W Szklarskiej Porębie 10 lipca br. odbył się finał VI Mistrzostw Polski w Grillowaniu. Do konkursu przystąpiło 18 ekip wyłonionych w eliminacjach regionalnych w: Zakopanem , Tarnowie, Polanicy i Ogrodzieńcu. Od kilku lat w Polsce aura sprzyja grillowaniu, więc i tym razem pogoda nie zakłóciła przebiegu zawodów.
Kucharze zawodowi i amatorzy, nie związani z profesjonalną gastronomią, w sobie tylko znany sposób przyrządzali rarytasy z grilla, w tym: piersi kurczaka, pstrąga, polędwicę wołową, karczek, żeberka.
Ocenę grillowanych potraw przeprowadzono według zasad opracowanych przez WBQA (Światowy Związek Barbecue). Jury oceniające potrawy, pod przewodnictwem Macieja Kuronia i Roberta Sowy, liczyło 30 osób i podzielone zostało na dwie grupy: jury "ślepe" i jury aranżacyjne. Członkowie "ślepego" jury oceniali przygotowane potrawy nie wiedząc kto jest ich autorem, natomiast jury aranżacyjne oceniało dekorację stoiska i sposób serwowania potraw przez poszczególne ekipy.
Po trwającym przez pięć godzin konkursie wyłoniono zwycięzców. W kategorii profesjonalistów zwyciężył hotel Mercure Patria z Częstochowy. Drugie miejsce hotel Mercure z Jeleniej Góry (członkowie tej ekipy uczestniczyli w ekipie Tyskie Grill Team w Mistrzostwach swiata w Grillowaniu w Niemczech), trzecie hotel Fenix, również z Jeleniej Góry.
Profesjonaliści: | I miejsce | II miejsce | III miejsce | | Hotel Mercure Patria | Hotel Mercure – Jelenia Góra | Hotel Fenix | Drób | 185 | 159 | 127 | Polędwica | 176 | 174 | 151 | Ryba - Pstrąg | 164 | 187 | 136 | Wieprzowina - Karczek | 151 | 119 | 171 | Wieprzowina - Żeberka | 175 | 154 | 177 | Razem | 851 | 793 | 762 |
Do drużyn Profesjonalistów należeli: - Zamek w Baranowie Sandomierskim
Marek Łukaszewicz, Irena Czerw
- Restauracja Tatrzańska - Tarnów
Paweł Kalita, Bartek Krawczyk, Ewa Wielgus
- Zajazd Góralski pod Niedźwiedziem - Dębska Kuźnia
Adam Tyszkiewicz, Andrzej Rugała, Karolina Popławska
- Stara Karczma Szczyrk
Wiesław Ambros, Sebastian Humski, Artur Pastuszka
- Gozdowa Kuźnia - Zakopane
Dariusz Bochenek, Krzysztof Szmyt, Joanna Kurzej
- Hotel Mercure Jelenia Góra
Elżbieta Dziedzic, Dariusz Wyborski, Robet Piętkiewicz, Henryk Gajownik
- Orbis S.A. Hotel Skalny
Stanisława Koryluk, Zdzisław Widuch, Marzena Mańkowska
- Hotel Interferie Bornit
Janusz Belczyk, Marek Szczap, Marek Julian Dolat
- Hotel Fenix Jelenia Góra
Piotr Lipski, Elżbieta Janik, Sławomir Zagórski
- Hotel Mercure Patria Częstochowa
Jacek Pawełkiewicz, Jarosław Jaworski, Krzysztof Przysuszyński, Piotr Kopydłowski
- Hotel Szrenica Bamabol
Sabina Polak, Katarzyna Kułaga, Zdzisław Grunwald
- Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich
Kończak Maciej, Piotr Trendem, Budzisz Marcin
Wśród amatorów Mistrzem Polski po raz drugi została ekipa Agrimpex Grill Team w składzie Wojciech Szulc, Marcin Polański. Drugie miejsce Zakopane Grill Team: Małgorzata Łobuz, Janusz Paleczny, Rafał Paleczny. Trzecie Dox Team z Zawiercia w składzie Wojciech Dziąbek, Sergiusz Madejski.
