|
 |
Drugiego dnia targów gastronomicznych EuroGastro odbyła się VII edycja konkursu Roberta Sowy – Kulinarny Talent 2015. Owe przedsięwzięcie ma służyć odkrywaniu nieprzeciętnych zdolności młodych kucharzy. Pozwala im się również wykazać pomysłowością i innowacyjnością w tworzeniu wyrafinowanych dań.

Kulinarny Talent 2015 wygrał Łukasz Idzikowski, drugie miejsce zdobył Wojciechowi Trukowi, natomiast trzecie zajął Karol Klinger. Zwycięzca konkursu przygotował: antrykot w sosie czekoladowym z gąbką warzywną. Rekomendował go Rajmund Królik z Waltz Cafe & Restaurant w Wałbrzychu. Laureat drugiego miejsca zaserwował: antrykot wołowy sezonowany podany z puree z marchwi i dyni z pieczonymi cebulkami i sosem wiśniowo-czekoladowym, natomiast Karol Klinger podał: sezonowany antrykot, chips z batatą, truskawka – whisky Johnnie Walker Black Label, demi glace wołowy, czekolada/ szalotka cydr, emulsja – zielony groszek, szpinak, marchew – mleko kozie.
Laureata konkursu wyłoniło jury profesjonalne, w którego skład wchodzili: Jerzy Pasikowski, Grzegorz Kazubski, Paweł Mieszała i Filip Schmidt, a także jury degustacyjne: Łukasz Zagrobelny, Weronika Książkiewicz, Odeta Moro, Paulina Staszcz-Kurzajewska i Anna Wędzikowska.
Konkurs Roberta Sowy daje ogromne perspektywy początkującym kucharzom. Udział w konkursie pozwoli mi zdobyć nowe doświadczenia. Może też sprawić, że ktoś ważny w branży mnie zauważy – powiedziała Aleksandra Siekierko, jedyna kobieta wśród uczestników konkursu. Jeden z członków jury Jerzy Pasikowski, będący jednym z członków jury twierdzi, iż: Konkurs sprawia, iż wybitni uczestnicy mogą zostać docenieni przez najlepszych szefów kuchni. Dodatkowo mają możliwość podglądania umiejętności rywali, a także konsultacji z autorytetami kulinarnymi.
Dodatkową atrakcją podczas konkursu była licytacja przygotowanych przez Tomasza Dekera i Pawła Mieszałę czekoladowych statuetek na rzecz Fundacji Grom.
Cieszę się z tego, że konkurs pozwala wyłonić najlepszych młodych kucharzy i otwiera przed nimi ogromne perspektywy. Mam też nadzieje, że to właśnie oni nas kiedyś zastąpią. Ważne jest również to, że podczas konkursu udało się zorganizować akcję charytatywną i że to właśnie my kucharze do takiej inicjatywy możemy się przyłożyć – powiedział twórca konkursu Robert Sowa.
Kulinarne wyzwanie podjęło 12 najlepszych kucharzy wyłonionych spośród około 50 chętnych. Bazą tworzonych przez nich dań był antrykot wołowy, czekolada, warzywa oraz przyprawy. Laureaci otrzymali Trzy Sowy: złotą, srebrna i brązową.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.