Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
05.05.2025
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Kulinarna uczta z Markiem Widomskim - Kraków 2011



16 listopada 2011 roku w Krakowie, podczas Targów HoReCa odbył się kolejny konkurs z cyklu Kulinarna Uczta z Markiem Widomskim. 

Kulinarne potyczki zostały zorganizowane w ramach trwającego w czasie Targów Festiwalu Kulinarnego.


Formuła tego konkursu była taka sama jak w poprzednich edycjach. Zawodnicy w ciągu 1,5 godziny musieli przygotować dania w oparciu o kuchnię TEX-MEX.

Wszystkie spotkania w ramach tegorocznej edycji Kulinarnej uczty odbywały się pod hasłem Kuchnie Świata - TEX-MEX - bar, pub, party time menu z zastosowaniem produktów firmy Oerlemans i Lamb Weston.

Konkurs ten cieszy się niesłabnącą popularnością, gdyż jego zwycięzca otrzymuje tytuł Najlepszego Kucharza w Regionie i prawo udziału w finałowym konkursie, którego triumfator wystartuje w najbardziej prestiżowych zmaganiach w Polsce - w Kulinarnym Pucharze Polski.

Tym razem do udziału w konkursie zgłosiły się trzy drużyny. Kucharze musieli przygotować 4 dania oparte na kuchni TEX-MEX: sałatkę, przystawkę ciepłą, danie główne oraz deser, wszystko z wykorzystaniem przynajmniej jednego składnika dostarczonego przez sponsorów - firmę Oerlemans i Lamb Weston.

Jury pod przewodnictwem Marka Widomskiego, oceniało nie tylko smak potrawy, lecz również wygląd oraz sposób podania.

Kucharze z regionalnych restauracji musieli wykazać się nie lada pomysłem, by przygotować przysmaki kuchni świata, które można serwować w pubach, czy też barach.

Wszystkie poczynania zawodników bacznie obserwowane były przez zgromadzoną publiczność.

Zwycięzcami krakowskiej edycji konkursu zostali Jacek KordasKamil Korczyński z Hotelu Pod Borem. Panowie przygotowali:

  • Przystawka: Meksykańskie „co nieco” na salsie z mango,
  • Sałatka: Bałkan z wizytą w Meksyku,
  • Danie główne: Polędwica wołowa w językach cukini w asyście smaków Meksyku,
  • Deser: Tortilla „Bananowa rozkosz”.

Drugie miejsce zdobyli Jadwiga ZalewskaMichał Wiegrzyniak z Hotelu Restauracji „Artis:, którzy wykonali:

  • Przystawka: Grillowanie krewetki w łódeczkach ziemniaczanych z salsą i guacamole, na krążkach cebulowych,
  • Sałatka: Pikantna sałatka z chili cheese nuggets w tortilli pod dresingiem cytrynowym ze świeżym oregano,
  • Danie główne: Soczyste żeberka marynowane w kawie i jalpeno, podane na warzywnym teraso mix z salsą pomidorowo-ananasową i prażonymi ziemniakamii w czerwonej skórce,
  • Deser: Waniliowe lody z truskawką z chili i żubrówką pod aksamitną chmurką.



Trzecie miejsce
wywalczyła Pani Lidia Maroszek z Klimtówki, która przygotowała:

  • Przystawka: Zielone szparagi owinięte delikatnym sandaczem, muśnięte sosem koperkowym, podane na kompozycji gotowanych warzyw,
  • Sałatka: Grillowania gruszka na liściach szpinaku, posypana serem pleśniowym i orzechami włoskimi, skropiona sosem z octu balsamicznego i miodu,
  • Danie główne: Wachlarz z polędwiczki wieprzowej faszerowanej grillowaną papryką w towarzystwie aksamitnego sosu szpinakowego, podany z ryżem trójkolorowym,
  • Deser: Gruszka gotowana w aromatycznym syropie goździkowym z gałką lodów goździkowych.


Kolejna edycja konkursu już na początku przyszłego roku.
Sponsorami konkursu były firmy: Oerlemans i Lambweston. Patronat kulinarny objął Klub Szefów Kuchni.

Produkty firmy Oerlemans - sponsora konkursu - objęte są programem lojalnościowym dla obiektów gastronomiczno-hotelarskich. Przyłącz się do programu i zdobywaj cenne nagrody! Szczegóły na www.horecaprofit.pl

Oerlemas Foods Polska
ul. Wyszyńskiego 52
88-320 Strzelno
tel: (52) 319 30 12
fax: (52) 318 94 49
ofp@oerlemans-foods.pl
www.oerlemans-foods.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000