16 listopada 2011 roku w Krakowie, podczas Targów HoReCa odbył się kolejny konkurs z cyklu Kulinarna Uczta z Markiem Widomskim.
Kulinarne potyczki zostały zorganizowane w ramach trwającego w czasie Targów Festiwalu Kulinarnego.
Formuła tego konkursu była taka sama jak w poprzednich edycjach. Zawodnicy w ciągu 1,5 godziny musieli przygotować dania w oparciu o kuchnię TEX-MEX.
Wszystkie spotkania w ramach tegorocznej edycji Kulinarnej uczty odbywały się pod hasłem Kuchnie Świata - TEX-MEX - bar, pub, party time menu z zastosowaniem produktów firmy Oerlemans i Lamb Weston.
Konkurs ten cieszy się niesłabnącą popularnością, gdyż jego zwycięzca otrzymuje tytuł Najlepszego Kucharza w Regionie i prawo udziału w finałowym konkursie, którego triumfator wystartuje w najbardziej prestiżowych zmaganiach w Polsce - w Kulinarnym Pucharze Polski.
Tym razem do udziału w konkursie zgłosiły się trzy drużyny. Kucharze musieli przygotować 4 dania oparte na kuchni TEX-MEX: sałatkę, przystawkę ciepłą, danie główne oraz deser, wszystko z wykorzystaniem przynajmniej jednego składnika dostarczonego przez sponsorów - firmę Oerlemans i Lamb Weston.
Jury pod przewodnictwem Marka Widomskiego, oceniało nie tylko smak potrawy, lecz również wygląd oraz sposób podania.
Kucharze z regionalnych restauracji musieli wykazać się nie lada pomysłem, by przygotować przysmaki kuchni świata, które można serwować w pubach, czy też barach.
Wszystkie poczynania zawodników bacznie obserwowane były przez zgromadzoną publiczność.
Zwycięzcami krakowskiej edycji konkursu zostali Jacek Kordas i Kamil Korczyński z Hotelu Pod Borem. Panowie przygotowali:
Przystawka: Meksykańskie „co nieco” na salsie z mango,
Sałatka: Bałkan z wizytą w Meksyku,
Danie główne: Polędwica wołowa w językach cukini w asyście smaków Meksyku,
Deser: Tortilla „Bananowa rozkosz”.
Drugie miejsce zdobyli Jadwiga Zalewska i Michał Wiegrzyniak z Hotelu Restauracji „Artis:, którzy wykonali:
Przystawka: Grillowanie krewetki w łódeczkach ziemniaczanych z salsą i guacamole, na krążkach cebulowych,
Sałatka: Pikantna sałatka z chili cheese nuggets w tortilli pod dresingiem cytrynowym ze świeżym oregano,
Danie główne: Soczyste żeberka marynowane w kawie i jalpeno, podane na warzywnym teraso mix z salsą pomidorowo-ananasową i prażonymi ziemniakamii w czerwonej skórce,
Deser: Waniliowe lody z truskawką z chili i żubrówką pod aksamitną chmurką.
Trzecie miejsce wywalczyła Pani Lidia Maroszek z Klimtówki, która przygotowała:
Przystawka: Zielone szparagi owinięte delikatnym sandaczem, muśnięte sosem koperkowym, podane na kompozycji gotowanych warzyw,
Sałatka: Grillowania gruszka na liściach szpinaku, posypana serem pleśniowym i orzechami włoskimi, skropiona sosem z octu balsamicznego i miodu,
Danie główne: Wachlarz z polędwiczki wieprzowej faszerowanej grillowaną papryką w towarzystwie aksamitnego sosu szpinakowego, podany z ryżem trójkolorowym,
Deser: Gruszka gotowana w aromatycznym syropie goździkowym z gałką lodów goździkowych.
Kolejna edycja konkursu już na początku przyszłego roku.
Sponsorami konkursu były firmy: Oerlemans i Lambweston. Patronat kulinarny objął Klub Szefów Kuchni.
Produkty firmy Oerlemans - sponsora konkursu - objęte są programem lojalnościowym dla obiektów gastronomiczno-hotelarskich. Przyłącz się do programu i zdobywaj cenne nagrody! Szczegóły na www.horecaprofit.pl
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.