Poznań, 11 lutego 2002
W dniu 11 lutego 2002 r. w Poznaniu po raz czwarty odbył się konkurs Wielkopolskie Igraszki Kulinarne. Organizatorem tego konkursu jest Wielkopolska Izba Gastronomii oraz Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników. Tematem przygotowywanych potraw było danie główne z wieprzowiny peklowanej.
Miejscem zmagań wielkopolskich kucharzy była siedziba firmy Bestfoods Caterplan. Do konkursu zgłosiło się 8 kucharzy, którzy prezentowali następujące potrawy: - Paweł Przybylski (Hotel Mercure) - Sakiewka z polędwiczką peklowaną na modrej kapuście
- Radomił Saliński (Hotel Novotel) - Peklowana polędwiczka wieprzowa obwędzana drewnem owocowym na aksamitnym sosie z porto
- Maciej Golczak (Inter Groclin) - Roladka z szynki w sosie chrzanowo-cytrynowym
- Piotr Dominiak (Avanti ) - Polędwiczki wieprzowe lekko peklowane w cieście z sosem z pieczonych jabłek
- Mirosław Nowak (Warkom Piotr i Paweł) - Rolada wieprzowa pekowana
- Gwidon Racki (Hotel Rzymski) - Karczek wieprzowy w sosie winno-cebulowym
- Tomasz Kojałowicz (Hotel Park) - Kęsy prosięce z rozmarynowym gratin
- Krzysztof Kasiński (Stołówka UAM) - Karkówka po staropolsku w cieście chlebowym
Laureatami IV edycji Igraszek zostali:
I miejsce - Tomasz Kojałowicz (120 pkt)
II miejsce – Paweł Przybylski (110 pkt)
III miejsce - Radomił Saliński (105 pkt)
Zwycięzca w nagrodę m.in. wystartuje w konkursie Wielkopolski Kucharz Roku 2002.
|