Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
03.05.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim – Karpacz



29 listopada 2012 roku w Karpaczu odbył się kolejny konkurs z cyklu Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z  Markiem Widomskim. Tym razem kucharze z regionalnych restauracji musieli zmierzyć się z daniami kuchni sudeckiej.

Sudecka Kuchnia Regionalna to prawdziwy kulinarny tygiel. Z polskimi daniami mieszają się tu smaki potraw dawnych mniejszości, które po wojnie osiedliły się w tym rejonie. Nie brakuje więc akcentów czeskich, niemieckich, kresowych, żydowskich oraz dolnośląskich.

Kucharze biorący udział w zmaganiach musieli wykazać się dużą kreatywnością i znajomością tematu, by przygotować dania, które zachwyciłyby jurorów.

W Karpaczu w kulinarne szranki stanęło 5 zespołów. Zgodnie z regulaminem, każda ekipa musiała przygotować przystawkę zimną/gorącą lub zupę oraz danie główne.

Przygotowane dania były serwowane na małych naczyniach lub typu „finger-food”, a swą gramaturą nie przekraczały 250g.

Zmagania zawodników oceniało jury, w skład którego weszli znani szefowie kuchni:

  • Krzysztof Gawlik – przewodniczący jury, doradca kulinarny RM Gastro, zastępujący nieobecnego w Karpaczu Marka Widomskiego
  • Marek Galica – członek Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
  • Constant Michel Labarre – Prezes Akademii  Bocuse d'Or Poland

Jak podkreślało jury, poziom zmagań był naprawdę wysoki. Choć nie brakowało drobnych podknięć, uczestnicy zaskoczyli wszystkich niezwykłym profesjonalizmem, a serwowane dania zadziwiały swoją różnorodnością. Były potrawy, których nie powstydziłyby się luksusowe restauracje, były także dania ściśle regionalne.

Po kilku godzinach zmagań, przyszedł czas na ogłoszenie wyników.

Pierwsze miejsce zajęli Piotr Ciemny i Maciej Legut z Restauracji 100-tka z Wrocławia. Panowie przygotowali:

  • Placuszek z kaszy gryczanej z farszem z szalotki z szyjką rakową, puder z oliwy z pestek dyni i pianka z pomarańczy
  • Polędwiczka z dzika, ziemniaki barwione buraczkami, carpaccio z gruszki, sos żurawinowy z imbirem oraz marchewka ze szparagami.


 

Drugie miejsce wywalczyli Anna Niedziałkowska i Marcin Bednarczyk z Hotelu Fryderyk w Dusznikach Zdroju, którzy zaserwowali:

  • Wędzony pstrąg tęczowy z musem jogurtowo-chrzanowym i ogórkiem konserwowym, podany z grzanką ziołową
  • Małe steki z combra jelenia z tymiankowym akcentem, w towarzystwie zasmażanych buraków z nutą miodu i pomarańczy.



Trzecie miejsce przyznano Arturowi Piwowarczukowi i Danielowi Mazurak z Greno Hotel & Spa Karpacz. Panowie podali:

  • Walońska przystawka - Filet z pstrąga podany na kremie z dyni z nutą maślano-cytrynową w towarzystwie raków z grzanką z orkiszowego chleba i przepiórczym jajem
  • Przysmak Sudeckiego Zielarza – Polędwica z dzika marynowana w ziołach podana z sosem żurawinowo-malinowym, glazurowanym buraczkami, placuszkami gryczanymi z borowikami z muśnięciem pianką z sudeckiego piwa.

W konkursie wystartowali także:  

  • Barbara Bartoszewicz i Agnieszka Marciniak
    Restauracja i Bar Żytawska z Bogatyni
  • Karol Czerkawski i Dariusz Organista
    Restauracja Bierhalle Wrocław

Sponsorami konkursu były firmy: Oerlemans i Lambweston. Patronat kulinarny objęła Fundacja Klubu Szefów Kuchni.

Produkty firmy Oerlemans - sponsora konkursu - objęte są programem lojalnościowym dla obiektów gastronomiczno-hotelarskich. Przyłącz się do programu i zdobywaj cenne nagrody! Szczegóły na www.horecaprofit.pl

Oerlemas Foods Polska
ul. Wyszyńskiego 52
88-320 Strzelno
tel: (52) 319 30 12
fax: (52) 318 94 49
ofp@oerlemans-foods.pl
www.oerlemans-foods.pl

Tekst i zdjęcia: Justyna Piechurska

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000