Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
02.05.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
VI Mistrzostwa Polski w Grillowaniu

W Szklarskiej Porębie 10 lipca br. odbył się finał VI Mistrzostw Polski w Grillowaniu. Do konkursu przystąpiło 18 ekip wyłonionych w eliminacjach regionalnych w: Zakopanem , Tarnowie, Polanicy i Ogrodzieńcu. Od kilku lat w Polsce aura sprzyja grillowaniu, więc i tym razem pogoda nie zakłóciła przebiegu zawodów.

Kucharze zawodowi i amatorzy, nie związani z profesjonalną gastronomią, w sobie tylko znany sposób przyrządzali rarytasy z grilla, w tym: piersi kurczaka, pstrąga, polędwicę wołową, karczek, żeberka.

Ocenę grillowanych potraw przeprowadzono według zasad opracowanych przez WBQA (Światowy Związek Barbecue). Jury oceniające potrawy, pod przewodnictwem Macieja Kuronia i Roberta Sowy, liczyło 30 osób i podzielone zostało na dwie grupy: jury "ślepe" i jury aranżacyjne. Członkowie "ślepego" jury oceniali przygotowane potrawy nie wiedząc kto jest ich autorem, natomiast jury aranżacyjne oceniało dekorację stoiska i sposób serwowania potraw przez poszczególne ekipy.

Po trwającym przez pięć godzin konkursie wyłoniono zwycięzców. W kategorii profesjonalistów zwyciężył hotel Mercure Patria z Częstochowy. Drugie miejsce hotel Mercure z Jeleniej Góry (członkowie tej ekipy uczestniczyli w ekipie Tyskie Grill Team w Mistrzostwach swiata w Grillowaniu w Niemczech), trzecie hotel Fenix, również z Jeleniej Góry.






Profesjonaliści:I miejsceII miejsceIII miejsce
Hotel Mercure PatriaHotel Mercure – Jelenia GóraHotel Fenix
Drób

185

159

127

Polędwica

176

174

151

Ryba - Pstrąg

164

187

136

Wieprzowina - Karczek

151

119

171

Wieprzowina - Żeberka

175

154

177

Razem

851

793

762


Do drużyn Profesjonalistów należeli:

  1. Zamek w Baranowie Sandomierskim
    Marek Łukaszewicz, Irena Czerw
  2. Restauracja Tatrzańska - Tarnów
    Paweł Kalita, Bartek Krawczyk, Ewa Wielgus
  3. Zajazd Góralski pod Niedźwiedziem - Dębska Kuźnia
    Adam Tyszkiewicz, Andrzej Rugała, Karolina Popławska
  4. Stara Karczma Szczyrk
    Wiesław Ambros, Sebastian Humski, Artur Pastuszka
  5. Gozdowa Kuźnia - Zakopane
    Dariusz Bochenek, Krzysztof Szmyt, Joanna Kurzej
  6. Hotel Mercure Jelenia Góra
    Elżbieta Dziedzic, Dariusz Wyborski, Robet Piętkiewicz, Henryk Gajownik
  7. Orbis S.A. Hotel Skalny
    Stanisława Koryluk, Zdzisław Widuch, Marzena Mańkowska
  8. Hotel Interferie Bornit
    Janusz Belczyk, Marek Szczap, Marek Julian Dolat
  9. Hotel Fenix Jelenia Góra
    Piotr Lipski, Elżbieta Janik, Sławomir Zagórski
  10. Hotel Mercure Patria Częstochowa
    Jacek Pawełkiewicz, Jarosław Jaworski, Krzysztof Przysuszyński, Piotr Kopydłowski
  11. Hotel Szrenica Bamabol
    Sabina Polak, Katarzyna Kułaga, Zdzisław Grunwald
  12. Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich
    Kończak Maciej, Piotr Trendem, Budzisz Marcin

Wśród amatorów Mistrzem Polski po raz drugi została ekipa Agrimpex Grill Team w składzie Wojciech Szulc, Marcin Polański. Drugie miejsce Zakopane Grill Team: Małgorzata Łobuz, Janusz Paleczny, Rafał Paleczny. Trzecie Dox Team z Zawiercia w składzie Wojciech Dziąbek, Sergiusz Madejski.

