Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
22.05.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Kulinarne Pożegnanie Lata 2007



Przez dwa dni – 21 i 22 września 2007 roku – trwało Kulinarne Pożegnanie Lata i V Ogólnopolskie Prezentacje Kulinarne Regionów. W taki sposób i w takim stylu nikt chyba nie żegnał jeszcze najcieplejszej z pór roku.

Impreza zorganizowana została tym razem w Międzyzdrojach (za sprawą zeszłorocznego zwycięstwa ekipy Unity Line w Prezentacjach Regionów), nie brakowało więc ani szumu morskich fal, ani też piaszczystej plaży. Do konkursu, w którym skosztować można było najlepszych regionalnych dań stanęło 7 drużyn. Ekipa Unity Line zaprezentowała stoisko honorowe, pełne rybnych specjałów.

Pyszni i Szybcy zorganizują Kulinarne Pożegnanie Lata 2008

To publiczność, tłumnie przybyła w pobliże hotelu Amber Baltic, zdecydowała które z prezentowanych dań smakowało najlepiej i, tym samym, która z regionalnych ekip zwyciężyła. Najwięcej głosów zebrał team Regionu Kujawsko-Pomorskiego – Pyszni i Szybcy w składzie: Grzegorz Parczewski, Michał Skrzypczak, Marcin Stańczyk, Jan Rado.

O zwycięstwie uczestnicy V Prezentacji Regionów dowiedzieli się jednak już na promie Polonia Unity Line, następnego dnia. Nie kryjący radości laureaci zgodnie przyznali, że podejmują się organizacji przyszłorocznej edycji Kulinarnego Pożegnania Lata w swoim regionie. Za rok zapraszamy więc do Bydgoszczy.

Drugie miejsce zajęła ekipa Regionu Sudeckiego, w skład której weszli: Piotr Lipski, Beniamin Horler, Cecylia Ochenkowska, Andrzej Ochenkowski, Katarzyna Stańczyk i Janusz Stańczyk.
Na trzecim miejscu znaleźli się przedstawiciele Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Region Lubelski: Artur Butrym, Jakub Ostrokulski, Piotr Skoczylas i Sławomir Skórski. Wszyscy laureaci nagrodzeni zostali upominkami od sponsorów, otrzymali także pamiątkowe dyplomy i puchary.

Podczas Prezentacji serwowane były także przysmaki Regionu Sudeckiego

Maciej Komorzycki – Unity Line oraz Waldemar Chołówka – Rivendell wręczyli także nagrodę specjalną dla przedstawiciela Regionu Małopolskiego, który sam jeden stanął do Prezentacji Regionów. Marcin Parda - bo o nim mowa - uhonorowany został również upominkami, pucharem i pamiątkowym dyplomem.

Poza laureatami do V Ogólnopolskich Prezentacji Kulinarnych Regionów przystąpili także:

  • z Regionu Kujawsko-Pomorskiego, Forte Club: Mirosław Lompart, Jakub Bagrowski i Bartosz Walterski
  • reprezentacja Regionu Zakopiańskiego, Restauracja Karpacka: Marek Galica i Marcin Bylica
  • z Regionu Podkarpackiego, Restauracja Zamkowa z Krasiczyna: Agata Kubik, Cezary Surmiak i Aleksander Uszkiewicz
  • Region Zachodniopomorski - prezentująca stoisko honorowe ekipa Unity Line: Zbigniew Kuzio, Mirosław Bobrowski, Zbigniew Dziegiński, Andrzej Kosecki, Maciej Dylewski, Marcin Pałczyński.

Głosowanie na poszczególne regiony odbywało się za pomocą kuponów, z których dochód (ponad 6 tys. zł) przeznaczony został na cele charytatywne. Cała impreza prowadzona była przez Jarka Janiszewskiego z kapeli Czarno-Czarni. 

Kulinarne Pożegnanie Lata 2007 to nie tylko Ogólnopolskie Prezentacje Regionów, ale także wiele innych atrakcji. Pierwszą z nich był występ zespołu Jesienni Przyjaciele, który rozgrzał publiczność coverami najbardziej znanych polskich kawałków tuż przed pojawieniem się na scenie gwiazdy wieczoru – zespołu Leszcze. A o tym ostatnim wiele by pisać, jak dobrze bawili się uczestnicy Kulinarnego Pożegnania Lata świadczy fakt, że ich końcowe okrzyki (Jeszcze, jeszcze lub też Leszcze, Leszcze) były trudne do rozszyfrowania.

SPKiC Region Lubelski tym razem na trzecim miejscu

Goście gali, która miała miejsce na promie Polonia również nie mogli narzekać na nudę. Pogoda dopisywała, „bujanie” nie mogło więc przeszkadzać w uczestnictwie w Wieczorze Brazylijskim. Poza pokazami tanecznymi, występami muzycznymi, pokazem barmańskim i dyskoteką do białego rana, organizatorzy przygotowali także niespodziankę – zaprosili na prom kabaret Łowcy.B. I działo się: przyszliśmy tutaj na kabaret, jak kabaret to śmiech i analogowo do tego - jak śmiech to gilanie… Łowcy.B pokazali swoje najlepsze skecze, a goście gali mieli ubaw po tzw. pachy, czyli najlepszy z możliwych ;-)

Organizatorzy V Kulinarnego Pożegnania Lata: Unity Line, Klub Szefów Kuchni i Urząd Miasta Międzyzdroje.

Sponsorzy: Aga, Dolamex, Ecolab, Giga Farm, Hiestand, Pepsi, Pik, Prima, Suma Service, Sutura Med, Stalgast, Tchibo Coffee Service, Toma, Winterhalter.

Gastrona.pl objęła patronat medialny nad imprezą.

JZ & MG - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"Pożegnanie lata 2007"
(02.10.2007 - 17:24)  (ZBYNIO)
"Pożegnanie lata"
(11.10.2007 - 11:16)  (Marek)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000