutą miodu i pomarańczy.

Trzecie miejsce przyznano Arturowi Piwowarczukowi i Danielowi Mazurak z Greno Hotel & Spa Karpacz. Panowie podali:
- Walońska przystawka - Filet z pstrąga podany na kremie z dyni z nutą maślano-cytrynową w towarzystwie raków z grzanką z orkiszowego chleba i przepiórczym jajem
- Przysmak Sudeckiego Zielarza – Polędwica z dzika marynowana w ziołach podana z sosem żurawinowo-malinowym, glazurowanym buraczkami, placuszkami gryczanymi z borowikami z muśnięciem pianką z sudeckiego piwa.

W konkursie wystartowali także:
- Barbara Bartoszewicz i Agnieszka Marciniak
Restauracja i Bar Żytawska z Bogatyni
- Karol Czerkawski i Dariusz Organista
Restauracja Bierhalle Wrocław
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.