Emocje, emocje, emocje….. dzień pełen adrenaliny płynącej szerokim strumieniem - tak w najprostszy sposób można opisać zmagania uczestników konkursów w trakcie Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2011”.
Już po raz trzeci w dniu 4 listopada 2011 roku odbył się finał Konkursu w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych na ul. Komorskiej 17/23 w Warszawie.
Oficjalnego otwarcia finału Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego dokonała Pani Dyrektor Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych Ewa Lada, natomiast odprawę przed konkursem poprowadzili: Przewodniczący Kapituły Konkursu Adam Michalski i Przewodniczący poszczególnych składów jury: Andrzej Bryk, Grzegorz Górnik i Krzysztof Szulborski.
Rywalizacja już tradycyjnie odbywała się w dwóch konkursach: konkursie kulinarnym i konkursie kelnerskim.
Do finału Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2011” zakwalifikowało się 12 drużyn szkół gastronomicznych z całego kraju. Dodatkowo Kapituła Konkursu postanowiła dopuścić do udziału w finale konkursu kulinarnego reprezentację szkoły gastronomicznej z Berlina.
Lista startujących ekip:
- Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Warszawa
- Zespół Szkół Nr 7, Wałbrzych
- Oberstufenzentrum Gastgewerbe, Brillat-Savarin-Schule, Berlin
- Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1 Kraków
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Kłanino
- Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Gdańsk
- Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych, Warszawa
- Zespół Szkół Gastronomicznych Warszawa
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 Garwolin
- Zespół Szkół Gastronomicznych Łódź
- Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych, Olsztyn
- Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych Otwock
- Zespół Szkół Zawodowych Nr 1, Biała Podlaska
W finale
Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego rywalizowali (zgodnie z numeracją startową):
- Bartosz Murawski, Dawid Walasek – Warszawa
- Bartosz Peter, Marcin Maciejewski – Wałbrzych
- Philipp Werner, Kristin Krauß – Berlin
- Mateusz Kiermasz, Norbert Szczurek – Kraków
- Tomasz Krzynowek, Maciej Muddlaff – Kłanino
- Piotr Rutecki, Michał Malek – Gdańsk
- Andrzej Skrobisz, Łukasz Borowski – Warszawa
- Jarosław Kowalewski, Łukasz Ładno – Warszawa
- Jacek Garnek, Mateusz Półtorak – Garwolin
- Tomasz Ziółkowski, Arkadiusz Stańczyk – Łódź
- Arkadiusz Kłodowski, Szymon Kuczyński – Olsztyn
- Sebastian Wilczek, Karol Owczarczyk – Otwock
- Katarzyna Dołęgowska, Marcin Milczarski – Biała Podlaska
Konkurs kulinarny oceniany był przez dwa składy profesjonalnego jury. Po raz pierwszy w tegorocznej edycji skład jurorów został poszerzony o nauczycieli przedmiotów zawodowych szkół gastronomicznych, których drużyny nie zostały zakwalifikowane do rywalizacji finałowej.
Profesjonalne Jury degustacyjne pracowało w składzie:
- Andrzej Bryk – przewodniczący
- Paweł Malewski – Prezes Stalgast Sp. z o.o.
- Michał Tkaczyk – Szef kuchni hotelu Bristol
- Robert Talarek – Szef kuchni bankietowej hotelu Sheraton
- Bogusława Pawelska Kozon – nauczyciel
- Dariusz Dudziuk – nauczyciel
Jury techniczne:
- Krzysztof Szulborski – przewodniczący
- Jarosław Uściński – Restauracja Monsfera
- Magdalena Górska – nauczyciel
- Cezary Skalski – nauczyciel
Równie wiele emocji towarzyszyło rywalizacji w konkursie kelnerski. Dwa sposoby nakrycia stołu oraz test wiedzy kelnerskiej nie były łatwe. O porozumiewaniu się i ściąganiu nie było mowy, baczne oczy piątki jurorów widziały wszystko.
W finale
Ogólnopolskiego Konkursu Kelnerskiego rywalizowali (zgodnie z numeracją startową):
- Patrycja Piekart – Warszawa
- Jakub Sajdłowski – Wałbrzych
- Oberstufenzentrum Gastgewerbe, Brillat-Savarin-Schule, Berlin (nie wystawiła uczestnika)
- Dariusz Bukowski – Kraków
- Agnieszka Dettlaff – Kłanino
- Marcelina Bombka – Gdańsk
- Paulina Walaśkiewicz – Warszawa
- Weronika Remiszewska – Warszawa
- Paulina Wójcik – Garwolin
- Natalia Parylak – Łódź
- Katarzyna Jasińska – Olsztyn
- Piotr Sabała – Otwock
- Marta Lubowicka – Biała Podlaska
Konkurs kelnerski oceniało jury profesjonalne w składzie:
- Grzegorz Górnik – przewodniczący – Prezes KSK i Akademii Kelnerskiej
- Paweł Gurszyński – manager
- Zbigniew Nowocień – nauczyciel
- Marcin Białek – nauczyciel
Poziom praktycznego przygotowania uczestników konkursu kelnerskiego był bardzo wysoki. Za tak profesjonalne przygotowanie kelnerów do rywalizacji konkursowej należą się wielkie podziękowania opiekunom zawodowym wszystkich uczniów konkursu.
