Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
04.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny Kuchnia Polska na Mazowszu 2011


                                                 

Emocje, emocje, emocje….. dzień pełen adrenaliny płynącej szerokim strumieniem - tak w najprostszy sposób można opisać zmagania uczestników konkursów w trakcie Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2011”.

Już po raz trzeci w dniu 4 listopada 2011 roku odbył się finał Konkursu w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych na ul. Komorskiej 17/23 w Warszawie.


Oficjalnego otwarcia finału Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego dokonała Pani Dyrektor Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych Ewa Lada, natomiast odprawę przed konkursem poprowadzili: Przewodniczący Kapituły Konkursu Adam Michalski i Przewodniczący poszczególnych składów jury: Andrzej Bryk, Grzegorz Górnik i Krzysztof Szulborski.

Rywalizacja już tradycyjnie odbywała się w dwóch konkursach: konkursie kulinarnymkonkursie kelnerskim.


Do finału Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2011”  zakwalifikowało się 12 drużyn szkół gastronomicznych z całego kraju. Dodatkowo Kapituła Konkursu postanowiła dopuścić do udziału w finale konkursu kulinarnego reprezentację szkoły gastronomicznej z Berlina.

Lista startujących ekip:

 

  1. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Warszawa
  2. Zespół Szkół Nr 7, Wałbrzych
  3. Oberstufenzentrum Gastgewerbe, Brillat-Savarin-Schule, Berlin
  4. Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1 Kraków
  5. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Kłanino
  6. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Gdańsk
  7. Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych, Warszawa
  8. Zespół Szkół Gastronomicznych Warszawa
  9. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 Garwolin
  10. Zespół Szkół Gastronomicznych Łódź
  11. Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych, Olsztyn
  12. Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych Otwock
  13. Zespół Szkół Zawodowych Nr 1, Biała Podlaska


W finale Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego rywalizowali (zgodnie z numeracją startową):

  1. Bartosz Murawski, Dawid Walasek – Warszawa
  2. Bartosz Peter, Marcin Maciejewski – Wałbrzych
  3. Philipp Werner, Kristin Krauß – Berlin
  4. Mateusz Kiermasz, Norbert Szczurek – Kraków
  5. Tomasz Krzynowek, Maciej Muddlaff – Kłanino
  6. Piotr Rutecki, Michał Malek – Gdańsk
  7. Andrzej Skrobisz, Łukasz Borowski – Warszawa
  8. Jarosław Kowalewski, Łukasz Ładno – Warszawa
  9. Jacek Garnek, Mateusz Półtorak – Garwolin
  10. Tomasz Ziółkowski, Arkadiusz Stańczyk – Łódź
  11. Arkadiusz Kłodowski, Szymon Kuczyński – Olsztyn
  12. Sebastian Wilczek, Karol Owczarczyk – Otwock
  13. Katarzyna Dołęgowska, Marcin Milczarski – Biała Podlaska


Konkurs kulinarny oceniany był przez dwa składy profesjonalnego jury. Po raz pierwszy w tegorocznej edycji skład jurorów został poszerzony o nauczycieli przedmiotów zawodowych szkół gastronomicznych, których drużyny nie zostały zakwalifikowane do rywalizacji finałowej.


Profesjonalne Jury degustacyjne pracowało w składzie:

  • Andrzej Bryk – przewodniczący
  • Paweł Malewski – Prezes Stalgast Sp. z o.o.
  • Michał Tkaczyk – Szef kuchni hotelu Bristol
  • Robert Talarek – Szef kuchni bankietowej hotelu Sheraton
  • Bogusława Pawelska Kozon – nauczyciel
  • Dariusz Dudziuk – nauczyciel

Jury techniczne:

  • Krzysztof Szulborski – przewodniczący
  • Jarosław Uściński  – Restauracja Monsfera
  • Magdalena Górska – nauczyciel
  • Cezary Skalski – nauczyciel

 
Równie wiele emocji towarzyszyło rywalizacji w konkursie kelnerski. Dwa sposoby nakrycia stołu oraz test wiedzy kelnerskiej nie były łatwe. O porozumiewaniu się i ściąganiu nie było mowy, baczne oczy piątki jurorów widziały wszystko.