Amatorzy:I miejsceII miejsceIII miejsce
Agrimpex Grill TeamZakopane Grill TeamDox Team
Drób

146

119

127

Polędwica

143

132

136

Ryba - Pstrąg

145

139

134

Wieprzowina - Karczek

135

154

139

Wieprzowina - Żeberka

132

145

141

Razem

701

689

677



W kategorii Fun zwyciężyła ekipa z Zakopanego „Gozdowa Kuźnia”


Jurorzy oceniający ekipy finałowe zgodnie stwierdzili, że jakość grillowanych potraw i sposób ich serwowania był na najwyższym poziomie. Mistrzostwa Polski w Grillowaniu są jedną z najważniejszych kulinarnych imprez w kraju. Organizator Mistrzostw firma Sudety IT – Status ubiega się o prawo organizacji Mistrzostw Świata w Grillowaniu w Polsce w 2006 roku.

W jury zasiedli:
  • Michał Banach - dyrektor Marketingu Radiowa Trójka
  • Krzysztof Baranowski
  • Małgorzata Biegańska
  • Wojciech Biegański
  • Waldemar Hołówka - Prezes zarządu Hoteli Rivendell
  • Małgorzata Biegański - Burmistrz Szklarskiej Poręby
  • Magdalena Dutka - dziennikarka "Menu Smakosza"
  • Jan Dziębor - właściciel firmy Jawo
  • Anna Fujak
  • Barbara Głębocka - właściciel Osady Jeździeckiej "Beata"
  • Elżbieta i Jerzy Gotthardt - właściciele Restauracji "Piwnica Staromiejska"
  • Leszek Gryka
  • Małgorzata Jaremko
  • Wiktor Jaremko
  • Piotr Kaczmarski - dziennikarz "Radia Wrocław"
  • Alicja Kobiałko - Dyr. Hotel Szrenica
  • Małgorzata Kobiałko
  • Radosław Kobiałko
  • Roman Kwaśnicki - Dyr. Ośrodka Rehabilitacyjnego Rolników "Kruss"
  • Roman Lipiński - właściciel Pensjonatu "Adam"
  • Paweł Malewski - współwłaściciel firmy "Stalgast"
  • Anna Markowska - właściciel Pensjonatu "Marysieńka"
  • Dariusz Michalak - właściciel Pensjonat "Liczyrzepa"
  • Sławomir Puchacz - Dyr. Hotelu "Fenix"
  • Jolanta Sokolińska
  • Robert Sowa - szef kuchni Hotelu "Jan III Sobieski"
  • Robert Szuber - Dyr. Hotel "Bornit"
  • Andrzej Szuszkiewicz - Dyr. Restauracji "Patria" z Częstochowy
  • Eugeniusz Zielenkiewicz - właściciel Hotelu "Las"
  • Zdzisław Ziomek - Dyr. Hotelu "Mercure Jelenia Góra"

Polskie ekipy startujące od czterech lat w międzynarodowych zawodach w grillowaniu potwierdzają, że jesteśmy europejską grillową potęgą. Sponsorowane przez Kompanię Piwowarska ekipy Tyskie Grill Team reprezentowały Polskę na Mistrzostwach Europy w Tallinie zajmując trzecie miejsce w daniach z wieprzowiny oraz pierwsze w kategorii fun (dekoracja stoiska i obsługa klienta).

Podczas Finału VI Mistrzostw w Grillowaniu powołano Klub Przyjaciół Grilla – organizację zrzeszająca firmy lobbujące na rzecz promocji grillowania. Inicjatorem powołania Klubu i jego szefem został Janusz Stańczyk.

Od lat imprezę wspiera jeleniogórskie Przedsiębiorstwo Farmaceutyczne Jelfa oraz firma Agrimpex ze swymi kanadyjskimi grillami Broil King.

Autorem zdjęć w galerii jest Paweł Malewski - Stalgast.

Ewa Szlachta
Sudety IT


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000