W trakcie gdy uczestnicy Konkursów rywalizowali w pocie czoła z drżącymi rękoma, pozostali uczniowie i nauczyciele przybyli gościnnie do szkoły na Komorskiej, uczestniczyli w pokazowych szkoleniach.
W szkolnej sali gimnastycznej przez kilka godzin odbywały się przygotowane przez organizatorów i sponsorów pokazowe szkolenia zawodowe i pokazy sponsorskie.
Prowadzony przez Szefa Kuchni
Stefana Birka panel szkoleniowy mógł zadowolić praktycznie wszystkich przybyłych. W programie znalazły się szkolenia i pokazy z zakresu obróbki wstępnej, krojenia i rozdrabniania warzyw i owoców firmy Robot coupe, wykład odnoszący się do stosowania świeżych ziół firmy Swedeponic, prezentacja firmy Meridon.
Przez cały dzień swój kunszt prezentowali
Marek Rybacki i
Mariusz Gachewicz, ucząc podstaw carvingi. Pokazowe dania kulinarne z zastosowaniem róznych technik prezentował
Zbyszek Łęgowski. Uczestnicy obejrzeli filmy i prezentacje firm Saga i Piekarni szwajcarskiej Intereuropol, zapoznali się z najnowszymi produktami firmy Ecolab oraz poznali nowatorskie sposoby zastosowania w gastronomii śmietany marki QimiQ.
Warto wspomnieć, że
Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu 2011” zaszczycili swoją obecnością przedstawiciele wielu urzędów patronujących Konkursowi oraz wielu znamienitych szefów kuchni.
Poziom rywalizacji w konkursach kulinarnym i kelnerskim jury oceniło jako bardzo wysoki i bardzo wyrównany o czy świadczą minimalne różnice w punktacji, uzyskane przez rywalizujących uczniów. Dlatego też postanowiono przyznać w obydwu konkursach: 1 pierwsze miejsce, 2 drugie miejsca oraz 3 trzecie miejsca.
- I miejsce w Konkursie Kulinarnym zajęli Tomasz Ziółkowski, Arkadiusz Stańczyk - Łódź
Zwycięskie potrawy:
- II miejsce – Bartosz Peter, Marcin Maciejewski – Wałbrzych
- II miejsce – Jarosław Kowalewski, Łukasz Ładno – Warszawa
- III miejsce – Tomasz Krzynowek, Maciej Muddlaff – Kłanino
- III miejsce – Sebastian Wilczek, Karol Owczarczyk – Otwock
- III miejsce – Arkadiusz Kłodowski, Szymon Kuczyński – Olsztyn
Specjalne wyróżnienie od Jury technicznego za organizację i profesjonalizm pracy otrzymali Philipp Werner, Kristin Krauß – Berlin
- I miejsce w Konkursie Kelnerskim zajęła Weronika Remiszewska – Warszawa
- II miejsce – Marta Lubowicka – Biała Podlaska
- II miejsce – Piotr Sabała – Otwock
- III miejsce – Dariusz Bukowski – Kraków
- III miejsce – Agnieszka Dettlaff – Kłanino
- III miejsce – Natalia Parylak – Łódź
W
Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym „Kuchnia Polska na Mazowszu 2011” został przyznany również
Puchar GRAND PRIX dla szkoły, której uczniowie uzyskali największą łączną sumę punktów w obydwu konkursach.
Puchar GRAND PRIX i nagrody od sponsorów konkursu zdobył
Zespół Szkół Zespół Szkół Gastronomicznych – Warszawa
- Jarosław Kowalewski – kucharz
- Weronika Remiszewska – kelnerka
- Eugenia Kościk – opiekun zespołu
Kapituła Konkursu, organizatorzy i uczestnicy
Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2011” składają serdeczne podziękowania patronom honorowym, sponsorom, współorganizatorom, opiekunom merytorycznym, patronom medialnym, gronu pedagogicznemu, uczniom szkoły i osobom biorącym czynny udział w przygotowaniach i przeprowadzeniu konkursu.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.