W finale Ogólnopolskiego Konkursu Kelnerskiego rywalizowali (zgodnie z numeracją startową):

  1. Patrycja Piekart – Warszawa
  2. Jakub Sajdłowski – Wałbrzych
  3. Oberstufenzentrum Gastgewerbe, Brillat-Savarin-Schule, Berlin (nie wystawiła uczestnika)
  4. Dariusz Bukowski – Kraków
  5. Agnieszka Dettlaff – Kłanino
  6. Marcelina Bombka – Gdańsk
  7. Paulina Walaśkiewicz – Warszawa
  8. Weronika Remiszewska – Warszawa
  9. Paulina Wójcik – Garwolin
  10. Natalia Parylak – Łódź
  11. Katarzyna Jasińska – Olsztyn
  12. Piotr Sabała – Otwock
  13. Marta Lubowicka – Biała Podlaska


Konkurs kelnerski oceniało jury profesjonalne w składzie:

  • Grzegorz Górnik – przewodniczący – Prezes KSK i Akademii Kelnerskiej
  • Jan Stawarz – manager
  • Paweł Gurszyński – manager
  • Zbigniew Nowocień – nauczyciel
  • Marcin Białek – nauczyciel

 
Poziom praktycznego przygotowania uczestników konkursu kelnerskiego był bardzo wysoki. Za tak profesjonalne przygotowanie kelnerów do rywalizacji konkursowej należą się wielkie podziękowania opiekunom zawodowym wszystkich uczniów konkursu.

W trakcie gdy uczestnicy Konkursów rywalizowali w pocie czoła z drżącymi rękoma, pozostali uczniowie i nauczyciele przybyli gościnnie do szkoły na Komorskiej, uczestniczyli w pokazowych szkoleniach.

W szkolnej sali gimnastycznej  przez kilka godzin odbywały się przygotowane przez organizatorów i sponsorów pokazowe szkolenia zawodowe i pokazy sponsorskie.


Prowadzony przez Szefa Kuchni Stefana Birka panel szkoleniowy mógł zadowolić praktycznie wszystkich przybyłych. W programie znalazły się szkolenia i pokazy z zakresu obróbki wstępnej, krojenia i rozdrabniania warzyw i owoców firmy Robot coupe, wykład odnoszący się do stosowania świeżych ziół firmy Swedeponic, prezentacja firmy Meridon.

Przez cały dzień swój kunszt prezentowali Marek Rybacki i Mariusz Gachewicz, ucząc podstaw carvingi. Pokazowe dania kulinarne z zastosowaniem róznych technik prezentował Zbyszek Łęgowski. Uczestnicy obejrzeli filmy i prezentacje firm Saga i Piekarni szwajcarskiej Intereuropol, zapoznali się z najnowszymi produktami firmy Ecolab oraz poznali nowatorskie sposoby zastosowania  w gastronomii śmietany marki QimiQ.

 
Warto wspomnieć, że Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu 2011” zaszczycili swoją obecnością przedstawiciele wielu urzędów patronujących Konkursowi oraz wielu znamienitych szefów kuchni.

Poziom rywalizacji w konkursach kulinarnym i kelnerskim jury oceniło jako bardzo wysoki i bardzo wyrównany o czy świadczą minimalne różnice w punktacji, uzyskane przez rywalizujących uczniów. Dlatego też postanowiono przyznać w obydwu konkursach: 1 pierwsze miejsce, 2 drugie miejsca oraz 3 trzecie miejsca.

  • I miejsce w Konkursie Kulinarnym zajęli Tomasz Ziółkowski, Arkadiusz Stańczyk - Łódź

Zwycięskie potrawy:

  • II miejsce Bartosz Peter, Marcin Maciejewski – Wałbrzych
  • II miejsceJarosław Kowalewski, Łukasz Ładno – Warszawa

  • III miejsceTomasz Krzynowek, Maciej Muddlaff – Kłanino
  • III miejsceSebastian Wilczek, Karol Owczarczyk – Otwock
  • III miejsce Arkadiusz Kłodowski, Szymon Kuczyński – Olsztyn


Specjalne wyróżnienie od Jury technicznego za organizację i profesjonalizm pracy otrzymali Philipp Werner, Kristin Krauß – Berlin

     

  • I miejsce w Konkursie Kelnerskim zajęła Weronika Remiszewska – Warszawa
  • II miejsceMarta Lubowicka – Biała Podlaska
  • II miejscePiotr Sabała – Otwock
  • III miejsceDariusz Bukowski – Kraków
  • III miejsceAgnieszka Dettlaff – Kłanino
  • III miejsceNatalia Parylak – Łódź


W Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym „Kuchnia Polska na Mazowszu 2011” został przyznany również Puchar GRAND PRIX dla szkoły, której uczniowie uzyskali największą łączną sumę punktów w obydwu konkursach.

