 4 – 5 czerwca 2004 r. Gdynia Celem Mistrzostw była promocja sztuki kulinarnej, utrwalanie więzi środowiskowej i popularyzowanie tradycji kulinarnej Kaszubszczyzny.
Organizacją Mistrzostw zajęli się członkowie
Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników - Region Pomorski i Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
Dorsze do prezentacji dań były poławiane na wędki przez 2-3 osobowe zespoły uczestników Mistrzostw w piątek 4 czerwca. Zawodnicy wypłynęli na pełne morze trzema kutrami. Poławianie dorsza trwało kilka godzin. Najwięcej szczęścia w wędkowaniu miał Dawid Riedel z firmy Retigo, który złowił dorsza o długości 1 m i wadze 9 kg.
W sobotę 5 czerwca od godz. 10 na Skwerze Kościuszki w Gdyni rozpoczęły się przygotowania do Mistrzostw w prezentacji potraw ze złowionych ryb. Stanowiska konkursowe zostanły wyposażone w stół produkcyjny, grill, zastawę porcelanową do prezentacji dań, a niektóre w piece konwekcyjno - parowe. Podstawowym produktem do przygotowania dania konkursowego był złowiony dorsz. Można było korzystać równie z własnych surowców. Przedmiotem konkursu było danie główne. Czas na przygotowanie wynosił 90 min. Każda z ekip przygotowała 8 porcji dania konkursowego.
Mistrzostwa prowadził Zdzisław Senwicki.
Dania konkursowe były oceniane przez dwa składy jury.
Jury techniczne w składzie:
Adam Michalski - szef kuchni Restauracji Canaletto w Hotelu Sofitel Victoria Warszawa)
Mirosław Reszczyk - skarbnik OSSKiC,
oceniało:
- przygotowanie stanowiska pracy - maks. 5 punktów
- zużyty surowiec - maks. 5 punktów
- czystość pracy - maks. 5 punktów
- profesjonalizm pracy - maks. 10 punktów
- wygląd stanowiska po pracy - maks. 5 punktów
Każdy członek jury technicznego mógł przyznać maksymalnie 30 punktów.
Jury degustacyjne w składzie:
Dariusz Gwiazda - Prezes SPKiC Region Kujawsko - Pomorski
Leszek Liczbański - Szef kuchni Hotelu Mercure Hevelius z Gdańska
Jacek Kempa - Impel Catering
Krzysztof Szulborski - Prezes SPKiC Region Pomorski
Thomas Karpuska - Nestle Foodservices
Giancarlo Russo
Jaroslav Kudela - Retigo,
oceniało:
wygląd i aranżację - maks. 15 punktów
dobór składników - maks. 15 punktów
smak - maks. 40 punktów
Każdy członek jury degustacyjnego mógł przyznać maksymalnie 70 punktów.
Wyniki Mistrzostw:
tytuł Mistrzów Polski zdobyła ekipa z Litwy ( nr startowy 4 ) w składzie:
Janina Galubaviciene
Stanislaw Kizenewic
Valius Cepanonis
tytuł Wicemistrza Polski zdobył przedstawiciel Finlandi ( nr 5 ):
Sami Makinen z pomocnikiem:
Moniką Wiśnioch
zdobyła ekipa juniorów Regionu Pomorskiego SPKiC ( nr 10 ):
Maciej Kończak
Błażej Jagielak
zdobyła ekipa Dolnego Śląska ( nr 13 ):
Piotr Gietner
Jarosław Faryna
Rafał Pisarek
zdobyła ekipa z Regionu Kujawsko - Pomorskiego:
Grzegorz Parczewski
Elżbieta Markuszewska
Radosław Danielak
Pozostałe ekipy startowały w składach:
Włochy ( nr 1 )
Celona Domenico
Pomocnicy: Rafała Domański i Marek Wolski
Czechy ( nr 2 )
Karel Darapal
Radek Dusak
Ludek Bil
Anglia ( nr 3 )
Julian Holland
Pomocnik: Magdalena Kołosionek
Walia ( nr 6 )
Gareth Dwyer
Kevin Williams
Juniorzy OSSKiC( nr 8 )
Magdalena Popławska
Piotr Przysłubski
Pod opieką: Andrzeja Bryka
Litwa ( nr 9 )
Leonard Maciejkaniec
Dalius Dzenkauskas
Wiktoras Barawikas
Węgry ( nr 11 )
Sandor Denes
Istvan Varger
Istvan Palvolgyi
Region Mazowsze ( nr 12 )
Ryszard Godłoza
Ryszard Dudziak
Mariusz Nowicki
Mercure Heveliusz Gdańsk ( nr 14 )
Tomasz Żydzis
Tomasz Grocholski
Kamil Halman
Łotwa ( nr 15 )
Vlad Shestakov
Evgenij Liskin
Deniss Chapkovskij
SPONSORZY MISTRZOSTW:
Stalgast, Mleczarnia Łukta, Kerry, Cheman, Ecolab, Rational, Winterhalter, Fagor Polska, Piekarnia Szwajcarska InterEuropol, Medium, Gastro, Impel, Scholler, Agros Nova, Olvit, Orbis Travel, Retigo, Ośrodek MF w Jastrzębiej Górze, Carlsberg Okocim, Piekarnia Sezamka, Kamis, Gastro Tech, Duni, Farm Frites, Żywiec, Nestle, Bonduelle, Hoop, Deko Hurtownia Mięs i Wędlin, Centrum Mięsne K&K, Makro Cash and Carry, Miasto Gdynia i fundator głównej nagrody Pan Leszek Kosarzecki firma Cons – Med.
|