W dniu 26 września 2004 Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski, miało przyjemność uczestniczyć w ustaleniu rekordu Guinnessa w przygotowaniu i ugotowaniu największego pieroga. Pieróg został przygotowany rano przez kucharzy SPKiC RP oraz kucharzy z "Pierogarni u dzika" mieszczącej się Gdańsku na ul. Piwnej, a następnie w godzinach popołudniowych ugotowany w specjalnie zrobionym kotle. Był to "Pieróg ruski".
Do przygotowania pieroga zużyto:- Mąka – 18 kg
- Sól – 300 g
- Jajka - 32 szt.
- Woda - 6 l
- Farsz twarogowoziemniaczany - 15 kg
Pieróg po ugotowaniu i obsączeniu wody warzył 41 kg i jest to nowy ustanowiony rekord w kategorii „Największy pieróg”. W biciu rekordu swą obecnością zaszczycił nas sam Zenon Pustelnik – człowiek odpowiedzialny za bicie rekordów w Polsce, oraz prezydent miasta Gdańsk, pan Adamowicz. Naszym wyczynom przypatrywali się mieszkańcy Gdańska, którzy w czasie trwania imprezy mogli brać udział w konkursach, m.in. w konkursie – kto zje w 10 minut najwięcej pierogów ruskich. Rekordem była astronomiczna ilość 31 sztuk.
Sponsorem głównym ustanawiania rekordu była „Pierogarnia u dzika”.
|