Puchar GRAND PRIX i nagrody od sponsorów konkursu zdobył Zespół Szkół Zespół Szkół Gastronomicznych – Warszawa

  • Jarosław Kowalewski – kucharz
  • Łukasz Ładno – kucharz
  • Weronika Remiszewska – kelnerka
  • Eugenia Kościk – opiekun zespołu

 
Kapituła Konkursu, organizatorzy i uczestnicy Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2011” składają serdeczne podziękowania  patronom honorowym, sponsorom, współorganizatorom, opiekunom merytorycznym, patronom medialnym, gronu pedagogicznemu, uczniom szkoły i osobom biorącym czynny udział w przygotowaniach i przeprowadzeniu konkursu.


Oficjalne wyniki
Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2011”

Uczestnicy
wg nr startowych
Konkurs
Kulinarny
Miejsce Konkurs
Kelnerski
Miejsce Grand Prix Miejsce
Zespół Szkół
Gastronomiczno-Hotelarskich
Warszawa
  • Bartosz Murawski
  • Dawid Walasek
  • Patrycja Piekart
555
   188    743  
Zespół Szkół Nr 7
Wałbrzych
  • Bartosz Peter
  • Marcin Maciejewski
  • Jakub Sajdłowski   
608  II  213    821  
Oberstufenzentrum Gastgewerbe,
Brillat-Savarin-Schule,
Berlin
  • Philipp Werner
  • Kristin Krauß
501    –    –  
Zespół Szkół
Gastronomicznych Nr 1
Kraków
  • Mateusz Kiermasz
  • Norbert Szczurek
  • Dariusz Bukowski   
560    225  III  785  
Zespół Szkół
Ponadgimnazjalnych
Kłanino
  • Tomasz Krzynowek
  • Maciej Muddlaff
  • Agnieszka Dettlaff   
 595  III  215  III  810  
Zespół Szkół
Gastronomiczno-Hotelarskich
Gdańsk
  • Piotr Rutecki
  • Michał Malek
  • Marcelina Bombka
536    170    706  
Zespół Szkół
Spożywczo-Gastronomicznych
Warszawa
  • Andrzej Skrobisz
  • Łukasz Borowski
  • Paulina Walaśkiewicz
 466    190    656  
Zespół Szkół
Gastronomicznych
Warszawa
  • Jarosław Kowalewski
  • Łukasz Ładno
  • Weronika Remiszewska
596  II  255  I  851

GRAND

PRIX

Zespół Szkół
Ponadgimnazjalnych Nr 2
Garwolin
  • Jacek Garnek
  • Mateusz Półtorak
  • Paulina Wójcik
527    195    722  
Zespół Szkół
Gastronomicznych
Łódź
  • Tomasz Ziółkowski
  • Arkadiusz Stańczyk
  • Natalia Parylak   
609  I  215  III  824  
Zespół Szkół
Gastronomiczno-Spożywczych
Olsztyn
  • Arkadiusz Kłodowski
  • Szymon Kuczyński
  • Katarzyna Jasińska
570  III  210    780  
Zespół Szkół
Ekonomiczno-Gastronomicznych
Otwock
  • Sebastian Wilczek
  • Karol Owczarczyk
  • Piotr Sabała
589  III  245  II  834  
Zespół Szkół
Zawodowych Nr 1
Biała Podlaska
  • Katarzyna Dołęgowska
  • Marcin Milczarski
  • Marta Lubowicka   
545    250  II  795  

 

Foto: Piotr Kopyt – Pan Cater

Przewodniczący Kapituły Konkursu
„Kuchnia Polska na Mazowszu 2011”

Adam Michalski

 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000