Amatorzy: | I miejsce | II miejsce | III miejsce | | Agrimpex Grill Team | Zakopane Grill Team | Dox Team | Drób | 146 | 119 | 127 | Polędwica | 143 | 132 | 136 | Ryba - Pstrąg | 145 | 139 | 134 | Wieprzowina - Karczek | 135 | 154 | 139 | Wieprzowina - Żeberka | 132 | 145 | 141 | Razem | 701 | 689 | 677 |
W kategorii Fun zwyciężyła ekipa z Zakopanego „Gozdowa Kuźnia”
Jurorzy oceniający ekipy finałowe zgodnie stwierdzili, że jakość grillowanych potraw i sposób ich serwowania był na najwyższym poziomie. Mistrzostwa Polski w Grillowaniu są jedną z najważniejszych kulinarnych imprez w kraju. Organizator Mistrzostw firma Sudety IT – Status ubiega się o prawo organizacji Mistrzostw Świata w Grillowaniu w Polsce w 2006 roku.
W jury zasiedli:- Michał Banach - dyrektor Marketingu Radiowa Trójka
- Krzysztof Baranowski
- Małgorzata Biegańska
- Wojciech Biegański
- Waldemar Hołówka - Prezes zarządu Hoteli Rivendell
- Małgorzata Biegański - Burmistrz Szklarskiej Poręby
- Magdalena Dutka - dziennikarka "Menu Smakosza"
- Jan Dziębor - właściciel firmy Jawo
- Anna Fujak
- Barbara Głębocka - właściciel Osady Jeździeckiej "Beata"
- Elżbieta i Jerzy Gotthardt - właściciele Restauracji "Piwnica Staromiejska"
- Leszek Gryka
- Małgorzata Jaremko
- Wiktor Jaremko
- Piotr Kaczmarski - dziennikarz "Radia Wrocław"
- Alicja Kobiałko - Dyr. Hotel Szrenica
- Małgorzata Kobiałko
- Radosław Kobiałko
- Roman Kwaśnicki - Dyr. Ośrodka Rehabilitacyjnego Rolników "Kruss"
- Roman Lipiński - właściciel Pensjonatu "Adam"
- Paweł Malewski - współwłaściciel firmy "Stalgast"
- Anna Markowska - właściciel Pensjonatu "Marysieńka"
- Dariusz Michalak - właściciel Pensjonat "Liczyrzepa"
- Sławomir Puchacz - Dyr. Hotelu "Fenix"
- Jolanta Sokolińska
- Robert Sowa - szef kuchni Hotelu "Jan III Sobieski"
- Robert Szuber - Dyr. Hotel "Bornit"
- Andrzej Szuszkiewicz - Dyr. Restauracji "Patria" z Częstochowy
- Eugeniusz Zielenkiewicz - właściciel Hotelu "Las"
- Zdzisław Ziomek - Dyr. Hotelu "Mercure Jelenia Góra"
Polskie ekipy startujące od czterech lat w międzynarodowych zawodach w grillowaniu potwierdzają, że jesteśmy europejską grillową potęgą. Sponsorowane przez Kompanię Piwowarska ekipy Tyskie Grill Team reprezentowały Polskę na Mistrzostwach Europy w Tallinie zajmując trzecie miejsce w daniach z wieprzowiny oraz pierwsze w kategorii fun (dekoracja stoiska i obsługa klienta).
Podczas Finału VI Mistrzostw w Grillowaniu powołano Klub Przyjaciół Grilla – organizację zrzeszająca firmy lobbujące na rzecz promocji grillowania. Inicjatorem powołania Klubu i jego szefem został Janusz Stańczyk.
Od lat imprezę wspiera jeleniogórskie Przedsiębiorstwo Farmaceutyczne Jelfa oraz firma Agrimpex ze swymi kanadyjskimi grillami Broil King.
Autorem zdjęć w galerii jest Paweł Malewski - Stalgast.
|